Kołacze zamiast lodów / Pod koniec września punkty Lodolandia przeszły rebranding i aktualnie działają jako Kołacz na Okrągło.
Środa
31.10.2018
Franczyzodawca marek Lodolandia & Kołacz na Okrągło oraz Bafra Kebab chce podwoić liczbę placówek do ponad 1 tysiąca.
 

Sweet Gallery wyrasta na jedną z największych sieci gastronomicznych w Europie. Obecnie firma posiada trzy koncepty Lodolandia, Kołacz na Okrągło i Bafra Kebab, z pośród których Lodolandia zajmuje
15 proc. rynku lodowego. Razem z pozostałymi dwiema markami firma notuje roczną sprzedaż na poziomie ok. 150 mln zł. – Ten rok będzie jeszcze lepszy. Oceniam, że sprzedaż na koniec 2018 roku będzie
o 20 proc. lepsza w porównaniu do 2017 roku. Jest to m.in. zasługa rozszerzonego menu oraz przyrostu placówek, których aktualnie mamy ponad 530
– mówi Marcin Olesiak, prezes zarządu Sweet Gallery.

Kolejne dwa lata mają być dla Sweet Gallery okresem bicia rekordów. Firma zamierza podwoić liczbę placówek do ponad 1 tys. i roczną sprzedaż do 300 mln zł. – Już teraz jesteśmy zdecydowanym liderem rynku lodowego w kanale street food. Cały czas podpisujemy umowy na wynajem z nowymi centrami i galeriami handlowymi, gdzie znajduje się większość naszych punktów. W niedługim czasie zamierzamy uruchomić 50 nowych punktów. Współpracujemy też z kilkoma sieciami handlowymi: IKEA, Tesco, Carrefourem, Kauflandem, Intermarché i siecią E.Leclerc, dzięki czemu możemy stawiać nasze punkty w pobliżu tych sklepów – mówi Marcin Olesiak.

W realizacji planów rozwoju na najbliższe lata firmie pomóc ma również ekspansja za granicą pod międzynarodowymi markami Ice and Roll (Lodolandia) i Cake and Roll (Kołacz na Okrągło). W tej chwili koncepty franczyzowe Sweet Gallery obecne są na Słowacji (kilkanaście punktów) i w Wielkiej Brytanii (cztery punkty). W Niemczech markę Ice and Roll i Cake and Roll rozwija masterbiorca, który współpracuje ze spółką Sweet Gallery od kilku miesięcy, posiada pięć punktów własnych i ma już kilkunastu franczyzobiorców. Sprzedaż produktów w Europie Zachodniej jest większa od sprzedaży w Polsce nawet o kilkadziesiąt procent. Lody świderki potocznie zwane „lodami amerykańskimi” na rynkach zagranicznych są nowością, a węgierskie kołacze skradły podniebienia Europejczyków.

W przyszłym roku zasięg Sweet Gallery zwiększy się o Litwę, Łotwę, Estonię, Bułgarię, Holandię, Portugalię, Kraje Zatoki Perskiej, Koreę Południową, gdzie spółka prowadzi rozmowy z potencjalnymi masterfranczyzobiorcami. – Nasz koncept bardzo łatwo się adaptuje. Dostarczamy gotowy sprzęt, a mobilne punkty można stawiać w różnych lokalizacjach. Nasza najlepsza lodowa placówka w Manchesterze generowała sprzedaż na poziomie 20 tys. funtów miesięcznie, co dawało niemal 100 tys. zł.  Nie mamy ograniczeń w rozwoju, co dostrzegają przedsiębiorcy z różnych stron świata, np. z Australii, z którymi też rozmawiamy – mówi Marcin Olesiak.

Teraz firma skupia się na sezonie jesienno-zimowym, który sprzyja konceptowi Kołacz na Okrągło. – Pod koniec września punkty Lodolandia przeszły rebranding i aktualnie działają jako Kołacz na Okrągło. Połączyliśmy oba koncepty, żeby stworzyć biznes, zarabiający przez 12 miesięcy. Roczny zysk z konceptu Lodolandia & Kołacz na Okrągło może oscylować na poziomie ok. 140 tys. zł. To dobra oferta dla przedsiębiorców, którzy szukają pomysłu na całoroczny biznes – mówi Marcin Olesiak.

Warunkiem wejścia w koncept Lodolandia & Kołacz na Okrągło jest wkład własny w wysokości 10 tys. zł, natomiast pozostała reszta inwestycji jest leasingowana, co pozwala zoptymalizować koszty. Dzięki temu start w biznesie jest o wiele łatwiejszy.


Niska inwestycja / Warunkiem wejścia w koncept Lodolandia & Kołacz na Okrągło jest wkład własny w wysokości 10 tys. zł, natomiast pozostała reszta inwestycji jest leasingowana.
doradca we franczyzie

POPULARNE NA FORUM

Lodziarnie Lody Przygoda - ktoś współpracuje?

Bardzo dobra sieć franczyzowa tylko fakt trzeba pracować nic samemu nie przychodzi.Lenistwem nie da się zarobić.Jak ktoś nie wie co to franczyza to nie otwieraj.Albo...

12 wypowiedzi
ostatnia 15.03.2019
Lodziarnie Lody Przygoda - ktoś współpracuje?

No tak kolejna dziwna wypowiedź jeśli jest taniej to po co pan kupował u nich trzeba było samemu skompletować iść do sanepidu nawiązać współpracę z hurtownią i...

12 wypowiedzi
ostatnia 11.03.2019
Lodziarnie Lody Przygoda - ktoś współpracuje?

Lody Przygoda to jest wielka sciema Zalezy tylko na sprzedazy przyczepy z marza a mozna o 30 % taniej kupic sa na allegro dostepnin Po oddebranianiu przyczepy ma juz nas w...

12 wypowiedzi
ostatnia 10.03.2019
Pizza w dzień i w nocy

Rozwój dynamiczny, myślę nad nimi i innym konceptem gastro z Krakowa.

1 wypowiedzi
ostatnia 16.02.2019
Spaghetti po nowemu

Czy rzeczywiście Makarun to taki dobry system franczyzowy? Rozmawiałem z kilkoma franczyzobiorcami i mam mieszane odczucia, szczególnie jeżeli chodzi o rentowność i o...

1 wypowiedzi
ostatnia 16.02.2019
"Jedzenie na wagę" krok po kroku

Zastanawiam się nad otwarciem restauracji ,jedzenie z bemarów. Chciałabym wstępnie oszacować koszty takiego lokalu.Jak duży musi być? Ile kosztuje podstawowy...

1 wypowiedzi
ostatnia 23.01.2019
Piec do pizzy - jaki wybrać ?

Na polskim rynku ostatnio pojawiły się piece do pizzy z firmy Moretti Forni. Prawdziwy top topów pieców do pizzy. Dostępne są tutaj

29 wypowiedzi
ostatnia 28.12.2018
Da Grasso - opinie o franczyzie ?

BartS i jak zdecydowałeś się? Ja ciągle myślę od Dagrasso, ale też roważam Biesiadowo i New York Pizza Department. W te dwa pozostałe koncepty dużo niższe koszty...

2 wypowiedzi
ostatnia 22.12.2018