Burgery zmienią właściciela?
Bobby Burger to licząca 34 lokale najbardziej znana polska sieć burgerowni, stworzona przez Krzysztofa Kołaszewskiego i Bogumiła Jankiewicza. Z kolei Mex Polska to grupa skupiające takie brandy gastronomiczne, jak m.in. restauracje The Mexican czy Pijalnie Wódki i Piwa. Obie spółki podpisały właśnie list intencyjny, na mocy którego Mex Polska ma wyłączność na rozmowy w sprawie kupna min. 51 proc. udziałów w Bobby Burgerze. Wyłączność potrwa cztery miesiące – w tym czasie Mex przeprowadzi badanie due diligence, czyli kompleksowej kondycji finansowej, prawnej etc. sieci burgerowni. Po zakończeniu badania ustalona zostanie cena transakcji.
Co dalej?
Czemu Twórcy Bobby Burgera chcą się pozbyć swojego biznesowego dziecka?
– To nie chęć rozstania się z marką, ale poszukiwanie dróg szybszego rozwoju – zapewnia Krzysztof Kołaszewski, współwłaściciel Bobby Burgera, który podpisał list intencyjny w imieniu swoim i wspólnika. – Nasz biznes opiera się na skali. Od dawna prowadzimy rozmowy z różnymi firmami, inwestorami. Mex Polska jest spółką giełdową i dlatego musiał ukazać się komunikat w tej sprawie.
A jednak Bobby Burger rozważa sprzedaż minimum 51 proc. udziałów, co oznacza utratę pakietu kontrolnego.
– Owszem, ale nie zamierzamy ze wspólnikiem wycofać się ze spółki – podkreśla Krzysztof Kołaszewski. – W przypadku sprzedaży, ja na pewno pozostanę osobą zajmującą się sprawami operacyjnymi. Rozmawiałem o tym z naszymi franczyzobiorcami. Sądzę, że nie powinni mieć żadnych powodów do niepokoju.
Ostatnio sieć nie rozwija się już w tak szybkim tempie, jak to bywało wcześniej.
– Faktycznie, w ciągu ostatniego roku, dwóch liczba lokali nie rosła szybko. Raczej skupialiśmy się na wymianie istniejących lokalizacji na lepsze. Było kilka otwarć, ale też kilka zamknięć – przyznaje współwłaściciel sieci. – Nasz koncept nadal ewoluuje. Chcemy otwierać lokale bardziej w stylu fast casual, zajmujące większą powierzchnię. Franczyzobiorcom oferujemy partycypowanie w kosztach inwestycji. Przygotowaliśmy też nowy format.
Inwestycja w burgerownię to koszt 200-300 tys. zł (jeśli lokal nie jest przystosowany do potrzeb gastronomii). Franczyzodawca może partycypować w tych wydatkach do kwoty 100 tys. zł. Nowościąw ofercie franczyzowej jest tańszy w inwestycji tzw. format kontenerowy. Moduły kontenerowe można dowolnie konfigurować. Koszt inwestycji to ok. 120 tys. zł, ale można skorzystać z leasingu. W przypadku formatu kontenerowego opłata wstępna wynosi 9,9 tys. zł, przy lokalu stacjonarnym 19,95 tys. zł. Miesięczne opłaty franczyzowe to 5 proc. od obrotu.
ZOBACZ W KATALOGU
PRZECZYTAJ ARTYKUŁY
– Przy rzemieślniczej produkcji nie da się konkurować cenowo z lodami przemysłowymi. Jednak jakość przyciąga, nawet jeśli cena jest wyższa – mówi Dariusz Stykowski, współwłaściciel Autorskich Lodów Piccolo.
Tommy Żelazny, franczyzobiorca Stopiątki pokazuje, że czasem aby odnaleźć swoje miejsce, trzeba wrócić do korzeni.
Od 300 do nawet 1,5 tys. sztuk – tyle pączków dziennie sprzedaje się w punktach Dobrej Pączkarni. Czy w takim razie pączki to opłacalny biznes?
McDonald’s w Polsce to 550 restauracji, które w ponad 90 proc. są prowadzone przez lokalnych przedsiębiorców.
Felix Chicken nastawia się na mocną ekspansję. Franczyzobiorcom proponuje kilka formatów lokali.
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE
Rozważasz otwarcie firmy? Najpierw zainwestuj w subskrypcję miesięcznika "Własny Biznes FRANCHISING" i sprawdź, jaki biznes się opłaca! Tego nie przeczytasz w internecie! Cena rocznej subskrybcji to 59 zł – oszczędzasz czas i 61 zł. Nowe wydanie wyślemy co miesiąc pocztą na wskazany adres, a przesyłka nic Cię nie będzie kosztować.
Sfinks podsumowuje pierwszy kwartał, a Żabka namawia do nauki. Przegląd tygodnia 6-12 kwietnia.
Żeby myśleć o otwarciu własnego McDonalda nie wystarczą tysiące ani setki tysięcy złotych . Potrzeba więcej. Ile? I co franczyzobiorca Złotych Łuków dostanie w zamian?
Balijski masaż, ręcznie robiona biżuteria, a może decluttering – Polacy nie oszczędzają na wygodzie. Na jakich produktach i usługach premium można dzisiaj zarobić?
Planujesz zostać franczyzodawcą i chcesz rozwinąć sieć, ale nie wiesz jak? Eksperci od franczyzy podpowiedzą, jak to zrobić.
POPULARNE NA FORUM
Dolci Sapori - Mniami
Jestem również osobą poszkodowaną przez tą firmę 574 720 428
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...
Sushi we franczyzie - przegląd sprawdzonych pomysłów na bines
Pytanie do Redakcji: Dlaczego na pasku reklamowym pojawiają się reklamy franczyzodawców którzy działają na granicy prawa, zawierają w umowach klauzule abuzywne, są...
Ile kosztuje McDonald's?
Ciekawe że budujesz restauracje za własne pieniądze ale zostaję własnością centrali