Pizza od Speedy Romano
Pizza to główna specjalność Wojtexu. Flagowa marka, należąca do firmy to przecież pizzerie Biesiadowo, których działa w Polsce ponad 100. Teraz właściciel Wojtexu, Wojciech Goduński, rusza z nowym konceptem franczyzowym. To pizzerie Speedy Romano, realizujące zamówienia wyłącznie w dowozie.
– Pomysł narodził się z potrzeby rynku – mówi Wojciech Goduński. – Po pierwsze przychodziło do nas wiele osób, które chciały uruchomić pizzerię, ale właśnie tylko w opcji „na dowóz”, która jest niższa w inwestycji. Po drugie na rynku gastronomicznym jest coraz trudniej o pracowników. A Speedy Romano można prowadzić mając zaledwie dwóch pracowników, albo wspólnie z członkiem rodziny.
Koncept jest przeznaczony dla miast liczących od 10 tys. mieszkańców. Na pizzerie wystarczy już lokal wielkości 25 m2. Konkretna lokalizacja nie jest istotna – lokal nie musi być w centrum, ani przy uczęszczanych ulicach, bo przecież goście nie będą w nim bywać (nie trzeba więc inwestować w salę konsumpcyjną). Spokojnie można poszukać pomieszczeń na peryferiach, co pozwoli na pewno zaoszczędzić na czynszu. Ale to nie wszystko.
– Jeśli franczyzobiorca podpisze z nami umowę na pięć lat, to wyposażymy jego pizzerię we wszystkie niezbędne urządzenia. Ich wartość może sięgnąć nawet 50 tys. zł, a my dajemy je franczyzobiorcom za przysłowiową złotówkę – dodaje Wojciech Goduński. – Franczyzobiorca ma za zadanie przystosować pomieszczenie na kuchnię, zatowarować lokal oraz kupić ulotki i banery reklamowe.
Oczywiście licencjobiorcy powinni też zainwestować w samochód, potrzebny do dostarczania zamówień. Albo skorzystać z propozycji franczyzodawcy, który daje im możliwość długoterminowego najmu auta. Partnerzy dostaną też z centrali telefony i tablety konieczne do pracy oraz otrzymają dostęp do systemu zamówień on-line. – Chcemy, aby nasi franczyzobiorcy angażowali się w prowadzenie biznesu, choć nie muszą osobiście pracować w pizzeriach – podkreśla Wojciech Goduński. – Zwłaszcza przy obecnych problemach z personelem atutem naszego konceptu jest fakt, że nie jest potrzebne doświadczenie w gastronomii. Także jeśli chodzi o pizzermenów. Pizzerie będą pracować na mrożonym cieście, robionym na bazie naturalnych składników. Dzięki temu dosłownie każdy może się nauczyć przygotowywać pizzę.
Menu pizzerii można będzie poszerzyć m.in. o spaghetti, pierogi, burgery, zupy. Nie ma opłaty za przystąpienie do sieci, natomiast miesięczna opłata franczyzowa to 4 proc. od obrotu.
Do końca tego roku franczyzodawca chciałby uruchomić ok. 20 lokali Speedy Romano, a w ciągu trzech lat planuje otwarcie 300 pizzerii.

ZOBACZ W KATALOGU



















































































PRZECZYTAJ ARTYKUŁY

Cukrem i Solą otworzyło kolejny punkt franczyzowy, w planach ma też nową lokalizację własną.
KawoWiniarnia to nowy koncept restauracyjny, który wyróżnia się bogatą kartą kaw i wina. Chce rozwijać się poprzez franczyzę.
Kuchnia azjatycka jest w Polsce coraz bardziej popularna. Zauważyli to też franczyzodawcy, którzy proponują licencją na sushi bar czy restaurację z bogatszym menu.
Segment fast food ma mocną reprezentację we franczyzie. I wciąż przybywa nowych konceptów.
Poszukujemy partnerów do otwarcia pierwszego flagowego sklepu w topowej lokalizacji, który zostanie poszerzony o franczyzę obejmującą wiele jednostek.
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE

Plenti oferuje dostęp do innowacji za ułamek ich ceny. Ma też propozycje dla franczyzobiorców.
Rafał Jaźwiński od trzech lat prowadzi placówkę franczyzową pod marką Northgate Logistics. Specyfika biznesu pozwala obsługiwać klientów na całym świecie.
Northgate Logistics notuje szybki przyrost sieci i nie zamierza tego zmieniać. W ubiegłym roku otworzyła siedem placówek.
Xtreme Fitness Gyms otwiera kolejne kluby, ale to nie liczby przyciągają uwagę. Co sprawia, że franczyzobiorcy zostają na dłużej i rozwijają się razem z siecią?
Robert Podleś, właściciel firmy Cobi, zaczynał prowadzić biznes w trudnej komunistycznej rzeczywistości. Dzisiaj jego firma sprzedaje swoje produkty do ponad 40 krajów świata. Ale gdyby nie mama, kto wie jak potoczyłyby się jego losy...
POPULARNE NA FORUM
Biznes, który bije rekordy
Niestety jako osoba która ma bezpośrednie doświadczenie z ta franczyza, nie moge polecic wspolpracy z nimi. Te artykuly maja na celu tylko nabijanie kolejnych klientow.
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...
Sushi we franczyzie - przegląd sprawdzonych pomysłów na bines
Pytanie do Redakcji: Dlaczego na pasku reklamowym pojawiają się reklamy franczyzodawców którzy działają na granicy prawa, zawierają w umowach klauzule abuzywne, są...
Ile kosztuje McDonald's?
Ciekawe że budujesz restauracje za własne pieniądze ale zostaję własnością centrali