Przepis na bar z chińszczyzną
China Box to lokale z chińskim jedzeniem, głównie serwowanym na wynos i w dostawie. Jest ich obecnie 20, z czego tylko trzy własne, a reszta franczyzowych. Znakiem rozpoznawczym sieci jest ekspresowa obsługa – klient ma być obsłużony w ciągu kilku minut. Jest to możliwe dlatego, że przygotowywanie menu opiera się na półproduktach, które w lokalu są tylko podgrzewane.
Na otwarcie punktu China Box potrzebny jest lokal o powierzchni minimum 40 m2.
– Rekomendujemy franczyzobiorcom, aby szukali lokali już przystosowanych do potrzeb gastronomii. W przeciwnym przypadku trzeba będzie zrobić remont, a to zupełnie nieopłacalna inwestycja – nie ukrywa Jacek Haski-Kędziorek, właściciel marki China Box & Qulinaria.
Według franczyzodawcy wydatki na sprzęt niezbędny do przygotowywania dań pochłoną 5 tys. zł. Potrzebne są patelnie gastronomiczne, podgrzewacz do makaronów, butla gazowa, wyciąg, oczywiście garnki. Kolejne 5 tys. trzeba przeznaczyć na obrandowaniu lokalu, przygotowaniu ulotek promocyjnych.
– Ale zdarzył nam się lokal, który udało się otworzyć za 1,8 tys. zł – twierdzi Jacek Haski- Kędziorek.
Nie ma opłaty wstępnej za przystąpienie do sieci. Miesięczną opłatę franczyzową (500 zł) biorca zaczyna płacić od momentu, gdy jego lokal osiągnie 6 tys. zł netto dochodu.
- Jesteśmy w stanie to zweryfikować – zapewnia Jacek Haski-Kędziorek. - Od miesięcznych przychodów odejmujemy koszty prowadzenia biznesu, czyli czynszu, pracowników, zakupów itd. Zwykle zysk na poziomie 6 tys. lokal osiąga w pierwszym lub drugim miesiącu działalności. Generalnie, jeżeli nie zacznie na siebie zarabiać w ciągu pierwszych dwóch tygodni, franczyzobiorca może rozwiązać z nami umowę bez żadnych konsekwencji. Odkupimy od niego sprzęt.
Kolejne otwarcia China Box ma zaplanowane po wakacjach. W tej chwili firma buduje też własny portal telejedzenie.pl, który będzie działał na podobnej zasadzie jak np. pizzaportal.pl lub pyszne.pl. Oprócz lokali China Box będą na nim dostępne też restauracje m.in. z kuchnią polską, kebabem, pizzerie.
ZOBACZ W KATALOGU
PRZECZYTAJ ARTYKUŁY
Co piąty franczyzobiorca Fit Cake decyduje się na otwarcie kolejnego lokalu.
– Franczyza, zwłaszcza w stabilnych i rozwijających się konceptach gastronomicznych, może znacząco zwiększyć szanse powodzenia – mówi Andrzej Pelc-Gonera, CEO Sushi Kushi.
Lodolandia & Kołacz na Okrągło wykorzystuje elastyczność oferty i szybki rebranding, by zapewnić ciągłość biznesu przez cały rok. Jak działa taki model biznesowy?
Franczyza Sahar Kebab – sprawdzony przepis na Twój sukces!
Cukiernia Sowa szuka partnerów, którzy w dłuższej perspektywie poprowadzą więcej niż jeden lokal.
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE
Pieczarkarnia to opłacalny biznes nawet na niedużą skalę. Właściciel jednej hali zbiera plony co sześć tygodni. Gdy ma się więcej pomieszczeń – wtedy na zyski można liczyć co tydzień.
Żeby myśleć o otwarciu własnego McDonalda nie wystarczą tysiące ani setki tysięcy złotych . Potrzeba więcej. Ile? I co franczyzobiorca Złotych Łuków dostanie w zamian?
Jaki biznes ma szansę powodzenia w obecnych realiach rynkowych? Dowiedz się z nowego numeru magazynu "Własny Biznes FRANCHISING".
Franczyza pojawiła się na polskim rynku wraz z upadkiem komunizmu, a dziś jest fundamentem rozwoju małej i średniej przedsiębiorczości. W 2023 roku chętni do założenia firmy mają do wyboru 1350 konceptów franczyzowych.
− Nigdy nie żałowałem porzucenia etatu na rzecz własnej firmy − mówi Krzysztof Wołowiec, który wraz z żoną prowadzi cztery placówki partnerskie Alior Banku.
POPULARNE NA FORUM
Dolci Sapori - Mniami
https://youtu.be/kojfdVGqIY4?si=N1J9rlZC1jf4U-2y
Biznes, który bije rekordy
Niestety jako osoba która ma bezpośrednie doświadczenie z ta franczyza, nie moge polecic wspolpracy z nimi. Te artykuly maja na celu tylko nabijanie kolejnych klientow.
Dolci Sapori - Mniami
Jestem również osobą poszkodowaną przez tą firmę 574 720 428
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...