Do spółki z ziemniakiem
Koncept Ziemniak i spółka – jak sama nazwa wskazuje – swoje menu opiera na kartoflach. Główny punkt menu to ziemniaki wypełnione różnym nadzieniem. Oprócz tego lokale serwują też m.in. podawane pod różną postacią placki ziemniaczane i frytki belgijskie.
– Pracowałem kiedyś w Norwegii i tam zobaczyłem podobny koncept – opowiada Michał Rybarczyk, franczyzodawca Ziemniak i Spółka. – Postanowiłem przenieść go na nasz grunt. Nadziewane ziemniaki to też przysmak w Turcji czy Stanach Zjednoczonych, także w Rosji istnieje duża franczyzowa sieć lokali serwujących ten specjał.
W tej chwili marka prowadzi dwa własne lokale w Szczecinie i zaczęła poszukiwania franczyzobiorców. Koncept można otwierać w dwóch różnych formatach: fastfoodowym i restauracyjnym. Ten pierwszy jest przeznaczony głównie dla galerii handlowych. Według wyliczeń franczyzodawcy, w takiej lokalizacji trzeba w niego zainwestować ok. 200 tys. zł.
– Ta suma zawiera wszelkie koszty – zapewnia Michał Rybarczyk. – Nie tylko przystosowania i wyposażenia lokalu, ale też zatowarowania, kaucji dla galerii oraz zapas gotówki, konieczny na pierwsze miesiące działalności.
Lokale fast foodowe rentowność powinny uzyskać po trzech miesiącach działalności. Na zwrot z inwestycji trzeba natomiast czekać 16-20 miesięcy. Restauracja to format właściwszy dla lokalizacji przyulicznych. Na inwestycję trzeba w tym przypadku przeznaczyć ok. 130 tys. zł, a jej zwrot powinien nastąpić po 12-16 miesiącach.
– Dla chętnych franczyzobiorców mamy w tej chwili konkretne propozycje lokalizacji, np. w Szczecinie, Rumii, Wrocławiu – zachęca Michał Rybarczyk.
Franczyzodawca pracuje też nad koncepcją food trucków, z niską kwotą inwestycji.
Oprócz pomocy w znalezieniu lokalizacji, licencjodawca zapewnia też m.in. cały system szkoleń dla franczyzobiorcy i personelu, wsparcie marketingowe, możliwość korzystania z rabatów wynegocjowanych u dostawców sieci.
ZOBACZ W KATALOGU
PRZECZYTAJ ARTYKUŁY
– Przy rzemieślniczej produkcji nie da się konkurować cenowo z lodami przemysłowymi. Jednak jakość przyciąga, nawet jeśli cena jest wyższa – mówi Dariusz Stykowski, współwłaściciel Autorskich Lodów Piccolo.
Tommy Żelazny, franczyzobiorca Stopiątki pokazuje, że czasem aby odnaleźć swoje miejsce, trzeba wrócić do korzeni.
Od 300 do nawet 1,5 tys. sztuk – tyle pączków dziennie sprzedaje się w punktach Dobrej Pączkarni. Czy w takim razie pączki to opłacalny biznes?
McDonald’s w Polsce to 550 restauracji, które w ponad 90 proc. są prowadzone przez lokalnych przedsiębiorców.
Felix Chicken nastawia się na mocną ekspansję. Franczyzobiorcom proponuje kilka formatów lokali.
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE
Rozważasz otwarcie firmy? Najpierw zainwestuj w subskrypcję miesięcznika "Własny Biznes FRANCHISING" i sprawdź, jaki biznes się opłaca! Tego nie przeczytasz w internecie! Cena rocznej subskrybcji to 59 zł – oszczędzasz czas i 61 zł. Nowe wydanie wyślemy co miesiąc pocztą na wskazany adres, a przesyłka nic Cię nie będzie kosztować.
Sfinks podsumowuje pierwszy kwartał, a Żabka namawia do nauki. Przegląd tygodnia 6-12 kwietnia.
Żeby myśleć o otwarciu własnego McDonalda nie wystarczą tysiące ani setki tysięcy złotych . Potrzeba więcej. Ile? I co franczyzobiorca Złotych Łuków dostanie w zamian?
Balijski masaż, ręcznie robiona biżuteria, a może decluttering – Polacy nie oszczędzają na wygodzie. Na jakich produktach i usługach premium można dzisiaj zarobić?
Planujesz zostać franczyzodawcą i chcesz rozwinąć sieć, ale nie wiesz jak? Eksperci od franczyzy podpowiedzą, jak to zrobić.
POPULARNE NA FORUM
Dolci Sapori - Mniami
Jestem również osobą poszkodowaną przez tą firmę 574 720 428
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...
Sushi we franczyzie - przegląd sprawdzonych pomysłów na bines
Pytanie do Redakcji: Dlaczego na pasku reklamowym pojawiają się reklamy franczyzodawców którzy działają na granicy prawa, zawierają w umowach klauzule abuzywne, są...
Ile kosztuje McDonald's?
Ciekawe że budujesz restauracje za własne pieniądze ale zostaję własnością centrali