Sieć rośnie / Stava rozwija sieć franczyzową od 2017 roku, obecnie ma w Polsce 25 oddziałów.
Wtorek
26.11.2019
Stava szuka franczyzobiorców w Niemczech. Jednocześnie obniżyła próg wejścia w biznes dla partnerów w Polsce.
 

Według danych, zebranych przez Pizzaportal.pl, 25 mln Polaków zamawia jedzenie z dowozem. Cały rynek zamówień online i offline jest wart ok. 6 mld zł. Gastro-kurierska firma Stava w swoim raporcie ocenia, że 20 proc. polskich restauracji realizuje dowozy jedzenia. Ten odsetek bardzo szybko rośnie – tylko w ciągu roku o 56 proc. Przyczyniły się do tego m.in. niehandlowe niedziele – w te dni wyraźnie wzrasta liczba zamówień z dostawą.
Stava, która swoją działalność w branży rozpoczynała w 2014 roku, a sieć franczyzową rozwija od 2017 roku, obecnie ma w Polsce 25 oddziałów. Ekspansję planuje w miastach liczących powyżej 50 tys. mieszkańców. Niedawno franczyzodawca podjął decyzję bardzo istotną dla kandydatów na franczyzobiorców. 
– Obniżyliśmy próg wejścia w biznes – informuje Paweł Aksamit, prezes Stavy. – Na otwarcie oddziału wystarczy już 50 tys. zł. Z czego wymagany kapitał własny to tylko 20 tys. zł, reszta może pochodzić z dofinansowania, które my pomagamy uzyskać: z dotacji, kredytów z Banku Gospodarstwa Krajowego.
Taka kwota (zawiera się w niej także opłata wstępna) jest wystarczająca na rozpoczęcie działalności w mniejszym mieście lub w dzielnicy dużego (franczyzodawca umożliwia uruchomienie kilku odrębnych oddziałów w dużych miastach). Wydatki początkowe to przede wszystkim zakup pojazdów oraz wyposażenia dla kierowców, m.in. smartfonów, terminali płatniczych, toreb termicznych. Na początek wystarczą trzy auta, franczyzobiorca może skorzystać z opcji najmu długoterminowego. Stava zapewnia im także kompleksowe szkolenia. Franczyzobiorcy poznają funkcjonowanie całego oddziału i uczą się, jak wygląda praca na poszczególnych stanowiskach: dostawcy, koordynatora, sprzedaż usług. Wspólnie z licencjodawcą odbywają też spotkania z restauratorami w swoim mieście i podpisują pierwsze umowy. Później już samodzielnie muszą dbać o poszerzanie liczby umów. Stava udostępnia im oprogramowanie, na bazie którego opiera się praca kurierów, przyjmowanie i realizacja zamówień.

Wyjście za granicę

Stava intensywnie szuka też partnerów na rynku niemieckim. Niedawno swoją ofertę prezentowała na targach franczyzowych we Frankfurcie. – Tak naprawdę na rynku niemieckim nie ma praktycznie żadnej konkurencji w takim modelu, w jakim my pracujemy – podkreśla Paweł Aksamit. – Nikt nie działa też w tej branży we franczyzie. Do zagospodarowania jest tam 95 proc. rynku.
Podobnie jak w Polsce, w Niemczech Stava też chciałaby otwierać oddziały w miastach liczących od 50 tys. mieszkańców. Za zachodnią granicą poszukuje indywidualnych franczyzobiorców lub masterfranczyzobiorców. 
– Idealni kandydaci to Polacy z doświadczeniem zawodowym na rynku niemieckim. Choć nie zamykamy się też na współpracę z cudzoziemcami – mówi Paweł Aksamit. – Ważne, aby kandydat znał język niemiecki oraz albo polski, albo angielski.
Franczyzodawca podkreśla, że – niezależnie czy w Polsce, czy za granicą – franczyzobiorca musi liczyć się z sukcesywnym inwestowaniem w rozwój oddziału. Wraz z rozbudową bazy klientów licencjobiorca powinien inwestować w powiększenie floty i liczby kurierów. 
– Jeśli franczyzobiorca angażuje się w prowadzenie biznesu, rozbudowę oddziału jest w stanie finansować w oparciu o bieżące dochody i leasingi – dodaje Paweł Aksamit.


Poszukiwania w Niemczech / W Niemczech Stava szuka franczyzobiorców i masterfranczyzobiorców. Ostatnio swoje stoisko firma miała na targach franczyzy we Frankfurcie.

POPULARNE NA FORUM

Spaghetti po nowemu

dokładnie, co za bzdury ludzie pisze, pewnie nie dbali o biznes, przez co nie zarabiali i sie czepiaja. bo siebie to nigdy. jest to jedna z niewielu sieci, ktore kar nie daja,...

4 wypowiedzi
ostatnia 02.07.2020
MEET & FIT - cenzura/straty/pozew zbiorowy

Nie wyszło w życiu i biznesie to takim hejterom jak Łucja116. Sfrustrowana sytuacją w ktorej musi pisac hejterskie teksty zeby jej szef był zadowolony. Prosta zasada na...

3 wypowiedzi
ostatnia 21.06.2020
Spaghetti po nowemu

Znowu konkurencja albo nieudacznik co powinien zostac na etacie. Nie rozumiem po co ludzie zakladaja tutaj konta zeby zrobic 1 wpis "nie polecam" albo "odradzam" i pozniej juz...

4 wypowiedzi
ostatnia 21.06.2020
Chcę założyć restaurację na zasadach fanchisingu - Sphinx

Czemu na tym forum nie ma zadnych pozytywnych opinii o zadnym biznesie? Tutaj widze nawet wpis z 2009 roku ze Spinx ma zbakurtowac zaraz, a minelo 11 lat i nadl dziala na...

18 wypowiedzi
ostatnia 21.06.2020
MEET & FIT - cenzura/straty/pozew zbiorowy

Konkurencja albo nastepny co mu nie wyszlo. Na tym forum serio jest tylko hejt. To juz kolejny watek, ktory przegladam i na tym forum nie ma ani jednej pozytywnej opinii o...

3 wypowiedzi
ostatnia 21.06.2020
Franczyza Ice and Roll/Cake and Roll

tez chcialam zasiegnac jakichs informacji o franczyzach gastronomicznych na tym forum, ale tutaj poza hejtem jakichs nieudacznikow oraz negatywnymi wpisami konkurencji nie ma...

13 wypowiedzi
ostatnia 21.06.2020
Bobby Burger

Na tym forum serio nie ma zadnych rzetelnych wpisow tylko konkurencja i nieudczanicy lub pechowcy. Nie wiem po co to forum jak od razu widac ze wszystkie wpisy to lipa jest....

12 wypowiedzi
ostatnia 21.06.2020
Western Tortilla lub Western Chicken

Nie ma na tym forum żadnej prawdziwej pozytywnej opinii o franczyzie gastronomicznej chyba ze napisal ja pracownik franczyz. I faktycznie wszystkie negatywne wpisy to wiadac...

6 wypowiedzi
ostatnia 21.06.2020