Otwieramy restaurację gruzińską
Chinkalnia to sieć restauracji z kuchnią gruzińską. W ciągu ostatniego roku urosła o osiem lokali. Tylko od początku 2023 roku otwarte zostały już trzy restauracje: w Toruniu, Warszawie i Bielsku-Białej.
– I to nie koniec otwarć na ten rok – zapewnia Piotr Greczanowski, menedżer ds. rozwoju sieci Chinkalnia. – Właśnie trwa intensywny remont lokalu w Warszawie, na rogu ul. Chmielnej i Nowego Światu. To będzie nasza własna, pokazowa restauracja.
W planach jest też otwarcie franczyzowej restauracji w Olsztynie, koncept podpisał też umowę najmu na lokal w łódzkiej Manufakturze. Tym razem będzie to restauracja własna.
Franczyzobiorcy chcą więcej
W Polsce Chinkalnia ma obecnie 23 restauracje, z czego jak dotąd tylko dwie to lokale własne marki. Reszta działa we franczyzie.
– Chcemy jednak otworzyć przynajmniej 10 własnych lokali – zapowiada Piotr Greczanowski. – Także nasi dotychczasowi franczyzobiorcy nie próżnują, wielu decyduje się na kolejne otwarcia.
Spośród 11 franczyzobiorców marki tylko trzech prowadzi po jednej restauracji. Najlepszy multifranczyzobiorca ma już cztery lokale i będzie otwierał piąty.
– To najlepszy dowód na to, że nasz model biznesowy się sprawdza – zauważa Piotr Greczanowski.
Teraz franczyzodawcy szczególnie zależy na otwarciach we wschodniej części Polski.
– Nie mamy restauracji w takich miastach jak Rzeszów, Lublin czy Białystok – wylicza Piotr Greczanowski. – A według nas to naprawdę miejsca z dużym potencjałem.
Dobrze i jak najtaniej
Franczyzodawca Chinkalni podkreśla, że dużą wagę przywiązuje do wyboru lokalizacji. Generalnie koncept chce się rozwijać w miastach liczących od 100 tys. mieszkańców. Mniejsze też są możliwe, jeśli np. przyciągają dużą liczbę turystów. Lokalu najlepiej szukać w centrum, na starówce, przy deptaku – tam, gdzie jest duży ruch pieszy.
– Jest sporo parametrów, które bierzemy pod uwagę – dodaje Piotr Greczanowski. – Np. trzeba sprawdzić, czy w danym miejscu będzie można sprzedawać alkoholu. Bardzo potrzebna jest też możliwość ustawienia ogródka sezonowego. Z kolei znalezienie lokalu po działającej wcześniej gastronomii lub łatwego w adaptacji pozwoli zaoszczędzić na kosztach inwestycji.
Franczyzodawca zapewnia, że stara się wskazywać franczyzobiorcom wszelkie możliwości zaoszczędzenia przy wydatkach na przygotowanie restauracji.
– Podpowiadamy np. jak wybrać dobry używany sprzęt, mamy specjalistę ds. leasingu, z którym współpracujemy – wylicza Piotr Greczanowski. – Uważam, że da się przygotować lokal tanio i dobrze. Zależy nam, aby franczyzobiorcy osiągali szybki zwrot z inwestycji.
Wydatki na restaurację
Według szacunków franczyzodawcy obecnie na otwarcie restauracji trzeba przeznaczyć min. 250 tys. zł.
– Ostateczne koszty zależą od metrażu, stanu lokalu – mówi Piotr Greczanowski. – Mamy restauracje o powierzchni i 100, i 200 metrów.
Aby minimalizować koszty na starcie, franczyzodawca obniżył opłatę wstępną. Teraz wynosi ona 35 tys. zł. Miesięczna opłata franczyzowa to 3 proc. od obrotu.
WIZYTÓWKA CHINKALNI
Sieć restauracji z kuchnią gruzińską.
- 23 restauracje
- kwota inwestycji od 250 tys. zł
- opłata wstępna 35 tys. zł
PRZECZYTAJ ARTYKUŁY
Chinkalnia otworzyła w tym roku już trzy nowe restauracje. Z jaką inwestycją muszą się liczyć franczyzobiorcy marki?
Nowy numer miesięcznika "Własny Biznes FRANCHISING" już w sprzedaży! Sprawdź, jakie pomysły na biznes są opisane w styczniowym wydaniu magazynu.
Widmo powstania ustawy regulującej franczyzę, uruchomienie studiów Zarządzanie Franczyzą, powiększenie grona sygnatariuszy Kodeksu Dobrych Praktyk to zaledwie kilka z ważnych wydarzeń dla rynku franczyzy w Polsce w 2022 r.
Aż trudno uwierzyć, ile się działo na tegorocznej 20. edycji Targów Franczyza! Przeczytaj i obejrzyj zapis relacji na żywo z trzech dni targowych.
Już 20-22 października po raz 20. odbędą się Targi Franczyza. Sprawdź, którzy przedstawiciele marek franczyzowych zaprezentują wówczas swoje sprawdzone pomysły na biznes.
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE
Gastronomia, bankowość, usługi? Sprawdzamy, jakie branże i koncepty franczyzowe dobrze radzą sobie na rynku i jaki pomysł na biznes najprawdopodobniej sprawdzi się w 2024 roku.
Żeby myśleć o otwarciu własnego McDonalda nie wystarczą tysiące ani setki tysięcy złotych . Potrzeba więcej. Ile? I co franczyzobiorca Złotych Łuków dostanie w zamian?
Paweł Marynowski z ZapieCKanek startuje z franczyzą. Czym zapiekanki jego marki wyróżniają się od konkurencji?
Dwa gabinety pod szyldem Yasumi to za mało dla Aleksandry Michalskiej. Jakie ma plany na rozwój?
Pieczarkarnia to opłacalny biznes nawet na niedużą skalę. Właściciel jednej hali zbiera plony co sześć tygodni. Gdy ma się więcej pomieszczeń – wtedy na zyski można liczyć co tydzień.
POPULARNE NA FORUM
Dolci Sapori - Mniami
https://youtu.be/kojfdVGqIY4?si=N1J9rlZC1jf4U-2y
Biznes, który bije rekordy
Niestety jako osoba która ma bezpośrednie doświadczenie z ta franczyza, nie moge polecic wspolpracy z nimi. Te artykuly maja na celu tylko nabijanie kolejnych klientow.
Dolci Sapori - Mniami
Jestem również osobą poszkodowaną przez tą firmę 574 720 428
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...