Nowy szef w Złotych Łukach
Nowy szef McDonald' Polska jest absolwentem wydziału marketingu i zarządzania Szkoły Głównej Handlowej w Warszawie. Przed 2006 rokiempracował w Levi’s Poland i Kraft Food, Inc., zajmując różne stanowiska w działach marketingu na poziomie rynku polskiego i w strukturach międzynarodowych. Karierę w McDonald's rozpoczął od działu marketingu, w którym po dwóch latach pracy awansował na stanowisko dyrektora. W 2013 roku przeszedł do McDonald’s Niemcy, gdzie odpowiadał za budowanie strategii marketingowej. Do Polski wrócił z początkiem września ubiegłego roku. Nadzorował pracę działów marketingu, business insight, operacyjnego i digital. Teraz stanął na szczycie polskiego oddziału światowego giganta fast foodowego.
– Przejmuję zarządzanie firmą, która jest w znakomitej kondycji. Moim zadaniem będzie utrzymanie długoterminowego stabilnego rozwoju i pozytywnych wyników biznesowych McDonald’s Polska – deklaruje Adam Pieńkowski. – Jako osoba, która pracowała w marketingu w różnych branżach, od przeszło 20 lat stawiam na budowanie zaufania do marki i postrzegania McDonald’s jako firmy nowoczesnej i otwartej na nowe zachowania konsumentów, nowe trendy. Satysfakcja gości jest dla mnie kwestią równie priorytetową. Niezależnie od indywidulanych upodobań nasi goście powinni czuć, że w naszej ofercie znajdą to, co lubią, podane tak, jak lubią. McDonald’s jest i będzie marką ludzi – naszych gości oraz naszych franczyzobiorców, partnerów biznesowych i pracowników. Tkwi w nich wszystkich ogromny potencjał. Ten ludzki wymiar naszej działalności ma dla mnie kluczowe znaczenie.
Dotychczas szefem polskiego McDonaldsa był Kristof Hanko. Czemu odszedł ze stanowiska?
– To nie jest żadna rewolucyjna zmiana czy działanie kryzysowe, ale raczej naturalna sukcesja – zapewnia Krzysztof Kłapa, dyrektor ds. korporacyjnych McDonald's Polska. – Wynika też z dalszych planów zawodowych poprzedniego dyrektora generalnego, który nadal będzie związany z marką McDonald's.
Co o zmianie na fotelu prezesa sieci mówią franczyzobiorcy? Nastroje są pozytywne i raczej nikt nie spodziewa się rewolucji.
– Nowy prezes jest związany z McDonald's od 10 lat i bardzo dobrze zna specyfikę firmy. Nie podejrzewam, żeby chciał wprowadzać istotne zmiany we współpracy z franczyzobiorcami. Zwłaszcza, że ta współpraca wygląda nieźle, podobnie jak wyniki spółki w Polsce. Adam Pieńkowski ma dobre relacje z właścicielami restauracji. Myślę, że możemy spodziewać się kontynuacji obecnej strategii rozwoju sieci w kraju – mówi Tadeusz Staśkiewicz, franczyzobiorca pięciu restauracji McDonald's.
PRZECZYTAJ ARTYKUŁY
Styczniowy numer miesięcznika "Własny Biznes FRANCHISING" już w sprzedaży!
– Nasza strategia na lata 2024-26 zakłada zwiększenie liczby otwieranych restauracji. Większość z nich będzie franczyzowa – mówi Marek Mikusek z McDonald’s Polska.
Jaki biznes ma dziś przed sobą najlepsze perspektywy? Zamiast wróżyć z fusów, lepiej sprawdzić, którym konceptom franczyzowym dobrze się wiedzie. Kto może otworzyć restaurację McDonald's? Sprawdź w miesięczniku "Własny Biznes FRANCHISING".
Dwudziesta pierwsza edycja Targów Franczyza w Pałacu Kultury i Nauki przyciąga coraz więcej interesujących wystawców. Targi najlepszych pomysłów na biznes startują 19 października i potrwają trzy dni.
Patrycja Niedźwiecki prowadzi z mężem już trzy restauracje pod złotymi łukami. Jak wygląda franczyza Maka „od kuchni”?
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE
Żeby myśleć o otwarciu własnego McDonalda nie wystarczą tysiące ani setki tysięcy złotych . Potrzeba więcej. Ile? I co franczyzobiorca Złotych Łuków dostanie w zamian?
Od 300 do nawet 1,5 tys. sztuk – tyle pączków dziennie sprzedaje się w punktach Dobrej Pączkarni. Czy w takim razie pączki to opłacalny biznes?
Franczyzodawca Sayuri Sushi zapewnia, że restauracje pod tym szyldem są rentowne od pierwszego miesiąca działalności.
Już w serialu „Czterdziestolatek” Janusz Gajos żartował, że w Złotym Linie trzeba uważać na Rolexy, bo można zatracić się w zabawie. Tajniki tego sukcesu zdradza właściciel Złotego Lina, Jakub Olszewski.
Franczyza pojawiła się na polskim rynku wraz z upadkiem komunizmu, a dziś jest fundamentem rozwoju małej i średniej przedsiębiorczości. W 2023 roku chętni do założenia firmy mają do wyboru 1350 konceptów franczyzowych.
POPULARNE NA FORUM
Dolci Sapori - Mniami
Jestem również osobą poszkodowaną przez tą firmę 574 720 428
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...
Sushi we franczyzie - przegląd sprawdzonych pomysłów na bines
Pytanie do Redakcji: Dlaczego na pasku reklamowym pojawiają się reklamy franczyzodawców którzy działają na granicy prawa, zawierają w umowach klauzule abuzywne, są...
Ile kosztuje McDonald's?
Ciekawe że budujesz restauracje za własne pieniądze ale zostaję własnością centrali