Lodziarnie wychodzą z lockdownu
Przez cały czas trwania lockdownu gastronomii, czyli od jesieni ubiegłego roku, tylko jedna kawiarnia Carte d'Or Cafe była otwarta. Reszta nie działała. Otworzyły się dopiero tydzień temu, gdy lockcdown dla całej branży został odwołany. Niestety, nie wszystkie lokale przetrwały okres zamknięcia.
– Z 38 kawiarni trzy niestety zostały zlikwidowane – przyznaje Artur Czoska, dyrektor ds. rozwoju sieci franczyzowej Carte d”Or Cafe. – Były to lokale franczyzowe. Nasze kawiarnie własne wróciły do pracy w komplecie.
Weryfikacja sieci
Trzeba przyznać, że franczyzodawca Carte d'Or Cafe stara się pomóc licencjobiorcom przetrwać ten trudny czas. Od początku pandemii zawieszone zostały opłaty franczyzowe.
– I nadal nie będziemy ich pobierać. Zależy nam na tym, aby nasi franczyzobiorcy stanęli na nogi – podkreśla Artur Czoska.
Niestety, przyznaje też, że prawdopodobnie nie uda się uniknąć kolejnych zamknięć.
– Właśnie weryfikujemy sieć. Prawdopodobnie jeszcze kilka kawiarni, które były wcześniej na granicy rentowności, zostanie zamkniętych – mówi Artur Czoska. – Sądzę, że mogą to być 3-4 lokale.
Wprawdzie franczyzobiorcy zostali zwolnieni z opłat franczyzowych, ale pozostali z innymi kosztami stałymi, jak czynsz czy pracownicy.
– W wielu galeriach udało się wynegocjować obniżki lub umorzenie czynszu, ale niestety nie we wszystkich – dodaje Artur Czoska.
Otwarci no nowe
Carte d'Or Cafe lokował swoje kawiarnie właśnie w galeriach handlowych. Niewykluczone, że teraz to się zmieni.
– Być może nadszedł czas, aby zacząć szukać lokalizacji przyulicznych, nawet rozszerzając przy tym formułę kawiarni o dodatkowe menu – zastanawia się Artur Czoska. – Ciągle odbieramy telefony od osób zainteresowanych naszą franczyzą, ale nadszedł czas by dobrze przemyśleć strategię dalszego rozwoju. Chcemy poobserwować rynek, aby mieć pewność, że biznes, który proponujemy franczyzobiorcom, jest bezpieczny.
Sieć otwierała do tej pory lodziarnie w formacie wysp handlowych lub lokali stacjonarnych. Według szacunków licencjodawcy, średnia wysokość inwestycji po stronie franczyzobiorcy to ok. 250 tys. zł netto. Ale inwestuje nie tylko franczyzobiorca. Także centrala ponosimy wydatki związane z otwarciem nowego punktu, czyli np. pokrywa koszty sprzętu chłodniczego do lodów, obrandowania lokalu.
Jednorazowa opłata za przystąpienie do sieci zależy mi.n. od wielkości lokalu i wynosi od 5 do 15 tys. zł.
WIZYTÓWKA CARTE D'OR CAFE
Ogólnopolska sieć kawiarni.
- 35 lokali
- średnia wysokość inwestycji ok. 250 tys. zł netto.
ZOBACZ W KATALOGU
PRZECZYTAJ ARTYKUŁY
Od 300 do nawet 1,5 tys. sztuk – tyle pączków dziennie sprzedaje się w punktach Dobrej Pączkarni. Czy w takim razie pączki to opłacalny biznes?
Franczyzodawca Sayuri Sushi zapewnia, że restauracje pod tym szyldem są rentowne od pierwszego miesiąca działalności.
W ubiegłorocznym sezonie Lodolandia pobiła rekordy sprzedaży. Wśród franczyzobiorców marki jest dużo kobiet, które bardzo dobrze radzą sobie w biznesie.
– Sukces naszych lokali potwierdza słuszność idei otwierania wine barów, w opozycji do dużych restauracji z kartami win – mówi Piotr Stryszowski z Subtilité Wine&Bar.
Szwedzka marka Taco Bar chce wejść na polski rynek. Jakie warunki współpracy proponuje?
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE
Żeby myśleć o otwarciu własnego McDonalda nie wystarczą tysiące ani setki tysięcy złotych . Potrzeba więcej. Ile? I co franczyzobiorca Złotych Łuków dostanie w zamian?
Już w serialu „Czterdziestolatek” Janusz Gajos żartował, że w Złotym Linie trzeba uważać na Rolexy, bo można zatracić się w zabawie. Tajniki tego sukcesu zdradza właściciel Złotego Lina, Jakub Olszewski.
Franczyza pojawiła się na polskim rynku wraz z upadkiem komunizmu, a dziś jest fundamentem rozwoju małej i średniej przedsiębiorczości. W 2023 roku chętni do założenia firmy mają do wyboru 1350 konceptów franczyzowych.
Targi Franczyza w Pałacu Kultury i Nauki to 3 dni spotkań biznesowych, 150 konceptów franczyzowych i kilka tysięcy przedsiębiorców zainteresowanych otwarciem własnej firmy pod znaną marką.
Aby zarobić, trzeba sprzedać rzecz należącą do klienta, którą czasowo przechowujemy, bo nie jest naszą własnością. Lombardy świetnie prosperują, a pożyczki pod zastaw są wysoko oprocentowane.
POPULARNE NA FORUM
Dolci Sapori - Mniami
Jestem również osobą poszkodowaną przez tą firmę 574 720 428
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...
Sushi we franczyzie - przegląd sprawdzonych pomysłów na bines
Pytanie do Redakcji: Dlaczego na pasku reklamowym pojawiają się reklamy franczyzodawców którzy działają na granicy prawa, zawierają w umowach klauzule abuzywne, są...
Ile kosztuje McDonald's?
Ciekawe że budujesz restauracje za własne pieniądze ale zostaję własnością centrali