Jak otworzyć burgerownię

Kowbojski styl / Burgerownie Cochise Burger utrzymane są w stylistyce dzikiego zachodu.
Wtorek
07.12.2021
Łódzki koncept Cochise Burger zaczyna rozwój poprzez franczyzę. Jakie warunki współpracy proponuje?
 

Mateusz Lesiak pracował jako przedstawiciel handlowy. Ciągle był w drodze. – Jeździłem po Polsce, cały czas byłem poza domem – wspomina Mateusz Lesiak. – W końcu dojrzałem do tego, że pora zmienić pracę.

A że „od zawsze” chciał pracować na własny rachunek, postanowił otworzyć swój biznes. Zdecydował się na gastronomię. Cztery lata temu razem z żoną otworzyli w Łodzi pierwszą burgerownię pod szyldem Cochise Burger. – Ten pierwszy lokal widzieliśmy z naszego balkonu – uśmiecha się Mateusz Lesiak.

Ile na inwestycję?

Franczyzodawca Cochise Burger przyznaje, że w rozkręcenie biznesu trzeba było włożyć dużo pracy. Ale udało się. Po półtora roku otworzył kolejny lokal, a dziś w Łodzi ma już pięć lokali stacjonarnych i food trucka. – Więcej lokali własnych nie jesteśmy już w stanie dopilnować. A że mamy sprawdzony i dopracowany koncept, pomyśleliśmy o dalszym rozwoju poprzez franczyzę – mówi Mateusz Lesiak.

Według franczyzodawcy, koncept sprawdzi się w miastach liczących powyżej 50 tys. mieszkańców. Wybór konkretnej lokalizacji zależy od specyfiki danej miejscowości. – Dwa z naszych lokali prowadzimy na dużych osiedlach, kolejny jest w centrum miasta – dodaje Mateusz Lesiak. – Każdy ma własnych klientów.

Trzeba znaleźć lokal wielkości min. 60 m2 (a najlepiej 80 m2). Franczyzodawca przygotowuje dla niego projekt technologiczny oraz aranżacji wnętrza. Wszystkie burgerownie utrzymane są w stylistyce dzikiego zachodu. Kwota inwestycji uzależniona jest od stanu technicznego lokalu i jego wielkości. Wydatki można zmniejszyć, znajdując pomieszczenia przystosowane już do potrzeb gastronomii. Według szacunków franczyzodawcy, inwestycja zaczyna się wówczas od 50 tys. zł. Jeśli mamy lokal, który trzeba przygotowywać od podstaw, kwota jaką należy na to przeznaczyć wyniesie przynajmniej dwa razy tyle.

Nacisk na delivery

Opłata za przystąpienie do sieci wynosi 15 tys. zł. Licencjobiorca przechodzi szkolenia z zakresu zarządzania restauracją, a jego pracownicy poznają receptury i technologię przygotowywania menu, system obsługi klienta. Przedstawiciele centrali przyjeżdżają do lokalu franczyzowego na kilka dni przed otwarciem i zostają jeszcze po uruchomieniu burgerowni. Jednorazowa opłata wstępna wynosi 15 tys. zł. Miesięczna opłata franczyzowa to 5 proc. od obrotu netto. Od początku istnienia Cochise Burger kładzie duży nacisk na kanał delivery. – W pandemii nie byliśmy więc zaskoczeni koniecznością przestawienia się na dowozy – podkreśla Mateusz Lesiak. – Zatrudniliśmy dodatkowych kierowców, dokupiliśmy samochody. Będziemy uczulać naszych franczyzobiorców na to, aby równie mocno postawili na delivery.

 

WIZYTÓWKA COCHISE BURGER

Sieć burgerowni.

  • 4 lokale stacjonarne, 1 foodtruck
  • opłata wstępna 15 tys.
  • kwota inwestycji od 50 tys.

Za licencję / Opłata za przystąpienie do sieci Cochise Burger wynosi 15 tys. zł.

POPULARNE NA FORUM

Franczyza lody wchodzić czy nie ?

Witam Myśle o otwarciu punktu mobilnego z lodami przy współpracy z firma U Lodziarzy , jak myślicie czy da się na tym zarobić ? Czy ktoś może współpracował z nimi ?

1 wypowiedzi
ostatnia 16.01.2022
Franczyza dla inwestora

W Polsce to chyba jest dziwne bo jest raczej cos nowego, ale na Ukrainie, w Rosji to jest bardzo popularna forma finansowanji oraz inwestowania, oni to nazywaja "management...

2 wypowiedzi
ostatnia 08.01.2022
Opinie na temat współpracy z Western Chicken

Radek Szal możesz coś więcej o tym powiedzieć bo zastanawiam się nad współpraca

10 wypowiedzi
ostatnia 11.12.2021
Otwieramy kebab

Kebab to świetny pomysł na tani i dochodowy biznes. Do otworzenia małej budki nie potrzeba wielkiego kapitału, a jak zdecydujemy się na zakup przyczepy gastronomicznej to...

4 wypowiedzi
ostatnia 19.11.2021
Franczyza dla inwestora

Model biznesowy, który w 100% finansuje inwestor a Franszyzodawca oddaje udziały w spółce inwestora jakiemuś menagerowi aby zmotywować go do pracy wydaje się dość...

2 wypowiedzi
ostatnia 16.11.2021
Czy opłaca się otworzyć mobilny kebab?

Jeśli chodzi o tego typu biznes to trzeba trafić z miejscem. Jak jest dobry punkt to można wyciągnąć całkiem sporą dniówkę. No i co najważniejsze wszystko dostaje...

1 wypowiedzi
ostatnia 25.10.2021
Kanapki oscar

Witam, moje pytanie jest skierowane do ludzi z warszawet lub tych co byli i napotkali kanapki Oscary na dworcu centralnym. Jestem zainteresowana otwarcien takiego wlasnie...

1 wypowiedzi
ostatnia 18.09.2021
Zyski na rowerze

ceny rowerów to jakis kosmos hahah. Niezłego idioty szukacie który nie ma kalkulatora

1 wypowiedzi
ostatnia 04.08.2021