Szybka decyzja
Karol Stasik był etatowym sprzedawcą w sklepie z alkomatami. Kilka miesięcy temu otrzymał propozycję przejęcia punktu z e-papierosami w namysłowskim Kauflandzie. Podjął decyzję o założeniu pierwszej w życiu firmy. Wspomina, że przejęcie punktu odbyło się bardzo sprawnie, a inwestycja nie przekroczyła założonej kwoty.
- Razem ze wspólniczką przejąłem funkcjonującą wyspę handlową eSmoking World wraz z zatrudnionymi tam pracownikami - mówi Karol Stasik. - Nie obawiałem się, bo znałem wcześniej tę firmę, jej specyfikę oraz ludzi, którzy ją stworzyli. Bardzo też odpowiadała mi atrakcyjna lokalizacja punktu i bliskość miejsca zamieszkania.
Karol Stasik mówi, że prowadzenie punktu z e-papierosami to stosunkowo prosty biznes, dlatego nie wyklucza kolejnych otwarć w przyszłości. Jako franczyzobiorca jest odpowiedzialny za sprzedaż, zamówienia, dba o wystrój punktu i ekspozycję towaru, zajmuje się również dostawami i obsługuje reklamacje. Jak mówi, nie boi się sprzedaży i kontaktu z klientem, ale zatrudnia dwóch wykwalifikowanych i doświadczonych pracowników i to im powierza te zadania.
Stasik chwali sobie współpracę z centralą. Mówi, że odczuwa systematyczne wsparcie ze strony franczyzodawcy i nie czeka długo na reakcję w razie pytań. Jego biznes napędzają również działania marketingowe prowadzone przez centralę, również te lokalne. Pomocne okazują się również programy lojalnościowe dla klientów i motywacyjne dla pracowników.
- Zazwyczaj franczyzodawcy politykę kadrową i kwestię motywowania pracowników pozostawiają franczyzobiorcom - mówi Karol Stasik. - Mojemu franczyzodawcy zależy, aby moi pracownicy sprzedawali więcej i lepiej. Korzystamy na tym wszyscy.
Pytany o rynek e-papierosów w Polsce, Karol Stasik mówi, że w maju upływa okres przejściowy dla polskiego rynku, po którym z internetu całkowicie zniknąć mają produkty e-papierosowe, a dystrybutorzy nie będą mogli oferować produktów bez certyfikacji. Skorzystać mają na tym właściciele markowych sklepów stacjonarnych.
eSmoking World to sieć należąca do British American Tobacco. Firma zarządza siecią około 856 punktów, w tym 305 franczyzowych oraz 124 partnerskie. Aż 80 proc franczyzobiorców prowadzi więcej niż jeden punkt. Franczyza eSmokingWorld to należy do najtańszych na polskim rynku. Koszt uruchomienia sklepu oscyluje wokół 30 tys. zł. W kwocie tej zawiera się pierwsze zatowarowanie punktu sprzedaży oraz zakup laptopa i kasy fiskalnej. Firma należy do nielicznych franczyzodawców, którzy nie pobierają opłaty franczyzowej ani marketingowej.
Centrala firmy szacuje, że punkt franczyzowy prowadzony zgodnie ze standardami sieci zwraca się średnio w 9-12 miesięcy.
ZOBACZ W KATALOGU
PRZECZYTAJ ARTYKUŁY
– Chcemy się rozwijać we franczyzie, dzięki temu będziemy mogli sprawniej otwierać sklepy w każdym zakątku Polski – mówi Adam Małojec, country manager w Candy Pop.
W branży spożywczej nie brakuje silnych marek, które rozwijają się przez franczyzę. Przyjdź na Targi Franczyza 24-26 października i poznaj ich licencję na biznes.
22 października 2024 roku o godz. 18:00 odbędzie się bezpłatny webinar pt. "5 kroków do otwarcia własnej Żabki". Spotkanie poprowadzą specjaliści ds. franczyzy Żabki, a gościem specjalnym będzie franczyzobiorca sieci.
W związku z planowanym wejściem na warszawską giełdę Żabka – w ramach oferty publicznej – sprzedaje akcje inwestorom indywidualnym i instytucjonalnym. Ile trzeba za nie zapłacić?
Żabka wprowadziła nowy program „Bezpieczny Start” skierowany do osób, które rozważają otwarcie własnej firmy.
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE
Gastronomia, bankowość, usługi? Sprawdzamy, jakie branże i koncepty franczyzowe dobrze radzą sobie na rynku i jaki pomysł na biznes najprawdopodobniej sprawdzi się w 2024 roku.
Żeby myśleć o otwarciu własnego McDonalda nie wystarczą tysiące ani setki tysięcy złotych . Potrzeba więcej. Ile? I co franczyzobiorca Złotych Łuków dostanie w zamian?
Paweł Marynowski z ZapieCKanek startuje z franczyzą. Czym zapiekanki jego marki wyróżniają się od konkurencji?
Dwa gabinety pod szyldem Yasumi to za mało dla Aleksandry Michalskiej. Jakie ma plany na rozwój?
Pieczarkarnia to opłacalny biznes nawet na niedużą skalę. Właściciel jednej hali zbiera plony co sześć tygodni. Gdy ma się więcej pomieszczeń – wtedy na zyski można liczyć co tydzień.
POPULARNE NA FORUM
Franczyza Odido w nowym wydaniu: Odido Elevator
Witam. ja w tym roku podpisałem umowę na 5 punktów 2 mam już zrealizowane niestety pozostałe trzy jeszcze nie, niewiem kiedy to nastapi bo pojawia się coraz więcej...
Carrefour Express - supermarket na licencji
Dzień dobry. Szukam chętnych prowadzących sklepy Carrefour do podjęcia współpracy w zakresie umieszczenia na terenie sklepu małego automatu paczkowego. Może być w...
sklepy spożywcze
Pozycjonowanie lokalne to kluczowa strategia dla firm pragnących zwiększyć swoją widoczność wśród lokalnej społeczności. Proces ten skupia się na optymalizacji...
Franczyzodawca otwarty na osoby z niepełnosprawnościami
Jestem osobą niepełnosprawną ostatnio umiarkowanym czy jest szansa żebym mogła wejść we franczyznę i jako osoba niepełnosprawna
Franczyza Odido w nowym wydaniu: Odido Elevator
Witam, Czy ktoś może zdecydował się na współpracę z zOdido w ramach Odido Elevator i może podzielić się doświadczeniami? Chodzi o twardszą franczyzę / wyposażenie...
Nagrodzeni franczyzobiorcy
Należałoby zostawić sobie te nagrodę na spłatę powstających lawinowo długów franczyzobiorców, którzy przez kanibalizacje lokalizacji padają po kilku miesiącach....
sklepy spożywcze
Polecam Franczyzę sklepów Cortez szybko rozwijająca się marka.
Jubileuszowy sklep
Pani Julito proszę uciekać z sieci póki jeszcze dług nie urósł do niebotycznych rozmiarów