Otwieramy restaurację gruzińską
Restauracje z kuchnią gruzińską na dobre zadomowiły się w Polsce. I mają tutaj wielu zwolenników.
– Polacy coraz więcej podróżują, poznają nowe smaki, a po powrocie do kraju chcą ponownie skosztować narodowych specjałów poznanych na wyjeździe – mówi Piotr Greczanowski, menedżer ds. rozwoju marki Chinkalnia. – A Gruzja jest coraz częstszym kierunkiem turystycznych wypraw Polaków.
Chinkalnia to restauracyjny koncept pochodzący z Ukrainy, ale serwujący właśnie kuchnię gruzińską. Na koniec 2019 roku pod tym szyldem działało ponad 60 restauracji w pięciu krajach, z czego 12 w Polsce. Tylko w 2019 roku udało się otworzyć nad Wisłą sześć lokali.
– W 2020 roku planujemy w Polsce kolejne siedem otwarć. Docelowo chcemy mieć tutaj kilkadziesiąt restauracji – zapowiada Piotr Greczanowski.
Pieniądze na biznes
Koncept szuka franczyzobiorców w miastach liczących powyżej 100 tys. mieszkańców. Najlepsze lokalizacje to miejsca o dużym natężeniu ruchu.
– Na razie wszystkie polskie restauracje działają w lokalizacjach przyulicznych, ale na Ukrainie, Litwie i Łotwie nasz koncept bardzo dobrze prosperuje w galeriach handlowych – dodaje Piotr Greczanowski. – W Polsce także poszukujemy franczyzobiorców, którzy będą zainteresowani prowadzeniem Chinkalni w centrach handlowych. Należy jednak pamiętać, że nasza restauracja nie sprawdzi się w food courcie, musi mieć wydzieloną własną przestrzeń, z pełną obsługą kelnerską.
Optymalny metraż to 100-150 m2. Jeżeli znajdziemy pomieszczenie po gastronomii, obniży to wydatki na inwestycję. W takim przypadku minimalna kwota inwestycji to 240 tys. zł (razem z początkowym zatowarowaniem i opłatą licencyjną, która w zależności od miasta wynosi od 50 do 75 tys. zł).
– Pomagamy franczyzobiorcy wybrać lokalizację, szacujemy jej model inwestycyjny. Lokal aranżujemy przy współpracy z architektem, z zachowaniem standardów sieci. Dedykujemy z ramienia centrali osobistego menedżera, który przeprowadza licencjobiorcę przez cały proces przygotowania lokalu, wspólnie z nim otwiera restaurację oraz zapewnia wsparcie operacyjne przez cały czas jej działalności – wylicza Piotr Greczanowski. – Przekazujemy pełen pakiet standardów, zapewniamy wsparcie marketingowe, dedykujemy sprawdzonych dostawców oraz zapewniamy szkolenie personelu.
Miesięczna opłata franczyzowa wynosi 2 proc. od utargu brutto. Według zapewnień licencjodawcy, lokal staje się rentowny już w pierwszym miesiącu działalności. Szacunkowy okres zwrotu z inwestycji to 12-18 miesięcy.
WIZYTÓWKA MARKI CHINKALNIA
Międzynarodowa sieć restauracji gruzińskich
CHINKALNIA W 2019 ROKU:
- 61 restauracji w 5 krajach
- 12 restauracji w Polsce
- minimalna kwota inwestycji 240 tys. zł
PRZECZYTAJ ARTYKUŁY
W tym roku Chinkalnia otworzyła już trzy restauracje, kolejne są w przygotowaniu. Marce szczególnie zależy teraz na znalezieniu franczyzobiorców we wschodniej Polsce.
Nowy numer miesięcznika "Własny Biznes FRANCHISING" już w sprzedaży! Sprawdź, jakie pomysły na biznes są opisane w styczniowym wydaniu magazynu.
Widmo powstania ustawy regulującej franczyzę, uruchomienie studiów Zarządzanie Franczyzą, powiększenie grona sygnatariuszy Kodeksu Dobrych Praktyk to zaledwie kilka z ważnych wydarzeń dla rynku franczyzy w Polsce w 2022 r.
Aż trudno uwierzyć, ile się działo na tegorocznej 20. edycji Targów Franczyza! Przeczytaj i obejrzyj zapis relacji na żywo z trzech dni targowych.
Już 20-22 października po raz 20. odbędą się Targi Franczyza. Sprawdź, którzy przedstawiciele marek franczyzowych zaprezentują wówczas swoje sprawdzone pomysły na biznes.
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE
– Sukces naszych lokali potwierdza słuszność idei otwierania wine barów, w opozycji do dużych restauracji z kartami win – mówi Piotr Stryszowski z Subtilité Wine&Bar.
Decydując się na własną firmę, mamy do wyboru dwie drogi – zbudować ją od podstaw lub zainwestować w sprawdzony pomysł na biznes. Właśnie nadarza się idealna okazja, żeby skorzystać z drugiego rozwiązania, bowiem 15-16 marca na PGE Narodowym odbędą się Targi Franczyza.
Pieczarkarnia to opłacalny biznes nawet na niedużą skalę. Właściciel jednej hali zbiera plony co sześć tygodni. Gdy ma się więcej pomieszczeń – wtedy na zyski można liczyć co tydzień.
Bez względu na to czy na inwestycję we własną firmę masz kilka, czy kilkaset tysięcy złotych, na Targach Franczyza znajdziesz biznes na miarę grubości swojego portfela.
Czy zielona energia to moda, ideologia czy szansa na zarobienie dużych pieniędzy? Piotr Markowski z Corab SA wyjaśnia, w które biznesy z branży OZE warto inwestować.
POPULARNE NA FORUM
Dolci Sapori - Mniami
Jestem również osobą poszkodowaną przez tą firmę 574 720 428
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...
Sushi we franczyzie - przegląd sprawdzonych pomysłów na bines
Pytanie do Redakcji: Dlaczego na pasku reklamowym pojawiają się reklamy franczyzodawców którzy działają na granicy prawa, zawierają w umowach klauzule abuzywne, są...
Ile kosztuje McDonald's?
Ciekawe że budujesz restauracje za własne pieniądze ale zostaję własnością centrali