Pizza od Speedy Romano
Pizza to główna specjalność Wojtexu. Flagowa marka, należąca do firmy to przecież pizzerie Biesiadowo, których działa w Polsce ponad 100. Teraz właściciel Wojtexu, Wojciech Goduński, rusza z nowym konceptem franczyzowym. To pizzerie Speedy Romano, realizujące zamówienia wyłącznie w dowozie.
– Pomysł narodził się z potrzeby rynku – mówi Wojciech Goduński. – Po pierwsze przychodziło do nas wiele osób, które chciały uruchomić pizzerię, ale właśnie tylko w opcji „na dowóz”, która jest niższa w inwestycji. Po drugie na rynku gastronomicznym jest coraz trudniej o pracowników. A Speedy Romano można prowadzić mając zaledwie dwóch pracowników, albo wspólnie z członkiem rodziny.
Koncept jest przeznaczony dla miast liczących od 10 tys. mieszkańców. Na pizzerie wystarczy już lokal wielkości 25 m2. Konkretna lokalizacja nie jest istotna – lokal nie musi być w centrum, ani przy uczęszczanych ulicach, bo przecież goście nie będą w nim bywać (nie trzeba więc inwestować w salę konsumpcyjną). Spokojnie można poszukać pomieszczeń na peryferiach, co pozwoli na pewno zaoszczędzić na czynszu. Ale to nie wszystko.
– Jeśli franczyzobiorca podpisze z nami umowę na pięć lat, to wyposażymy jego pizzerię we wszystkie niezbędne urządzenia. Ich wartość może sięgnąć nawet 50 tys. zł, a my dajemy je franczyzobiorcom za przysłowiową złotówkę – dodaje Wojciech Goduński. – Franczyzobiorca ma za zadanie przystosować pomieszczenie na kuchnię, zatowarować lokal oraz kupić ulotki i banery reklamowe.
Oczywiście licencjobiorcy powinni też zainwestować w samochód, potrzebny do dostarczania zamówień. Albo skorzystać z propozycji franczyzodawcy, który daje im możliwość długoterminowego najmu auta. Partnerzy dostaną też z centrali telefony i tablety konieczne do pracy oraz otrzymają dostęp do systemu zamówień on-line. – Chcemy, aby nasi franczyzobiorcy angażowali się w prowadzenie biznesu, choć nie muszą osobiście pracować w pizzeriach – podkreśla Wojciech Goduński. – Zwłaszcza przy obecnych problemach z personelem atutem naszego konceptu jest fakt, że nie jest potrzebne doświadczenie w gastronomii. Także jeśli chodzi o pizzermenów. Pizzerie będą pracować na mrożonym cieście, robionym na bazie naturalnych składników. Dzięki temu dosłownie każdy może się nauczyć przygotowywać pizzę.
Menu pizzerii można będzie poszerzyć m.in. o spaghetti, pierogi, burgery, zupy. Nie ma opłaty za przystąpienie do sieci, natomiast miesięczna opłata franczyzowa to 4 proc. od obrotu.
Do końca tego roku franczyzodawca chciałby uruchomić ok. 20 lokali Speedy Romano, a w ciągu trzech lat planuje otwarcie 300 pizzerii.
ZOBACZ W KATALOGU
PRZECZYTAJ ARTYKUŁY
Fabryka Pizzy zamieniła się we włoską restaurację, która serwuje różnorodne dania. Czy ten ruch się opłacał?
Franczyzodawca Cukrem i Solą oraz Cafe Słodziak poszerza ofertę w lokalach m. in. o croissanty z dubajską czekoladą. Ma też propozycję dla franczyzobiorców, którzy chcieliby zaoszczędzić na inwestycji.
Carat Kebab chce zmienić podejście Polaków do kebabu. Zachęca też franczyzobiorców do łączenia pod jednym dachem kilku marek gastronomicznych.
Paweł Marynowski z ZapieCKanek startuje z franczyzą. Czym zapiekanki jego marki wyróżniają się od konkurencji?
Joanna i Paweł Sobkowiakowie szukali biznesu, który będzie dodatkowym źródłem dochodu. Ważne dla nich było też to, żeby dało się go połączyć z prowadzeniem ich dotychczasowej firmy, a także wychowaniem małego dziecka. Na jaką franczyzę postawili?
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE
Żeby myśleć o otwarciu własnego McDonalda nie wystarczą tysiące ani setki tysięcy złotych . Potrzeba więcej. Ile? I co franczyzobiorca Złotych Łuków dostanie w zamian?
Dwa gabinety pod szyldem Yasumi to za mało dla Aleksandry Michalskiej. Jakie ma plany na rozwój?
Pieczarkarnia to opłacalny biznes nawet na niedużą skalę. Właściciel jednej hali zbiera plony co sześć tygodni. Gdy ma się więcej pomieszczeń – wtedy na zyski można liczyć co tydzień.
Ile lat musi rosnąć choinka, żeby nadawała się do sprzedaży? I czy na plantacji choinek praca jest tylko w grudniu?
Kiedy krajowy rynek robi się za mały, franczyza może być kluczem do międzynarodowego sukcesu. Dowiedz się, jak rozwinąć biznes poza granicami Polski.
POPULARNE NA FORUM
Dolci Sapori - Mniami
https://youtu.be/kojfdVGqIY4?si=N1J9rlZC1jf4U-2y
Biznes, który bije rekordy
Niestety jako osoba która ma bezpośrednie doświadczenie z ta franczyza, nie moge polecic wspolpracy z nimi. Te artykuly maja na celu tylko nabijanie kolejnych klientow.
Dolci Sapori - Mniami
Jestem również osobą poszkodowaną przez tą firmę 574 720 428
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...