Ekspresowa realizacja / Przygotowanie pizzy w lokalach Stopiątka Fabryka trwa sześć minut, a z zapakowaniem i wydaniem klientowi dziewieć minut.
Czwartek
30.12.2021
Stopiątka zamyka rok siecią liczącą 80 pizzerii. Ale to niejedyny sukces marki osiągnięty w 2021 roku.
 

Marka poradziła sobie ze skutkami pandemii i otwierała kolejne placówki franczyzowe. – Inwestorami w nowe pizzerie w dużej mierze byli franczyzobiorcy, którzy współpracują z nami i posiadają co najmniej jedną placówkę System działa na tyle dobrze, że franczyzobiorcy nam ufają i widzą perspektywę dalszego rozwoju. W 2021 roku otworzyliśmy 21 placówek. Były miesiące, kiedy uruchamialiśmy pięć pizzerii – mówi Marcin Ciesielski, prezes firmy Mastergrupa, właściciela marki Stopiątka i Stopiątka Fabryka.

Sieć pizzerii Stopiątka bardzo mocno koncentruje się na marketingu w internecie i pozycjonowaniu poszczególnych placówek w wyszukiwarce Google. To istota promowania wszystkich punktów Stopiątka. Działania reklamowe realizowane są już od pierwszego dnia funkcjonowania każdej placówki. Centrala prowadzi je na rzecz całej sieci oraz poszczególnych pizzerii. Dzięki temu klienci online automatycznie trafiają do najbliższej placówki, także tych nowych, które dopiero budują bazę klientów.

– W ten sposób nasze pizzerie nie tylko wychodzą na zero po pierwszym miesiącu, ale zarabiają konkretne pieniądze. Kierujemy ruch do autorskich rozwiązań, a nie do zewnętrznych dostawców obciążonych prowizją. Stąd też decyzja o stworzeniu własnej aplikacji mobilnej. Chodzi o to, żeby biznes jak najszybciej generował zyski na wysokim poziomie. Dzięki temu franczyzobiorcy mogą otwierać kolejne pizzerii – mówi Marcin Ciesielski.

Format do wyboru

Koszt inwestycji w tradycyjny format pizzerii Stopiątka wynosi od 120 tys. zł netto plus koszty remontu. Środki pokrywają aranżację pizzerii oraz wyposażenie w sprzęt i akcesoria kuchenne, wyposażenie sali jadalnej, oznakowanie zewnętrzne i wewnętrzne oraz pozostałe elementy związane z wystrojem. Pizzeria uruchamiana jest zazwyczaj w 2-3 miesiące od podpisania umowy franczyzowej. Sieć dopasowuje wielkość lokalu do potencjału lokalnego rynku. W ten sposób zapewnia rentowność pizzerii. O wyborze lokalizacji firma decyduje wspólnie z franczyzobiorcą. Pod uwagę brane jest m.in. natężenie ruchu, okoliczna konkurencja oraz potencjał zakupowy miasta i dzielnicy.

Sieć otwiera pizzerie w dużych i małych miejscowościach. – Jeden z naszych franczyzobiorców prowadzi jedną ze swoich trzech pizzerii w trzynastotysięcznym mieście i w miesiącu generuje przychody podobne do obrotów lokali w dużych miastach – mówi Marcin Ciesielski. W tego typu miejscowościach pizzerie Stopiątka stanowią miejsca rozrywki i spotkań towarzyskich. – Wypełniamy niszę. Z tego powodu sprzedaż na sali i w dostawie rozkłada się po połowie, trochę inaczej w porównaniu z dużymi miastami. Tam szala przechyla się na stronę sprzedaży w dostawie – dodaje Marcin Ciesielski. Stopiątka dobrze radzi sobie także w aglomeracjach, posiada 10 placówek w Warszawie, 8 w Łodzi i tyle samo w Trójmieście.

Doświadczenie w gastronomii niekonieczne

Franczyzobiorca sieci nie musi być kucharzem. Jego zadanie jest czysto biznesowe. Polega przede wszystkim na sprawnym zarządzaniu sprzedażą oraz organizacją pracy placówki. On i jego pracownicy przechodzą kilkudniowe szkolenie z zakresu przygotowania pizzy i innych dań według wytycznych firmy. Franczyzobiorca odbywa też dodatkowy cykl szkoleń menedżerskich.

Mastergrupa rozwija również sieć mniejszego formatu pizzerii – Stopiątka Fabryka. To zautomatyzowany model pizzerii, nastawiony na szybką realizację zamówień przy minimalnym udziale pracowników. Większość czynności wykonywana jest w ciągu technologicznym, którego istotnym elementem jest taśma produkcyjna z piecem przelotowym, inspirowana urządzeniami fabrycznymi. Stąd też nazwa Stopiątka Fabryka. Przygotowanie pizzy trwa sześć minut, a z zapakowaniem i wydaniem klientowi dziewieć minut. Jak twierdzi Marcin Ciesielski, liczą się niskie koszty, wysokie tempo pracy i włoska jakość pizzy w optymalnej cenie.

Całkowity koszt inwestycji w Stopiatkę Fabryka wynosi ok. 160 tys. netto. Lokal jest zazwyczaj w stanie deweloperskim, który wymaga wykończenia – pomalowania ścian, położenia podłóg, zamontowania sprzętu, wykonania instalacji, aranżacji wnętrza według przepisów dla gastronomii i wielu innych czynności.

Kluczowym elementem funkcjonowania obu formatów Stopiątek są działania marketingowe online, których celem jest widoczność i wysokie pozycjonowanie w wyszukiwarkach internetowych. – Dzięki temu większość Stopiątek zarabia już od pierwszego miesiąca po otwarciu – podkreśla Marcin Ciesielski.

 

WIZYTÓWKA MAREK NALEŻĄCYCH DO MASTERGRUPY

  • Koszt inwestycji w pizzerię Stopiątka: od 120 tys. zł netto plus koszty remontu.
  • Koszt inwestycji w pizzerię Stopiątka Fabryka: ok. 160 tys. zł netto
  • Liczba placówek: 80
  • Rozwój w miastach od 15 tys. mieszkańców

Szkolenie na starcie / Franczyzobiorca Stopiątki i jego pracownicy przechodzą kilkudniowe szkolenie z zakresu przygotowania pizzy i innych dań według wytycznych firmy. Franczyzobiorca odbywa też dodatkowy cykl szkoleń menedżerskich.
doradca we franczyzie