Lodziarnie wychodzą z lockdownu
Przez cały czas trwania lockdownu gastronomii, czyli od jesieni ubiegłego roku, tylko jedna kawiarnia Carte d'Or Cafe była otwarta. Reszta nie działała. Otworzyły się dopiero tydzień temu, gdy lockcdown dla całej branży został odwołany. Niestety, nie wszystkie lokale przetrwały okres zamknięcia.
– Z 38 kawiarni trzy niestety zostały zlikwidowane – przyznaje Artur Czoska, dyrektor ds. rozwoju sieci franczyzowej Carte d”Or Cafe. – Były to lokale franczyzowe. Nasze kawiarnie własne wróciły do pracy w komplecie.
Weryfikacja sieci
Trzeba przyznać, że franczyzodawca Carte d'Or Cafe stara się pomóc licencjobiorcom przetrwać ten trudny czas. Od początku pandemii zawieszone zostały opłaty franczyzowe.
– I nadal nie będziemy ich pobierać. Zależy nam na tym, aby nasi franczyzobiorcy stanęli na nogi – podkreśla Artur Czoska.
Niestety, przyznaje też, że prawdopodobnie nie uda się uniknąć kolejnych zamknięć.
– Właśnie weryfikujemy sieć. Prawdopodobnie jeszcze kilka kawiarni, które były wcześniej na granicy rentowności, zostanie zamkniętych – mówi Artur Czoska. – Sądzę, że mogą to być 3-4 lokale.
Wprawdzie franczyzobiorcy zostali zwolnieni z opłat franczyzowych, ale pozostali z innymi kosztami stałymi, jak czynsz czy pracownicy.
– W wielu galeriach udało się wynegocjować obniżki lub umorzenie czynszu, ale niestety nie we wszystkich – dodaje Artur Czoska.
Otwarci no nowe
Carte d'Or Cafe lokował swoje kawiarnie właśnie w galeriach handlowych. Niewykluczone, że teraz to się zmieni.
– Być może nadszedł czas, aby zacząć szukać lokalizacji przyulicznych, nawet rozszerzając przy tym formułę kawiarni o dodatkowe menu – zastanawia się Artur Czoska. – Ciągle odbieramy telefony od osób zainteresowanych naszą franczyzą, ale nadszedł czas by dobrze przemyśleć strategię dalszego rozwoju. Chcemy poobserwować rynek, aby mieć pewność, że biznes, który proponujemy franczyzobiorcom, jest bezpieczny.
Sieć otwierała do tej pory lodziarnie w formacie wysp handlowych lub lokali stacjonarnych. Według szacunków licencjodawcy, średnia wysokość inwestycji po stronie franczyzobiorcy to ok. 250 tys. zł netto. Ale inwestuje nie tylko franczyzobiorca. Także centrala ponosimy wydatki związane z otwarciem nowego punktu, czyli np. pokrywa koszty sprzętu chłodniczego do lodów, obrandowania lokalu.
Jednorazowa opłata za przystąpienie do sieci zależy mi.n. od wielkości lokalu i wynosi od 5 do 15 tys. zł.
WIZYTÓWKA CARTE D'OR CAFE
Ogólnopolska sieć kawiarni.
- 35 lokali
- średnia wysokość inwestycji ok. 250 tys. zł netto.

ZOBACZ W KATALOGU





















































































PRZECZYTAJ ARTYKUŁY

Cukrem i Solą otworzyło kolejny punkt franczyzowy, w planach ma też nową lokalizację własną.
KawoWiniarnia to nowy koncept restauracyjny, który wyróżnia się bogatą kartą kaw i wina. Chce rozwijać się poprzez franczyzę.
Kuchnia azjatycka jest w Polsce coraz bardziej popularna. Zauważyli to też franczyzodawcy, którzy proponują licencją na sushi bar czy restaurację z bogatszym menu.
Segment fast food ma mocną reprezentację we franczyzie. I wciąż przybywa nowych konceptów.
Poszukujemy partnerów do otwarcia pierwszego flagowego sklepu w topowej lokalizacji, który zostanie poszerzony o franczyzę obejmującą wiele jednostek.
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE

Salon kosmetyczny, siłownia, sklep spożywczy, a może firma edukacyjna, biuro nieruchomości albo butik z modą? Przedstawiamy konkretne przykłady franczyz, które zarabiają. Pokazujemy też mniej typowe pomysły na biznes, jak hodowla ślimaków czy pracownia peruk. Bilet na Targi Franczyza gratis!
Northgate Logistics notuje szybki przyrost sieci i nie zamierza tego zmieniać. W ubiegłym roku otworzyła siedem placówek.
– Franczyza to coś więcej niż dostęp do produktów i technologii. To gotowy system, który naprawdę wspiera, a przy okazji pozwala realizować się razem, jako rodzina – mówią Barbara i Mikołaj Pawłowscy, właściciele czterech sklepów Stokrotka w województwie lubelskim.
Północ Nieruchomości oferuje elastyczny model współpracy z inwestycją od 4 tys. zł. Partnerzy korzystają z gotowego systemu, szkoleń i zaplecza operacyjnego. W sieci działa już ponad 70 biur.
– Większość podłóg i drzwi sprzedaje się wraz z usługą montażu, dlatego ekipy montażowe to bardzo ważna część mojego biznesu – mówi Radosław Chabowski, franczyzobiorca DDD Dobre Dla Domu.
POPULARNE NA FORUM
Biznes, który bije rekordy
Niestety jako osoba która ma bezpośrednie doświadczenie z ta franczyza, nie moge polecic wspolpracy z nimi. Te artykuly maja na celu tylko nabijanie kolejnych klientow.
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...
Sushi we franczyzie - przegląd sprawdzonych pomysłów na bines
Pytanie do Redakcji: Dlaczego na pasku reklamowym pojawiają się reklamy franczyzodawców którzy działają na granicy prawa, zawierają w umowach klauzule abuzywne, są...
Ile kosztuje McDonald's?
Ciekawe że budujesz restauracje za własne pieniądze ale zostaję własnością centrali