Najlepsze przed nami
Wojciech Goduński, franczyzodawca
100 lokali Biesiadowo otwarte w pięć lat to niezły wynik. Ale chyba takiej dynamiki wzrostu nie uda się utrzymać w następnych latach?
Dlaczego nie? Zainteresowanie konceptem Biesiadowo w tej chwili jest większe niż kiedykolwiek, gdyż ludzie przekonali się do naszego systemu franczyzowego. Osiągnęliśmy to dzięki nieskomplikowanej i przejrzystej umowie oraz braku opłat: licencyjnej i marketingowej. Lokal można uruchomić lokal już od 42 tys. zł, a proces otwarcia nie jest skomplikowany. Dzięki temu rozpoczęcie pracy pod szyldem Biesiadowa odbywa się szybko, a jak wiadomo - czas to pieniądz!
Wielu uważa, że tempo rozwoju sieci jest tak wysokie tylko dzięki niskiej kwocie inwestycji. Zgodzi się pan?
Oczywiście, niska kwota uruchomienia pizzerii pod naszym szyldem jest ważnym czynnikiem, ale nie jedynym. Obecnie Biesiadowo to 100 lokali w całym kraju, więc jesteśmy rozpoznawalną marką na rynku polskim. Uważam, że osoby zainteresowane systemem franczyzowym w równym stopniu zwracają uwagę na koszt inwestycji, jak i na rozpoznawalność marki.
Jak postępuje rozwój konceptu Crazy Piramid Pizza? Ile placówek działa pod tym szyldem?
Crazy Piramid Pizza to znacznie młodsza marka, wymaga jeszcze czasu, aby osiągnięcia były zbliżone do Biesiadowa. Planując wprowadzenie na rynek drugiej marki, zakładaliśmy takie same koszty uruchomienia lokalu, jak w przypadku Biesiadowa, dzięki czemu Crazy Piramid cieszy się równie dużym zainteresowaniem. Obecnie mamy 9 lokali w Polsce.
Jak pan ocenia obecną kondycję rynku gastronomicznego? A co za tym idzie, jakie są cele dotyczące otwarć w sieciach Biesiadowo i Crazy Piramid?
Obecna sytuacja rynku gastronomicznego w Polsce poprawia się, widać zdecydowane ożywienie. Ewidentnie kryzys się skończył, widzimy to po ilości zapytań dotyczących współpracy. W tym roku zakładamy 15 nowych lokali w ramach sieci Biesiadowo oraz 10 lokali w ramach konceptu Crazy Piramid Pizza. Rozpoczęliśmy również działania związane z identyfikacją wizualną obu konceptów, co dodatkowo wzmocni naszą rozpoznawalność, która z pewnością przełoży się na sprzedaż.
Rozmawiał (gum)
PRZECZYTAJ ARTYKUŁY
To, że poszedłeś pracować na etat, nie oznacza, że całe życie tak musi być. Kup listopadowy numer "Własny Biznes FRANCHISING", odważ się i zmień swoje życie zawodowe.
– To, że wchodzicie we franczyzę, nie jest gwarancją sukcesu. Gwarancją sukcesu jesteście wy – mówi Wojciech Goduński, twórca kanału Kopalnia Sukcesu.
Wybór konceptów franczyzowych w segmencie pizzerii jest bardzo duży. I wciąż kolejne marki decydują się dzielić z innymi swoją licencją na biznes.
Gastronomia, bankowość, usługi? Sprawdzamy, jakie branże i koncepty franczyzowe dobrze radzą sobie na rynku i jaki pomysł na biznes najprawdopodobniej sprawdzi się w 2024 roku.
Styczniowy numer miesięcznika "Własny Biznes FRANCHISING" już w sprzedaży!
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE
Żeby myśleć o otwarciu własnego McDonalda nie wystarczą tysiące ani setki tysięcy złotych . Potrzeba więcej. Ile? I co franczyzobiorca Złotych Łuków dostanie w zamian?
Paweł Marynowski z ZapieCKanek startuje z franczyzą. Czym zapiekanki jego marki wyróżniają się od konkurencji?
Dwa gabinety pod szyldem Yasumi to za mało dla Aleksandry Michalskiej. Jakie ma plany na rozwój?
Pieczarkarnia to opłacalny biznes nawet na niedużą skalę. Właściciel jednej hali zbiera plony co sześć tygodni. Gdy ma się więcej pomieszczeń – wtedy na zyski można liczyć co tydzień.
Ile lat musi rosnąć choinka, żeby nadawała się do sprzedaży? I czy na plantacji choinek praca jest tylko w grudniu?
POPULARNE NA FORUM
Dolci Sapori - Mniami
https://youtu.be/kojfdVGqIY4?si=N1J9rlZC1jf4U-2y
Biznes, który bije rekordy
Niestety jako osoba która ma bezpośrednie doświadczenie z ta franczyza, nie moge polecic wspolpracy z nimi. Te artykuly maja na celu tylko nabijanie kolejnych klientow.
Dolci Sapori - Mniami
Jestem również osobą poszkodowaną przez tą firmę 574 720 428
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...