Biznes idzie jak ciepłe bułeczki
Zakłady Piekarskie Oskroba dysponuje już 152 piekarniami w całej Polsce. W tym roku chce uruchomić kolejnych 30 punktów – głównie w województwie mazowieckim, a w szczególności w Warszawie, Łukowie, Siedlcach, Sokołowie Podlaskim, Płocku i Ciechanowie. Większość piekarni pod jej szyldem znajduje się właśnie na Mazowszu.
- Staramy się prowadzić jak najszerszą ekspansję naszej sieci w obrębie województwa mazowieckiego, bo wszystkie zakłady produkcyjne zlokalizowane są w powiecie otwockim pod Warszawą - mówi Jarek Stawicki, przedstawiciel handlowy Zakładów Piekarskich Oskroba.
Jest jednak sposób na to, żeby otworzyć piekarnię Oskroby w innych rejonach Polski.
- Rozwijamy sieć sklepów firmowych również w projektach ogólnopolskich, na terenie województwa lubuskiego, łódzkiego, podlaskiego czy na Śląsku. Partnerzy, którzy prowadzą działalność w innych województwach niż mazowieckie, to zwykle podmioty gospodarcze, z którymi współpracujemy od lat. Wiąże się to z realizacją dużo większego projektu pod względem organizacyjnym jak i finansowym. Partner dostaje na wyłączność dany obszar kraju, a jego celem jest zbudowanie sieci piekarni Oskroba na wyznaczonym terenie - wyjaśnia Jarek Stawicki.
Jednak rynek piekarni w ostatnim czasie nie ma najlepszej passy – spożycie pieczywa w naszym kraju spada od wielu lat. Instytut Polskie Pieczywo szacuje, że w minionym roku było ono na poziomie ok. 45 kg na osobę. To oznacza spadek o 2,5 kg w porównaniu z danymi za wcześniejszy rok i o 25,5 kg w porównaniu z tym, jak było 10 lat temu. W 2014 roku w efekcie upadło około 300 piekarni, w tym roku bankructw może być jeszcze więcej. Obecnie na naszym rynku może działać ok. 9 tys. piekarni.
Zdaniem Jarka Stawickiego, Oskroba na rynku piekarni wyróżnia się wypiekaniem pieczywa na miejscu.
- Każdy sklep wyposażony jest w profesjonalny piec do wypieku pieczywa, dzięki czemu klienci zawsze dostają świeże, pachnące i ciepłe pieczywo - tłumaczy Jarek Stawicki. - Do franczyzobiorcy trafiają półprodukty częściowo poddane obróbce rozrostu lub surowe, które następnie są przygotowane do wypieku w sklepie.
Inwestycją franczyzobiorcy jest koszt przystosowania sklepu do wymogów Zakładów Piekarskich Oskroba w wysokości ok. 30-50 tys. zł oraz pokrycie jednorazowej opłaty licencyjnej w wysokości 12 tys. zł netto. Czas osiągnięcia rentowności franczyzobiorcy różni się głównie w zależności od lokalizacji, w której prowadzi on działalność. - Zdarza się, że wystarczy kilka miesiący, ale ogólnie przyjmujemy okres jednego roku na osiągnięcie właściwej rentowności sklepu - mówi Jarek Stawicki.
PRZECZYTAJ ARTYKUŁY
W co zainwestować, aby dobrze zarobić – to pytanie nurtuje wielu z nas. Na jakie zarobki mamy szansę we franczyzie?
Nowy numer miesięcznika "Własny Biznes FRANCHISING" już w sprzedaży! Sprawdź, jakie pomysły na biznes przeanalizowaliśmy w marcowym wydaniu magazynu.
– Rosnące koszty, szczególnie energii, powodują, że prowadzenie piekarni nie jest łatwe. Jednak sprzedaż nam rośnie – mówi Karol Gwardys, menedżer ds. sprzedaży w Piekarni Oskroba.
Aż trudno uwierzyć, ile się działo na tegorocznej 20. edycji Targów Franczyza! Przeczytaj i obejrzyj zapis relacji na żywo z trzech dni targowych.
Już 20-22 października po raz 20. odbędą się Targi Franczyza. Sprawdź, którzy przedstawiciele marek franczyzowych zaprezentują wówczas swoje sprawdzone pomysły na biznes.
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE
Kredigo otwiera więcej biur niż planował. Partnerzy, żeby zarobić, muszą nauczyć się dobrze weryfikować klientów.
Fabryka Pizzy zamieniła się we włoską restaurację, która serwuje różnorodne dania. Czy ten ruch się opłacał?
Żeby myśleć o otwarciu własnego McDonalda nie wystarczą tysiące ani setki tysięcy złotych . Potrzeba więcej. Ile? I co franczyzobiorca Złotych Łuków dostanie w zamian?
Paweł Marynowski z ZapieCKanek startuje z franczyzą. Czym zapiekanki jego marki wyróżniają się od konkurencji?
Wiele osób wciąż myli franczyzę z franszyzą, która jest pojęciem z rynku ubezpieczeń. Niepoprawna jest również franczyzna czy też franszczyzna.
POPULARNE NA FORUM
Franczyza Odido w nowym wydaniu: Odido Elevator
Witam. ja w tym roku podpisałem umowę na 5 punktów 2 mam już zrealizowane niestety pozostałe trzy jeszcze nie, niewiem kiedy to nastapi bo pojawia się coraz więcej...
Carrefour Express - supermarket na licencji
Dzień dobry. Szukam chętnych prowadzących sklepy Carrefour do podjęcia współpracy w zakresie umieszczenia na terenie sklepu małego automatu paczkowego. Może być w...
sklepy spożywcze
Pozycjonowanie lokalne to kluczowa strategia dla firm pragnących zwiększyć swoją widoczność wśród lokalnej społeczności. Proces ten skupia się na optymalizacji...
Franczyzodawca otwarty na osoby z niepełnosprawnościami
Jestem osobą niepełnosprawną ostatnio umiarkowanym czy jest szansa żebym mogła wejść we franczyznę i jako osoba niepełnosprawna
Franczyza Odido w nowym wydaniu: Odido Elevator
Witam, Czy ktoś może zdecydował się na współpracę z zOdido w ramach Odido Elevator i może podzielić się doświadczeniami? Chodzi o twardszą franczyzę / wyposażenie...
Nagrodzeni franczyzobiorcy
Należałoby zostawić sobie te nagrodę na spłatę powstających lawinowo długów franczyzobiorców, którzy przez kanibalizacje lokalizacji padają po kilku miesiącach....
sklepy spożywcze
Polecam Franczyzę sklepów Cortez szybko rozwijająca się marka.
Jubileuszowy sklep
Pani Julito proszę uciekać z sieci póki jeszcze dług nie urósł do niebotycznych rozmiarów