Przepis na opłacalną pizzerię

Telepizza dostarcza partnerowi gotowy projekt lokalu. Licencjobiorca otrzymuje projekt technologiczny części kuchennej i aranżację sali dla klientów.
Leszek Nowak, menedżer ds. rozwoju Telepizza Poland
Wtorek
13.06.2017
Jak otworzyć i poprowadzić własną pizzerię radzi Leszek Nowak, menedżer ds. rozwoju Telepizza Poland.
 

Gdzie najlepiej otworzyć pizzerię?
Telepizza otwiera restauracje przy głównych ulicach, centrach miast, a także lokale w strefie food court w centrach handlowych zarówno w dużych miastach, jak i w miejscowościach zamieszkałych przez co najmniej 30 tys. osób. Profil lokalu dopasowujemy do warunków i potrzeb otoczenia. Np. w centrum handlowym wystarczy mniejszy punkt z szybką obsługą. W niektórych przypadkach nie ma sensu otwierania większej restauracji, gdyż jest to nieopłacalna inwestycja. Galerie charakteryzują się szybkim przepływem osób, a klienci zazwyczaj nie mają czasu na celebrowanie posiłków. Jedzą w przerwach między zakupami. Duży lokal mógłby stać się nierentowny, choćby przez wysoki czynsz najmu. Większa placówka lepiej sprawdza się przy ruchliwej ulicy albo na osiedlu, gdzie ludzie spędzają wolny czas. Jeśli pizzeria powstaje na osiedlu mieszkaniowym to jego klientami najprawdopodobniej będą w dużej mierze rodziny z dziećmi. Warto więc dopasować wnętrze lokalu do ich potrzeb i zapewnić np. kącik dla dzieci i zaciszne miejsce dla karmiących matek. Istnieje jednak możliwość połączenia obu formatów.

Jaki jest najlepszy lokal na pizzerię?
Najlepiej, żeby restauracja mieściła się na parterze w budynku przy ruchliwej ulicy, a nieopodal niej można było łatwo zaparkować. Czynsz za lokal powinien mieścić się w granicach normy odpowiedniej dla danej lokalizacji. W przeciwnym razie restauracja może mieć problem z osiągnięciem rentowności. W lokalach już funkcjonujących również warto czasem podjąć próbę negocjowania cen najmu. Franczyzobiorcy Telepizzy mogą liczyć na pomoc franczyzodawcy w tym zakresie. Kolejnym etapem jest przygotowanie restauracji do użytku. Telepizza dostarcza partnerowi gotowy projekt lokalu. Licencjobiorca otrzymuje projekt technologiczny części kuchennej i aranżację sali dla klientów. Wsparcie specjalisty jest bardzo ważne. Przepisy sanepidu są bardzo skomplikowane i wymagają dużej wiedzy by wnętrze restauracji było urządzone zgodnie z obowiązującymi wymogami.

Jaki jest koszt urządzenia pizzeri?
Koszt urządzenia lokalu uzależniony jest od jego powierzchni. Wyposażenie obejmuje urządzenia kuchenne, z których najważniejszy jest piec do pizzy. Dostarczamy jednakowe piece do wszystkich placówek, by w każdym lokalu zachować obowiązujący w Telepizza standard. Mamy podpisaną umowę z producentem, który gwarantuje korzystną cenę zakupu i serwis urządzeń.

Ważnym elementem w biznesie gastronomicznym są również działania marketingowe, dzięki którym lokal ma zapewnioną widoczność, co z kolei ma wpływ na liczbę klientów odwiedzających restauracje i zamawiających w dostawie. Firma dba o widoczność marki, prowadzimy zarówno kampanie lokalne jak i globalne, począwszy od wyszukiwarki Google, sieci reklamowej GDN, poprzez obecność z reklamą na największych portalach informacyjnych oraz mediach społecznościowych. Jednym z kluczowych elementów marketingu lokalnego, są ulotki reklamowe dostarczane klientom do skrzynek pocztowych lub na klamki drzwi. Jednak, żeby takie działania reklamowe były skuteczne, trzeba je powtarzać z określoną częstotliwością.

Rozmawiała Magdalena Kurda


ZOBACZ W KATALOGU

Am Am Kebab
Amori Pomodori
Atelier Herosima
Autorskie Lody Piccolo
Bafra Kebab
Berlin Döner Kebap
Beza Krówka Lody rzemieślnicze
Biesiadowo
Bike Café
Browar Korona
BuBu Bubble Tea
Cafe Słodziak
Candy Pop
Carat Kebab
Chinkalnia
Cochise Burger
Coffeeloffee
Cofix
Crazy Bubble
Cudo Vegan Sushi
Cukiernia Sowa
Cukrem i Solą
Da Grasso
DG Restauracje
Dobra Pączkarnia
Domino’s Pizza
Donuterie
Doskoi
Easy Beer
Easy Wine
Express Pizza American Style
FABBRICA Italian Comfort Food
Falla
Felix Chicken
Fit Cake
Good Chicken
Gorąco Polecam. Smaki z Piekarni
Grande Pizza
Gruby Benek
Hotdogzna
Ice'n'go
Japanos
Kashka
Kiss Kim Chi
Koku Sushi
Krowa Mać Burgers
Kurcze Pieczone
Lodolandia & Kołacz
Lody Bonano
Lody Lida
Lviv Croissants
Makarun
Maxipizza
McDonald’s
Meron
Ministerstwo Śledzia i Wódki
Mniami Ice Cream
Mr. Kebab
New York Hot Dog
New York Pizza Department
Niewinni Czarodzieje Trzyzero
Pączki Mamy
Pączkownia Smak Sprzed Lat
Pijalnia Wódki i Piwa
Pijalnie Czekolady E.Wedel
Pizza Factory
Pizza Hut
Pizzeria Stopiątka
Prosiak Polski Kebab & Fast Food
Ramen Shop by Sushi Kushi
Salsiccia Pizzeria Napoletana
Sayuri Sushi
SiGelato
So Coffee
Stava
Steiku Haoss
Subtilité Wine & Bar
Subway
Sulaiman Kebab
Sushi Bistro
Sushi Burrito
Sushi Kushi
Szaszłykowo
Taco Bar
Tawerna Pepe Verde
The White Bear Coffee
Tibesti 2Go
Totti Pizza Rzymska
U Lodziarzy Wytwórnia Lodów Polskich
United Chicken
Wendy’s
Western Chicken
Western Tortilla
Yum Yum Kebab
ZapieCKanki
Zapiekankarnia – Zapiekanki, Bajgle, Pizza, Pasta
ŻarWok
Zdrowa Krowa