Zyski z food trucka
Marka Hej Pizza rozwija sieć food trucków z ofertą zgodną z nazwą – czyli pizzą.
– Food trucki mają różną ofertę gastronomiczną, ale pizza nie jest popularna w tym formacie – mówi Krzysztof Borowiec, franczyzodawca Hej Pizza. – Dostrzegliśmy tę niszę na rynku. Dodatkowo pandemia spowodowała, że food trucki stały się jeszcze bardziej atrakcyjnym formatem gastronomicznym.
Jak twierdzi franczyzodawca, małą popularność sprzedawania pizzy w food truckach powodowała po prostu trudność jej przygotowania w warunkach przyczepy gastronomicznej.
– My rozwiązaliśmy ten problem, stosując nowoczesną technologię produkcji, sprowadzoną prosto z Włoch – zapewnia Krzysztof Borowiec.
Ciasto z centrali
Ciasto na pizzę sprzedawaną w food truckach Hej Pizza jest przygotowywane centralnie, a nastepnie specjalistycznie pakowane (ale nie mrożone) i dostarczane do punktów franczyzowych.
– Przy czym chcę podkreślić, że jest to ciasto najlepszej jakości, przygotowywane z włoskich składników, a nad całym procesem czuwa nasz specjalista Włoch, który od 40 lat zajmuje się pizzą – dodaje Krzysztof Borowiec. – Zapakowane fachowo spody mają nawet półtoramiesięczny okres przydatności do spożycia, bez stosowania żadnych ulepszaczy. Coraz więcej pizzeriii we Włoszech korzysta z tej technologii produkcji.
W food truckach znajdują się kompaktowe piece do pizzy, w których wypieka się gotowy już produkt.
– Cały proces, od momentu złożenia zamówienia przez klienta, trwa 5-6 minut – zapewnia franczyzodawca.
Przyczepy sprzedają pizzę na wynos i w dowozie. Mają też niewielkie ogródki, na kilka stolików. Obecnie licencjodawca przygotowuje przeszklone pawilony, które będzie można montować przy przyczepach zimą. Z założenia bowiem food trucki mają działać przez cały rok.
Przyczepa na miejsce
Franczyzodawca zapewnia, że koncept sprawdzi się zarówno w małych miasteczkach, jak i w metropoliach.
– Pizza jest popularna wszędzie i jest najczęściej zamawianym daniem w dostawie – przypomina Krzysztof Borowiec. – Dobrą lokalizacją dla food trucka będą np. duże osiedla mieszkaniowe, ze względu na bliskość klientów. Ale w każdym mieście trzeba podejść indywidualnie do wyboru lokalizacji, analizując rynek.
Centrala dostarcza przyczepy we wskazane miejsce. Podłącza do prądu i przygotowuje do działania. Są wyposażone m.in. we wspomniany piec do pizzy, lodówki, zamknięty obieg wody, monitoring. Mają też odbiór sanepidu. Cena gotowej do pracy przyczepy to 79 tys. zł netto. Można jednak skorzystać z leasingu – wówczas na start wystarczy 10-procentowy wkład własny.
Nie ma opłaty za przystąpienie do sieci. Dopiero dd trzeciego miesiąca współpracy pobierana jest opłata franczyzowa, w wysokości 500 zł netto.
– Chcemy, aby nowy franczyzobiorca miał czas na zdobycie klientów i rozkręcenie biznesu. Zakładamy, że trzy miesiące wystarczą na osiągnięcie rentowności – wyjaśnia Krzysztof Borowiec.
Prosty biznes
Prowadzenie food trucka Hej Pizza może być dla franczyzobiorcy głównym lub dodatkowym zajęciem.
– To naprawdę prosty biznes, nie wymaga też zatrudniania wykwalifikowanego personelu, co jest ogromnym atutem w czasach, gdy trudno o dobrego pracownika. Jesteśmy w stanie w krótkim czasie przeszkolić każdego z przygotowywania naszych produktów – zapewnia Krzysztof Borowiec.
Dostawy półproduktów do punktów odbywają się raz w tygodniu, albo częściej – jeśli jest takie zapotrzebowanie. Oprócz spodów do pizzy franczyzodawca zaopatruje też licencjobiorców w sprowadzane z Włoch oryginalne wedliny, sos, ser mozzarella.
WIZYTÓWKA HEJ PIZZA
Food trucki z pizzą.
- koszt food trucka 79 tys. zł netto, z możliwością leasingu
- opłata franczyzowa 500 zł netto
- oczekiwanie na rentowność 3 miesiące

ZOBACZ W KATALOGU



























































































PRZECZYTAJ ARTYKUŁY

Udział restauracji franczyzowych w sieci Sfinks Polska to już ponad 93 proc. Grupa przede wszystkim przekształca lokale własne, oddając je w ręce franczyzobiorców.
Burger w środku nocy? Lokale Night Burger obsługują klientów nawet do godz. 2.30.
– Nasze puby mogą uzyskać rentowność już w pierwszym miesiącu działalności. Obroty lokali mogą spokojnie sięgać 300-400 tys. zł – mówi Kamil Przybylski, menedżer ds. rozwoju i franczyzy Przybij Piątaka.
Yurii Hulkevych trzy lata temu otworzył pierwszy w Polsce lokal franczyzowy Lviv Croissants.
PapaGyros startuje z franczyzą. Co ma do zaoferowania franczyzobiorcom?
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE

– Większość podłóg i drzwi sprzedaje się wraz z usługą montażu, dlatego ekipy montażowe to bardzo ważna część mojego biznesu – mówi Radosław Chabowski, franczyzobiorca DDD Dobre Dla Domu.
Plenti oferuje dostęp do innowacji za ułamek ich ceny. Ma też propozycje dla franczyzobiorców.
Planujesz zostać franczyzodawcą i chcesz rozwinąć sieć lub poprawić jej funkcjonowanie, ale nie wiesz jak? Eksperci od franczyzy podpowiedzą, jak to zrobić.
Northgate Logistics notuje szybki przyrost sieci i nie zamierza tego zmieniać. W ubiegłym roku otworzyła siedem placówek.
Franczyzę i4-Mobile można połączyć z innym biznesem. A franczyzodawca może nawet pokryć część kosztów inwestycji.
POPULARNE NA FORUM
Biznes, który bije rekordy
Niestety jako osoba która ma bezpośrednie doświadczenie z ta franczyza, nie moge polecic wspolpracy z nimi. Te artykuly maja na celu tylko nabijanie kolejnych klientow.
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...
Sushi we franczyzie - przegląd sprawdzonych pomysłów na bines
Pytanie do Redakcji: Dlaczego na pasku reklamowym pojawiają się reklamy franczyzodawców którzy działają na granicy prawa, zawierają w umowach klauzule abuzywne, są...
Ile kosztuje McDonald's?
Ciekawe że budujesz restauracje za własne pieniądze ale zostaję własnością centrali