Zahartowany biznesmen
Ostatnie miesiące były bardzo pracowite dla Grupy Gastromall, franczyzodawcy Olimp. Tylko w 2014 roku ruszyło 11 nowo otwartych lokali. Dzięki temu sieć posiada już 31 punktów, w tym 13 franczyzowych. Kolejne otwarcia to kwestia czasu, bo umowy najmu są już podpisane, a w lokalach trwają prace wykończeniowe. Dotyczy to m.in. lokalizacji w Centrum Handlowym Tarasy Zamkowe w Lublinie, a także w kompleksie biurowym Skanska w Krakowie. Również w Krakowie wiosną ruszy w części handlowej kompleksu Orange Office lokal pod szyldem Companeros. To druga marka Grupy Gastromall, która specjalizuje się w kuchni meksykańskiej.
Jeden z franczyzobiorców Olimp który prowadzi już lokal w Kaliszu, zdecydował się na otwarcie kolejnej restauracji – w Centrum Handlowym Plaza w Toruniu.
- Z punktu widzenia franczyzodawcy przedsiębiorca znający i akceptujący warunki współpracy franczyzowej, który jest zadowolony z wyników, to bardzo cenny partner. Właściciel więcej niż jednej restauracji jest, mówiąc kolokwialnie, zahartowany. Zna system sprzedaży, rozumie procedurę komunikacji z centralą i raportowanie, bazuje na doświadczeniu – wyjaśnia Izabela Domaradzka, koordynator projektów Grupy Gastromall.
Osoby, które dopiero rozpoczynają swoją przygodę z biznesem nie stoją oczywiście na straconej pozycji.
- Debiutantom w branży dajemy na początek duże wsparcie: nasz zespół jest na miejscu aż do momentu osiągnięcia pewnej stabilizacji, czyli do momentu, kiedy zespół w kuchni i na kasie będzie zgrany, wszyscy poznają program sprzedażowy – wylicza menedżerka. - My ze swojej strony kontrolujemy sprzedaż, jakość dań, aktywność w zakresie wdrażania wspólnej strategii marketingowej, wprowadzanie nowości do menu oraz standardów, w tym wizerunku lokalu, strój personelu.
Początkowo Olimp stawiał na lokale w centrach handlowych. Jednak jedzenie na wagę sprawdziło się także w biurowcach. Sprzyja duża liczba potencjalnych klientów oraz mniejsza konkurencja niż w food courcie galerii.
- Pracownicy biurowców, zamiast gotowych zestawów obiadowych, otrzymują różnorodne, bogate menu w przystępnej cenie. Dzięki naszym programom lojalnościowym koszt dzienny posiłku jest niewysoki. Każda restauracja w biurowcu jest szyta na miarę - w korporacjach zdominowanych przez cudzoziemców staramy się serwować potrawy z danej części świata, dla polskich pracowników mamy także tradycyjną polską kuchnię. Wdrażamy projekt Zdrowo z Olimpem - w ramach tej części menu proponujemy potrawy dietetyczne, bezglutenowe, wegetariańskie – dodaje Izabela Domaradzka. (dw)
ZOBACZ W KATALOGU
PRZECZYTAJ ARTYKUŁY
Franczyzodawca Cukrem i Solą oraz Cafe Słodziak poszerza ofertę w lokalach m. in. o croissanty z dubajską czekoladą. Ma też propozycję dla franczyzobiorców, którzy chcieliby zaoszczędzić na inwestycji.
Marka New York Pizza Department podpisała umowę z masterfranczyzobiorcą w Egipcie. Na przyszły rok zapowiada pierwsze otwarcia na egipskim rynku.
Carat Kebab chce zmienić podejście Polaków do kebabu. Zachęca też franczyzobiorców do łączenia pod jednym dachem kilku marek gastronomicznych.
Paweł Marynowski z ZapieCKanek startuje z franczyzą. Czym zapiekanki jego marki wyróżniają się od konkurencji?
Joanna i Paweł Sobkowiakowie szukali biznesu, który będzie dodatkowym źródłem dochodu. Ważne dla nich było też to, żeby dało się go połączyć z prowadzeniem ich dotychczasowej firmy, a także wychowaniem małego dziecka. Na jaką franczyzę postawili?
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE
Jeśli marzysz o własnym biznesie, szukasz inspiracji lub chcesz dowiedzieć się więcej o franczyzie – teraz jest idealny moment, by działać!
Kredigo otwiera więcej biur niż planował. Partnerzy, żeby zarobić, muszą nauczyć się dobrze weryfikować klientów.
Żeby myśleć o otwarciu własnego McDonalda nie wystarczą tysiące ani setki tysięcy złotych . Potrzeba więcej. Ile? I co franczyzobiorca Złotych Łuków dostanie w zamian?
Pieczarkarnia to opłacalny biznes nawet na niedużą skalę. Właściciel jednej hali zbiera plony co sześć tygodni. Gdy ma się więcej pomieszczeń – wtedy na zyski można liczyć co tydzień.
Wiele osób wciąż myli franczyzę z franszyzą, która jest pojęciem z rynku ubezpieczeń. Niepoprawna jest również franczyzna czy też franszczyzna.
POPULARNE NA FORUM
Dolci Sapori - Mniami
https://youtu.be/kojfdVGqIY4?si=N1J9rlZC1jf4U-2y
Biznes, który bije rekordy
Niestety jako osoba która ma bezpośrednie doświadczenie z ta franczyza, nie moge polecic wspolpracy z nimi. Te artykuly maja na celu tylko nabijanie kolejnych klientow.
Dolci Sapori - Mniami
Jestem również osobą poszkodowaną przez tą firmę 574 720 428
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...