Tomasz Jakubiak: Szef firmy, szef kuchni

Tomasz Jakubiak, kucharz, gospodarz telewizyjnych programów kulinarnych i współwłaściciel sieci barów meksykańskich S’poco Loco
Jest pan pierwszym kucharzem celebrytą, który postanowił dzielić się swoim pomysłem na biznes z innymi. Sprzedaje pan franczyzę. Dlaczego postawił pan na kuchnię meksykańską, a nie regionalną, w której się pan specjalizuje?
Wiele osób ma o to do mnie pretensje, a ja zawsze odpowiadam, że dobry kucharz ugotuje wszystko. Chciałem otworzyć lokal gastronomiczny, w którym nie trzeba siedzieć non stop i pilnować każdego kąta, gdzie koszty nie będą tak wysokie, a co za tym idzie zwrot z inwestycji nastąpi szybciej niż w przypadku restauracji. Wymyśliłem fast food, który przygotowuje się "slowfoodowo", czyli od podstaw, z naturalnych składników i smacznie.
Przed panem jedynymi celebrytami, którzy zdecydowali się na rozwój we franczyzie, byli twórcy Prohibicji, m.in. Marek Kondrat i Bogusław Linda. Ale biznes padł. Nie boi się pan podobnego losu?
To była całkiem fajna spółka, szkoda że im się nie udało. Ja kocham gotować, tym żyję, daję klientom to, co sam chciałbym zjeść, co daje mi wiarę w powodzenie. Poza tym uwielbiam działać i mam niesamowite szczęście do ludzi. Uczyłem się od mistrzów, mam wsparcie od najlepszych szefów kuchni, których bardzo szanuję, nie przypominam sobie, żeby którykolwiek partner mnie oszukał czy wykorzystał. I mam nadzieję, że nigdy tego nie doświadczę.
Co by pan poradził osobom, które myślą o założeniu restauracji? Na co trzeba zwrócić uwagę i czego unikać?
Każdy, kto chce otworzyć lokal, musi kochać gotować i jeść. Oddaje serce temu biznesowi. To podstawowe czynniki, które mają ogromny wpływ na powodzenie projektu. Potrzebne jest też silne przekonanie do tego, co się robi. Gastronomia jest naprawdę trudną branżą, a zyski nie przychodzą łatwo. Trzeba poświęcić czas, serce i duszę. Restauracje osób, które nie miały innego pomysłu na życie albo liczyły na szybki zarobek, nie przetrwały dłużej niż sezon. Życzę jednak wszystkim powodzenia i siły do walki z przeciwnościami losu, które w gastronomii są nagminne.
Fragment wywiadu opublikowanego w miesięczniku "Własny Biznes Franchising" nr 12/2013.
ZOBACZ W KATALOGU




























































































PRZECZYTAJ ARTYKUŁY

Koncept Mniami Ice Cream uruchomi w tym sezonie więcej nowych lodziarni, niż wcześniej było w planach.
Sieć Przybij Piątaka przyciąga już wrocławskich studentów, a teraz chce otwierać franczyzowe puby w całej Polsce.
Berlin Döner Kebap rozwija nowy format lokali, z niższą kwotą inwestycji.
Rex Concepts, masterfranczyzobiorca marki Burger King, w tym roku planuje otworzyć w Polsce cztery lokale z tym szyldem. Czy indywidualni franczyzobiorcy będą mogli skorzystać z licencji na biznes Burger Kinga?
– Jestem mile zaskoczona tym, że ta franczyza jest bardzo dobrze zorganizowana. Każdy zna tutaj swoją funkcję. Mamy opiekunów, do których możemy się zwrócić w każdej chwili – mówi Ewelina Ciapała, franczyzobiorczyni Lviv Croissants.
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE

Emotka – sieć edukacyjna oferująca zajęcia dla dzieci – rozwija się w modelu franczyzowym i poszukuje nowych partnerów. Firma specjalizuje się w programach uczących dzieci radzenia sobie z emocjami i budowania relacji społecznych.
Agencja Wirtualna to koncept franczyzowy, który pozwala rozpocząć własną działalność w marketingu internetowym bez doświadczenia i dużych inwestycji.
Marka Quiosque do końca tego roku otworzy 20 nowych salonów. Jakie warunki trzeba spełnić, aby zostać się franczyzobiorcą marki?
Najlepsze rozwiązania rodzą się z potrzeby. Nie inaczej było w przypadku robota Fidi. Polskie rozwiązanie ma szansę podbić międzynarodowy rynek medyczny.
Plenti oferuje dostęp do innowacji za ułamek ich ceny. Ma też propozycje dla franczyzobiorców.
POPULARNE NA FORUM
Biznes, który bije rekordy
Niestety jako osoba która ma bezpośrednie doświadczenie z ta franczyza, nie moge polecic wspolpracy z nimi. Te artykuly maja na celu tylko nabijanie kolejnych klientow.
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...
Sushi we franczyzie - przegląd sprawdzonych pomysłów na bines
Pytanie do Redakcji: Dlaczego na pasku reklamowym pojawiają się reklamy franczyzodawców którzy działają na granicy prawa, zawierają w umowach klauzule abuzywne, są...
Ile kosztuje McDonald's?
Ciekawe że budujesz restauracje za własne pieniądze ale zostaję własnością centrali