Interes z bąbelkami
Bubble tea, czyli napar z herbaty, podawany z kulkami tapioki i kostkami lodu, o różnych smakach, to wynalazek pochodzący z Tajwanu. W Polsce stał się popularny kilka lat temu. Serwują go m.in.: punkty z szyldem Boboq, które licencją na bubble tea dzielą się też z partnerami i franczyzobiorcami. Obecnie w sieci działają dwie placówki własne oraz kilkanaście franczyzowych.
– W naszej sieci można otworzyć samodzielny punkt, oferujący bubble tea oraz inne produkty z naszego menu, np. soki naturalne. Mamy też jednak drugą opcję, skierowaną do już istniejących czy też właśnie powstających lokali gastronomicznych, którym proponujemy poszerzenie oferty właśnie o bubble tea – mówi Mirosław Graj, franczyzodawca Boboq. – Inwestycja wynosi wówczas zero złotych. Warunkiem jest posiadanie własnej kostkarki do lodu. Partner musi też kupić u nas komponenty do bubble tea o wartości około 3 tys. zł, na wydłużony termin płatności.
Franczyzodawca zapewnia m.in. darmowe szkolenia z przygotowywania napoju, wszelkie procedury funkcjonowania w sieci, darmową reklamę w internecie oraz przez rok na Facebooku.
– Dla małych gastronomii to świetny pomysł na poszerzenie oferty i dochodów – zachęca Mirosław Graj. – Sprawdzi się zresztą nie tylko w lokalach stricte gastronomicznych. Np. w Kole mamy partnera, który prowadzi salę, gdzie organizowane są imprezy, urodziny i właśnie tam dodał do oferty nasza bubble tea.
Bez inwestycji w sprzęt, napój robiony jest ręcznie. Natomiast jeśli partner uzna, że sprzedaż bubble tea mu się opłaca, może ten sprzęt – np. shaker – dokupić. Licencjodawca nie pobiera żadnych opłat. Natomiast partnerzy mają obowiązek zaopatrywać się u niego w komponenty do produkcji bubble tea.
Pod szyldem Boboq można też otworzyć samodzielny lokal lub wyspę, wyspecjalizowaną stricte w sprzedaży bubble tea oraz produktów dodatkowych, jak np. soki naturalne czy mrożone jogurty. Dodatkowy asortyment pozwala poszerzyć docelową grupę klientów, bo w przypadku bubble tea kupujący to przede wszystkim dzieci oraz młodzi ludzie, w wieku do 25 lat. Minimalna inwestycja w przypadku wyspy handlowej wynosi 30-40 tys. zł.
– Nasze najlepsze punkty sprzedają 200 napojów dziennie, natomiast średnie po 100 – dodaje Mirosław Graj. – Warto dodać, że food cost w przypadku przygotowania jednej porcji bubble tea jest naprawdę bardzo niski.
ZOBACZ W KATALOGU
PRZECZYTAJ ARTYKUŁY
Fabryka Pizzy zamieniła się we włoską restaurację, która serwuje różnorodne dania. Czy ten ruch się opłacał?
Franczyzodawca Cukrem i Solą oraz Cafe Słodziak poszerza ofertę w lokalach m. in. o croissanty z dubajską czekoladą. Ma też propozycję dla franczyzobiorców, którzy chcieliby zaoszczędzić na inwestycji.
Carat Kebab chce zmienić podejście Polaków do kebabu. Zachęca też franczyzobiorców do łączenia pod jednym dachem kilku marek gastronomicznych.
Paweł Marynowski z ZapieCKanek startuje z franczyzą. Czym zapiekanki jego marki wyróżniają się od konkurencji?
Joanna i Paweł Sobkowiakowie szukali biznesu, który będzie dodatkowym źródłem dochodu. Ważne dla nich było też to, żeby dało się go połączyć z prowadzeniem ich dotychczasowej firmy, a także wychowaniem małego dziecka. Na jaką franczyzę postawili?
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE
Żeby myśleć o otwarciu własnego McDonalda nie wystarczą tysiące ani setki tysięcy złotych . Potrzeba więcej. Ile? I co franczyzobiorca Złotych Łuków dostanie w zamian?
Dwa gabinety pod szyldem Yasumi to za mało dla Aleksandry Michalskiej. Jakie ma plany na rozwój?
Pieczarkarnia to opłacalny biznes nawet na niedużą skalę. Właściciel jednej hali zbiera plony co sześć tygodni. Gdy ma się więcej pomieszczeń – wtedy na zyski można liczyć co tydzień.
Ile lat musi rosnąć choinka, żeby nadawała się do sprzedaży? I czy na plantacji choinek praca jest tylko w grudniu?
Kiedy krajowy rynek robi się za mały, franczyza może być kluczem do międzynarodowego sukcesu. Dowiedz się, jak rozwinąć biznes poza granicami Polski.
POPULARNE NA FORUM
Dolci Sapori - Mniami
https://youtu.be/kojfdVGqIY4?si=N1J9rlZC1jf4U-2y
Biznes, który bije rekordy
Niestety jako osoba która ma bezpośrednie doświadczenie z ta franczyza, nie moge polecic wspolpracy z nimi. Te artykuly maja na celu tylko nabijanie kolejnych klientow.
Dolci Sapori - Mniami
Jestem również osobą poszkodowaną przez tą firmę 574 720 428
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...