Do spółki z ziemniakiem

Koncept Ziemniak i spółka – jak sama nazwa wskazuje – swoje menu opiera na kartoflach. Główny punkt menu to ziemniaki wypełnione różnym nadzieniem. Oprócz tego lokale serwują też m.in. podawane pod różną postacią placki ziemniaczane i frytki belgijskie.
– Pracowałem kiedyś w Norwegii i tam zobaczyłem podobny koncept – opowiada Michał Rybarczyk, franczyzodawca Ziemniak i Spółka. – Postanowiłem przenieść go na nasz grunt. Nadziewane ziemniaki to też przysmak w Turcji czy Stanach Zjednoczonych, także w Rosji istnieje duża franczyzowa sieć lokali serwujących ten specjał.
W tej chwili marka prowadzi dwa własne lokale w Szczecinie i zaczęła poszukiwania franczyzobiorców. Koncept można otwierać w dwóch różnych formatach: fastfoodowym i restauracyjnym. Ten pierwszy jest przeznaczony głównie dla galerii handlowych. Według wyliczeń franczyzodawcy, w takiej lokalizacji trzeba w niego zainwestować ok. 200 tys. zł.
– Ta suma zawiera wszelkie koszty – zapewnia Michał Rybarczyk. – Nie tylko przystosowania i wyposażenia lokalu, ale też zatowarowania, kaucji dla galerii oraz zapas gotówki, konieczny na pierwsze miesiące działalności.
Lokale fast foodowe rentowność powinny uzyskać po trzech miesiącach działalności. Na zwrot z inwestycji trzeba natomiast czekać 16-20 miesięcy. Restauracja to format właściwszy dla lokalizacji przyulicznych. Na inwestycję trzeba w tym przypadku przeznaczyć ok. 130 tys. zł, a jej zwrot powinien nastąpić po 12-16 miesiącach.
– Dla chętnych franczyzobiorców mamy w tej chwili konkretne propozycje lokalizacji, np. w Szczecinie, Rumii, Wrocławiu – zachęca Michał Rybarczyk.
Franczyzodawca pracuje też nad koncepcją food trucków, z niską kwotą inwestycji.
Oprócz pomocy w znalezieniu lokalizacji, licencjodawca zapewnia też m.in. cały system szkoleń dla franczyzobiorcy i personelu, wsparcie marketingowe, możliwość korzystania z rabatów wynegocjowanych u dostawców sieci.
ZOBACZ W KATALOGU





















































































PRZECZYTAJ ARTYKUŁY

Cukrem i Solą otworzyło kolejny punkt franczyzowy, w planach ma też nową lokalizację własną.
KawoWiniarnia to nowy koncept restauracyjny, który wyróżnia się bogatą kartą kaw i wina. Chce rozwijać się poprzez franczyzę.
Kuchnia azjatycka jest w Polsce coraz bardziej popularna. Zauważyli to też franczyzodawcy, którzy proponują licencją na sushi bar czy restaurację z bogatszym menu.
Segment fast food ma mocną reprezentację we franczyzie. I wciąż przybywa nowych konceptów.
Poszukujemy partnerów do otwarcia pierwszego flagowego sklepu w topowej lokalizacji, który zostanie poszerzony o franczyzę obejmującą wiele jednostek.
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE

Northgate Logistics notuje szybki przyrost sieci i nie zamierza tego zmieniać. W ubiegłym roku otworzyła siedem placówek.
– Większość podłóg i drzwi sprzedaje się wraz z usługą montażu, dlatego ekipy montażowe to bardzo ważna część mojego biznesu – mówi Radosław Chabowski, franczyzobiorca DDD Dobre Dla Domu.
Przedsiębiorcy zbyt nisko wyceniają produkty i usługi ze strachu przed utratą klienta. Tymczasem mądrze skalkulowana cena nie tylko przynosi zyski, lecz także pomaga w budowaniu prestiżu marki.
Franczyzę i4-Mobile można połączyć z innym biznesem. A franczyzodawca może nawet pokryć część kosztów inwestycji.
Kozak na Ratunek pozwoli franczyzobiorcom Lucart Automotive lepiej zarabiać na wysokomarżowych usługach motoryzacyjnych.
POPULARNE NA FORUM
Biznes, który bije rekordy
Niestety jako osoba która ma bezpośrednie doświadczenie z ta franczyza, nie moge polecic wspolpracy z nimi. Te artykuly maja na celu tylko nabijanie kolejnych klientow.
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...
Sushi we franczyzie - przegląd sprawdzonych pomysłów na bines
Pytanie do Redakcji: Dlaczego na pasku reklamowym pojawiają się reklamy franczyzodawców którzy działają na granicy prawa, zawierają w umowach klauzule abuzywne, są...
Ile kosztuje McDonald's?
Ciekawe że budujesz restauracje za własne pieniądze ale zostaję własnością centrali