Tomasz Jakubiak: Szef firmy, szef kuchni

Otworzyłem pierwszą restaurację w wieku 23 lat. Byłem młody, nie potrafiłem kontrolować wydatków, więc w kasie szybko zaczęło brakować pieniędzy. W końcu musiałem oddać lokal komuś innemu.
Tomasz Jakubiak, kucharz, gospodarz telewizyjnych programów kulinarnych i współwłaściciel sieci barów meksykańskich S’poco Loco
Poniedziałek
17.02.2014
Gastronomia jest naprawdę trudną branżą, a zyski nie przychodzą łatwo. Trzeba poświęcić czas, serce i duszę - mówi Tomasz Jakubiak, kucharz, gospodarz programów kulinarnych i współwłaściciel barów S’poco Loco.
 

Jest pan pierwszym kucharzem celebrytą, który postanowił dzielić się swoim pomysłem na biznes z innymi. Sprzedaje pan franczyzę. Dlaczego postawił pan na kuchnię meksykańską, a nie regionalną, w której się pan specjalizuje?
Wiele osób ma o to do mnie pretensje, a ja zawsze odpowiadam, że dobry kucharz ugotuje wszystko. Chciałem otworzyć lokal gastronomiczny, w którym nie trzeba siedzieć non stop i pilnować każdego kąta, gdzie koszty nie będą tak wysokie, a co za tym idzie zwrot z inwestycji nastąpi szybciej niż w przypadku restauracji. Wymyśliłem fast food, który przygotowuje się "slowfoodowo", czyli od podstaw, z naturalnych składników i smacznie.

Przed panem jedynymi celebrytami, którzy zdecydowali się na rozwój we franczyzie, byli twórcy Prohibicji, m.in. Marek Kondrat i Bogusław Linda. Ale biznes padł. Nie boi się pan podobnego losu?
To była całkiem fajna spółka, szkoda że im się nie udało. Ja kocham gotować, tym żyję, daję klientom to, co sam chciałbym zjeść, co daje mi wiarę w powodzenie. Poza tym uwielbiam działać i mam niesamowite szczęście do ludzi. Uczyłem się od mistrzów, mam wsparcie od najlepszych szefów kuchni, których bardzo szanuję, nie przypominam sobie, żeby którykolwiek partner mnie oszukał czy wykorzystał. I mam nadzieję, że nigdy tego nie doświadczę.

Co by pan poradził osobom, które myślą o założeniu restauracji? Na co trzeba zwrócić uwagę i czego unikać?
Każdy, kto chce otworzyć lokal, musi kochać gotować i jeść. Oddaje serce temu biznesowi. To podstawowe czynniki, które mają ogromny wpływ na powodzenie projektu. Potrzebne jest też silne przekonanie do tego, co się robi. Gastronomia jest naprawdę trudną branżą, a zyski nie przychodzą łatwo. Trzeba poświęcić czas, serce i duszę. Restauracje osób, które nie miały innego pomysłu na życie albo liczyły na szybki zarobek, nie przetrwały dłużej niż sezon. Życzę jednak wszystkim powodzenia i siły do walki z przeciwnościami losu, które w gastronomii są nagminne.

Fragment wywiadu opublikowanego w miesięczniku "Własny Biznes Franchising" nr 12/2013.


ZOBACZ W KATALOGU

Am Am Kebab
Amori Pomodori
Atelier Herosima
Autorskie Lody Piccolo
Bafra Kebab
Berlin Döner Kebap
Beza Krówka Lody rzemieślnicze
Biesiadowo
Bike Café
Browar Korona
BuBu Bubble Tea
Cafe Słodziak
Candy Pop
Carat Kebab
Chinkalnia
Cochise Burger
Coffeeloffee
Cofix
Crazy Bubble
Cudo Vegan Sushi
Cukiernia Sowa
Cukrem i Solą
Da Grasso
DG Restauracje
Dobra Pączkarnia
Domino’s Pizza
Donuterie
Doskoi
Easy Beer
Easy Wine
Express Pizza American Style
FABBRICA Italian Comfort Food
Falla
Felix Chicken
Fit Cake
Good Chicken
Gorąco Polecam. Smaki z Piekarni
Grande Pizza
Gruby Benek
Hotdogzna
Ice'n'go
Japanos
Kashka
Kiss Kim Chi
Koku Sushi
Krowa Mać Burgers
Kurcze Pieczone
Lodolandia & Kołacz
Lody Bonano
Lody Lida
Lviv Croissants
Makarun
Maxipizza
McDonald’s
Meron
Ministerstwo Śledzia i Wódki
Mniami Ice Cream
Mr. Kebab
New York Hot Dog
New York Pizza Department
Niewinni Czarodzieje Trzyzero
Pączki Mamy
Pączkownia Smak Sprzed Lat
Pijalnia Wódki i Piwa
Pijalnie Czekolady E.Wedel
Pizza Factory
Pizza Hut
Pizzeria Stopiątka
Prosiak Polski Kebab & Fast Food
Ramen Shop by Sushi Kushi
Salsiccia Pizzeria Napoletana
Sayuri Sushi
SiGelato
So Coffee
Stava
Steiku Haoss
Subtilité Wine & Bar
Subway
Sulaiman Kebab
Sushi Bistro
Sushi Burrito
Sushi Kushi
Szaszłykowo
Taco Bar
Tawerna Pepe Verde
The White Bear Coffee
Tibesti 2Go
Totti Pizza Rzymska
U Lodziarzy Wytwórnia Lodów Polskich
United Chicken
Wendy’s
Western Chicken
Western Tortilla
Yum Yum Kebab
ZapieCKanki
Zapiekankarnia – Zapiekanki, Bajgle, Pizza, Pasta
ŻarWok
Zdrowa Krowa