Koszty licencji / Opłata za przystąpienie do sieci So! Coffee wynosi 30 tys. zł netto.
Środa
23.01.2019
Jedna z największych polskich sieci kawiarni planuje w tym roku otworzyć 10 kolejnych lokali franczyzowych.
 

Licząca blisko 60 placówek partnerskich i franczyzowych sieć So! Coffee jest jedną z najsilniejszych kawiarnianych marek na polskim rynku. Rozwój chce kontynuować i w dużych, i w mniejszych miastach.
– Wielkość miasta nie ma dla nas znaczenia, oceniamy inwestycje przede wszystkim na podstawie potencjału danej lokalizacji – mówi Grzegorz Łyczak, zastępca dyrektora operacyjnego Lagardere Travel Retail, franczyzodawcy marki So! Coffee. – Z naszego punktu widzenia najatrakcyjniejsze lokalizacje to galerie handlowe oraz główne ulice miast. Franczyzobiorcy powinni samodzielnie zaangażować się w poszukiwanie odpowiedniego lokalu. My możemy pomóc w negocjacjach warunków najmu, mamy też bazę potencjalnych lokalizacji do wykorzystania. Nie da się ukryć, że znalezienie odpowiedniej lokalizacji to dziś największe wyzwanie.

W tym roku marka zamierza otworzyć 10 kolejnych lokali franczyzowych. Franczyzobiorca ma do wyboru dwa formaty: pełnometrażową kawiarnię bądź wyspę handlową. Całkowita kwota inwestycji składa się z dwóch części. Pierwsza to rozwiązania technologiczne, ekspres do kawy, meble ruchome, oświetlenie, sprzęt IT, drobne wyposażenie. Wszystko kosztuje około 200 tys. zł netto. Większość można sfinansować leasingiem. Natomiast gotówka potrzebna jest na pokrycie kosztów szeroko rozumianych prac budowlano-instalacyjno-wykończeniowych. Tutaj koszt wynosi około 2,4 tys. zł netto za 1 m2. Na zatowarowanie trzeba zaplanować kwotę około 30 tys. zł. Do tego dochodzą jeszcze koszty związane z adaptacją lokalu do obowiązujących wymogów (instalacje tryskaczowe, witryny, kraty, klimatyzacje itp.).
Opłata wstępna wynosi 30 tys. zł netto. Zawiera koszty projektów (technologia, aranżacja), podręcznik operacyjny, koszty marketingu na pierwszy rok działalności, pakiet marketingowy na otwarcie, pomoc pracowników centrali przez pierwsze dni po uruchomieniu lokalu. Franczyzodawca zapewnia także kilkuetapowe szkolenie baristyczne, sprzedażowe, z bezpieczeństwa żywności, trwające w sumie 28 dni. Odbywa się ono w centrum szkoleniowym i funkcjonujących lokalach partnerskich. Miesięczna opłata franczyzowa to 5 proc. od obrotu netto. Nie ma opłat marketingowych.

Według ekspertów rynek kawiarni sieciowych w Polsce jest wart 600 mln zł. Jeśli dodać do tego kawiarnie niesieciowe, ta wartość wzrasta dwukrotnie. Na 100 tys. mieszkańców przypada u nas 13-14 placówek, kiedy w Wielkiej Brytanii to 90, a średnio w Europie – 25. Największe marki kawiarniane, obecne na naszym rynku to m.in. So! Coffee, Costa Coffee, Green Cafe Nero, Starbucks.


Rynek kawiarni / Według ekspertów rynek kawiarni sieciowych w Polsce jest wart 600 mln zł. Jeśli dodać do tego kawiarnie niesieciowe, ta wartość wzrasta dwukrotnie.

POPULARNE NA FORUM

Lodziarnie Lody Przygoda - ktoś współpracuje?

Bardzo dobra sieć franczyzowa tylko fakt trzeba pracować nic samemu nie przychodzi.Lenistwem nie da się zarobić.Jak ktoś nie wie co to franczyza to nie otwieraj.Albo...

12 wypowiedzi
ostatnia 15.03.2019
Lodziarnie Lody Przygoda - ktoś współpracuje?

No tak kolejna dziwna wypowiedź jeśli jest taniej to po co pan kupował u nich trzeba było samemu skompletować iść do sanepidu nawiązać współpracę z hurtownią i...

12 wypowiedzi
ostatnia 11.03.2019
Lodziarnie Lody Przygoda - ktoś współpracuje?

Lody Przygoda to jest wielka sciema Zalezy tylko na sprzedazy przyczepy z marza a mozna o 30 % taniej kupic sa na allegro dostepnin Po oddebranianiu przyczepy ma juz nas w...

12 wypowiedzi
ostatnia 10.03.2019
Pizza w dzień i w nocy

Rozwój dynamiczny, myślę nad nimi i innym konceptem gastro z Krakowa.

1 wypowiedzi
ostatnia 16.02.2019
Spaghetti po nowemu

Czy rzeczywiście Makarun to taki dobry system franczyzowy? Rozmawiałem z kilkoma franczyzobiorcami i mam mieszane odczucia, szczególnie jeżeli chodzi o rentowność i o...

1 wypowiedzi
ostatnia 16.02.2019
"Jedzenie na wagę" krok po kroku

Zastanawiam się nad otwarciem restauracji ,jedzenie z bemarów. Chciałabym wstępnie oszacować koszty takiego lokalu.Jak duży musi być? Ile kosztuje podstawowy...

1 wypowiedzi
ostatnia 23.01.2019
Piec do pizzy - jaki wybrać ?

Na polskim rynku ostatnio pojawiły się piece do pizzy z firmy Moretti Forni. Prawdziwy top topów pieców do pizzy. Dostępne są tutaj

29 wypowiedzi
ostatnia 28.12.2018
Da Grasso - opinie o franczyzie ?

BartS i jak zdecydowałeś się? Ja ciągle myślę od Dagrasso, ale też roważam Biesiadowo i New York Pizza Department. W te dwa pozostałe koncepty dużo niższe koszty...

2 wypowiedzi
ostatnia 22.12.2018