Zarabiają na odchudzaniu
Zainteresowanie poradami z zakresu dietetyki wśród Polaków rośnie. Z jednej strony gros z nas ma nadwagę, a z drugiej nacisk na bycie fit zwiększa się. Ci, którym nie uda się samodzielnie schudnąć, coraz częściej zwracają się o pomoc do specjalistów z zakresu odżywania. Przyjazny Dietetyk, to sieć gabinetów zajmująca się przede wszystkim układaniem indywidualnych jadłospisów pomagających osiągnąć pacjentom wymarzoną sylwetkę i zgubić nadmiar kilogramów, a także leczeniem zaburzeń odżywiania oraz tworzeniem diet dla osób chorych na cukrzycę, nerki, wątrobę a także dla sportowców.
– Naszym celem jest leczenie ludzi nie tylko z ich problemów związanych z nadwagą czy otyłością, ale także przywracanie pewności siebie, dzięki nakierowywaniu na właściwe żywieniowe tory. Kładziemy szczególny nacisk, by personel w naszych gabinetach był jak najlepiej przygotowany do swojego zawodu. Zatrudniamy tylko osoby z wyższym, kierunkowym wykształceniem z zakresu zdrowego odżywiania – mówi Olimpia Przyjemska, współwłaścicielka sieci Przyjazdy Dietetyk.
Przyjazny Dietetyk dzięki rozwojowi we franczyzie pozyskał już 9 partnerów, pozostałe 6 gabinetów należdo franczyzodawcy. Do sieci mogą przyłączyć się zarówno właściciele działających już poradni dietetycznych oraz osoby, które dopiero próbują swoich sił w biznesie. Koszt początkowej inwestycji wynosi od 1,5 tys. zł (dla działających już gabinetów) do 5 tys. zł (dla debiutujących przedsiębiorców). Opłata wstępna to odpowiednio wydatek od 2 do 4 tys. zł. – Inwestycja w nowo otwarty gabinet zwraca się najczęściej po upływie sześciu miesięcy. Ale bywa i tak, że okres zwrotu wynosi zaledwie trzy miesiące – mówi Olimpia Przyjemska.
Poradnie Przyjazny Dietetyk znajdują się najczęściej w pobliżu przychodni lekarskich, gabinetów spa. Potencjalny franczyzobiorca sam musi znaleźć lokal, w którym będzie prowadził biznes pod logo sieci. Na razie poradnie Przyjazny Dietetyk działają w takich miastach jak: Brodnica, Bydgoszcz, Olsztyn, Iława, Kwidzyn, Lipno, Malbork, Płock, Rypin, Szczecinek, Toruń, Wąbrzeźno, Włocławek.
– Wkrótce otworzymy kolejne poradnie w północnej i zachodniej Polsce. Wciąż poszukujemy franczyzobiorców zainteresowanych współpracą z nami. Chcemy, aby nasza oferta dotarła do jak najszerszego grona pacjentów. Nasz cel to posiadanie gabinetów zarówno w największych miastach Polski, jak i miejscowościach powiatowych – stwierdza Olimpia Przyjemska.
(smoli)
PRZECZYTAJ ARTYKUŁY
Synevo rusza z franczyzą
/20.08.2025
– Franczyza Synevo jest dla każdego, kto szuka pomysłu na biznes z szybkim zwrotem, który w dodatku realnie pomaga ludziom – mówi Grzegorz Morawski, kierownik ds. franczyzy Synevo.
Czy da się wycenić radość, stres i smutek? Anna Węgrzyn z Centrum Zmiany w Życiu opowiada o psychologii typowego Polaka. Otwieramy poradnię psychologiczną.
Tlenoterapia w komorze hiperbarycznej to sposób na biznes konceptu Oaza Tlenu. Wbrew pozorom nie trzeba mieć wiedzy medycznej, aby zostać franczyzobiorcą marki.
Franczyzodawca Podologia.pl zapewnia, że zysk z jednej wizyty wynosi 300-500 zł. Kto może zostać franczyzobiorcą marki?
Marka Medicana proponuje otwieranie franczyzowych placówek medycznych, zajmujących się leczeniem marihuaną.
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE
AI przed sądem
/30.11.2025
Czy prawo autorskie jest gotowe na epokę generatywnej sztucznej inteligencji? Marcowy wyrok sądu w Dystrykcie Kolumbii w sprawie dr. Stephena Thalera pokazuje, że obecny system nie nadąża za technologią, a pytanie o autorstwo AI staje się coraz bardziej palące.
Parki rozrywki #KochamSkakać właśnie zaczynają rozwój poprzez franczyzę. Ile trzeba zainwestować w taki biznes?
W Polsce żyje około 14 milionów psów i kotów, a tylko połowa z nich jest karmiona gotową karmą. To tworzy duży, wciąż nienasycony rynek, z którego korzystają m.in. franczyzobiorcy Husse, rozwijający sprzedaż premium z dostawą do domu.
Wśród polskich inwestorów coraz wyraźniej rośnie zainteresowanie tzw. biznesami pasywnymi – modelami, które działają bez konieczności dużego zaangażowania właściciela.
W tym roku Chinkalnia otworzyła trzy restauracje w Polsce, a jeszcze w grudniu uruchomi lokal na śródziemnomorskiej wyspie.