Inwestycja we Fritt’s Buddy powinna zmieścić się w granicach od 30 do 70 tys. zł. Można otwierać lokale stacjonarne, przyczepy gastronomiczne lub food trucki.
Poniedziałek
26.09.2016
Fritt’s Buddy to biznes, który może być zarówno dodatkowym, jak i głównym źródłem dochodu. Zależy w ile food trucków się zainwestuje.
 

Na pomysł utworzenia punktów, serwujących frytki belgijskie z różnymi sosami Dawid Guni, twórca marki Fritt's Buddy, wpadł we Włoszech, gdzie podpatrzył sieci oferujące takie menu. Pierwszy food truck Fritt's Buddy stanął w Warszawie, obok stacji metra Świętokrzyska, w maju tego roku.
– Zaraz później uruchomiliśmy w stolicy kolejny punkt, ale źle wybraliśmy miejsce, były bardzo duże problemy z parkowaniem – przyznaje Dawid Gunia, który obecnie prowadzi Fritt's Buddy z dwoma wspólnikami. – Dlatego zamknęliśmy go, natomiast postanowiliśmy uruchomić kolejnego food trucka w Rzeszowie, skąd pochodzę.
Teraz, także w Rzeszowie, firma otwiera lokal stacjonarny. Z czasem poszerzyło się menu punktów. Oprócz frytek z sosami wykonanymi według własnych receptur, są w nim też nuggetsy z kurczaka, kanapki na ciepło i zimno, napoje. Właściciele podjęli także decyzję o dalszym rozwoju we franczyzie.
– Mamy bardzo dużo pytań od klientów o taką możliwość – wyjaśnia Dawid Gunia. – Dlatego przygotowaliśmy ofertę franczyzową.

Inwestycja we Fritt's Buddy powinna zmieścić się w granicach od 30 do 70 tys. zł. Można otwierać lokale stacjonarne, przyczepy gastronomiczne lub food trucki. Przy czym franczyzodawca głównie nastawia się na te dwa pierwsze formaty. Punkt stacjonarny, na który potrzeba powierzchni 20-45 m2, według franczyzodawcy będzie tańszy. Nowa przyczepa gastronomiczna, wraz z pełnym wyposażeniem, kosztuje ok. 40 tys. zł. Można ją kupić od licencjodawcy albo od wskazanego przez niego producenta. Opłata licencyjna wynosi 15 tys. zł. Miesięczna opłata franczyzowa to 4 proc. od obrotu.
Franczyzodawca porozumiał się z marketami Auchan, Tesco, E.Leclerc i uzyskał ich zgodę na ustawienie przyczep lub food trucków na przysklepowych parkingach. Franczyzobiorcy mogą skorzystać z tej możliwości. Miesięczny czynsz najmu takiej powierzchni to od 800 do 1,5 tys. zł.
– Chcemy, by nasi franczyzodawcy mogli prowadzić działalność całoroczną, a taka lokalizacja im to zapewnia – podkreśla Dawid Gunia.
Według franczyzodawcy, punkt powinien zacząć zarabiać na koszty od drugiego miesiąca działalności. Średni obrót dzienny, jakiego można się spodziewać, to 500-700 zł.
– To nie jest dużo – przyznaje Dawid Gunia. – Więc przy jednym punkcie należy ten biznes traktować raczej jako dodatkowe źródło dochodu. Jeśli natomiast ktoś zdecyduje się na prowadzenie dwóch lub więcej punktów, może to być jego główne źródło utrzymania.


ZOBACZ W KATALOGU

Am Am Kebab
Amori Pomodori
Atelier Herosima
Autorskie Lody Piccolo
Bafra Kebab
Berlin Döner Kebap
Beza Krówka Lody rzemieślnicze
Biesiadowo
Bike Café
Browar Korona
BuBu Bubble Tea
Cafe Słodziak
Candy Pop
Carat Kebab
Chinkalnia
Cochise Burger
Coffeeloffee
Cofix
Crazy Bubble
Cudo Vegan Sushi
Cukiernia Sowa
Cukrem i Solą
Da Grasso
DG Restauracje
Dobra Pączkarnia
Domino’s Pizza
Donuterie
Doskoi
Easy Beer
Easy Wine
Express Pizza American Style
FABBRICA Italian Comfort Food
Falla
Felix Chicken
Fit Cake
Good Chicken
Gorąco Polecam. Smaki z Piekarni
Grande Pizza
Gruby Benek
Hotdogzna
Ice'n'go
Japanos
Kashka
Kiss Kim Chi
Koku Sushi
Krowa Mać Burgers
Kurcze Pieczone
Langos
Lodolandia & Kołacz
Lody Bonano
Lody Lida
Lviv Croissants
Makarun
Maxipizza
McDonald’s
Meron
Ministerstwo Śledzia i Wódki
Mniami Ice Cream
Mr. Kebab
New York Hot Dog
New York Pizza Department
Niewinni Czarodzieje Trzyzero
Pączki Mamy
Pączkownia Smak Sprzed Lat
Pijalnia Wódki i Piwa
Pijalnie Czekolady E.Wedel
Pizza Factory
Pizza Hut
Pizzeria Stopiątka
Prosiak Polski Kebab & Fast Food
Ramen Shop by Sushi Kushi
Salsiccia Pizzeria Napoletana
Sayuri Sushi
SiGelato
So Coffee
Stava
Steiku Haoss
Subtilité Wine & Bar
Subway
Sulaiman Kebab
Sushi Bistro
Sushi Burrito
Sushi Kushi
Szaszłykowo
Taco Bar
Tawerna Pepe Verde
The White Bear Coffee
Tibesti 2Go
Totti Pizza Rzymska
U Lodziarzy Wytwórnia Lodów Polskich
United Chicken
Wendy’s
Western Chicken
Western Tortilla
Yum Yum Kebab
ZapieCKanki
Zapiekankarnia – Zapiekanki, Bajgle, Pizza, Pasta
ŻarWok
Zdrowa Krowa