Na przekór przeciwnościom
Ewa Gutkowska pracowała w banku, jako wiceprezes zarządu.
– Przeszłam przez wszystkie szczeble kariery, od referenta do wiceprezesa właśnie – wspomina Ewa Gutkowska. – Ale w pewnym momencie poczułam, że przestałam się rozwijać. Szukałam nowych możliwości.
W 2017 roku zdecydowała, że odchodzi z pracy.
– Kilka lat wcześniej kupiłam nieruchomość, z przeznaczeniem na działalność restauracyjną. Zaczęłam ją remontować i szukać pomysłu, jak ją wykorzystać. Nie miałam żadnego doświadczenia w gastronomii, więc szukałam kogoś, kto zna się na tej branży – dodaje.
Cios na starcie
Szukając inspiracji Ewa Gutkowska przeglądała koncepty franczyzowe. Tak trafiła na markę Drewno i Ogień. Pojechała do Olsztyna, do siedziby franczyzodawcy.
– Znalazłam tam ludzi pełnych energii, smaczne produkty, piękne wnętrze restauracji – opowiada franczyzobiorczyni Drewno i Ogień. – I zdecydowałam się na podpisanie umowy franczyzowej.
Drewno i Ogień to restauracje serwujące pizzę w stylu neapolitańskim. Ciasto na pizzę dojrzewa przez 48 godzin, a pizza jest wypiekana w piecu opalanym drewnem.
– Od momentu podpisania umowy miałam wsparcie ze strony franczyzodawcy – podkreśla Ewa Gutkowska. – Otrzymałam potrzebne projekty, wytyczne dotyczące adaptacji lokalu. Cały czas byliśmy i wciąż jesteśmy w bieżącym kontakcie.
Swój lokal Ewa Gutkowska otworzyła w Radomiu w październiku 2020 roku. I dosłownie kilka dni później zaczął się lockdown – dla gastronomii najdłuższy, bo trwający do wiosny. Dla świeżo upieczonego biznesu to był cios w serce.
– Nie dostałam pomocy z tarczy antykryzysowej, ponieważ jako nowootwarty biznes nie mogłam udokumentować spadku przychodów, co było wymagane – mówi Ewa Gutkowska. – A pracownikom, których zatrudniałam pięciu, trzeba było płacić
Walka o swoje
Dlatego franczyzobiorczyni podjęła odważną decyzję i 1 lutego 2021 otworzyła restaurację, pomimo trwającego lockdownu. Już w pierwszym dniu pojawiła się policja i sanepid.
– Dostałam zakaz działalności i mandat w wysokości 15 tys. zł. Mandat zapłaciłam, ale lokalu nie zamknęłam. Jestem poważnym człowiekiem, uczciwie płacę podatki. Dlaczego nie mogę prowadzić działalności gospodarczej, która daje mi dochody i zapewnia pracę innym? Odwołałam się do wojewódzkiego sanepidu, a później do sądu administracyjnego – kontynuuje Ewa Gutkowska. – Sąd administracyjny uchylił decyzję sanepidu i umorzył nałożoną karę.
Radomska restauracja Drewno i Ogień cały czas działała w reżimie sanitarnym, przestrzegając wymogów związanych z dezynfekcją, wietrzeniem sal, zachowaniem odległości między stolikami itp.
– Klienci przychodzili, spragnieni normalności, możliwości wyjścia do restauracji – mówi franczyzobiorczyni. – Codziennie pojawiali się też policjanci, spisywali gości. Aż wreszcie lockdown się skończył.
Ewa Gutkowska docenia wsparcie, jakie otrzymała w tym trudnym czasie od franczyzodawcy.
– Nie zostawiono mnie samej w czasie lockdownu, włącznie z tym, że nie musiałam płacić opłaty franczyzowej – dodaje. – Gdyby nie lockdown, byłabym już pewnie na innym etapie rozwoju biznesu. Ale cały czas zarabiam, utrzymuje pracowników.
Licencja na restaurację
Koncept Drewno i Ogień chce otwierać restauracje w większych miastach, liczących od 70 tys. mieszkańców. Trzeba znaleźć lokal o powierzchni min. 150 m2, z możliwością wystawienia ogródka letniego. Preferowane lokalizacje to centra miast, starówki, rynki, miejsca o dużym natężeniu ruchu pieszego. Franczyzodawca szacuje, że na inwestycję należy przeznaczyć min. 150 tys. zł. Jeśli uda nam się znaleźć lokal przystosowany już do potrzeb gastronomii, wydatki na starcie mogą być niższe. Jednorazowa opłata wstępna wynosi 10 tys. zł netto. Licencjodawca pomoże wybrać lokalizację, zapewnia projekt technologiczny oraz wnętrza lokalu, pomoże przy projektach branżowych. Gwarantuje też szkolenia personelu, receptury dań, aktualizowane sezonowo menu. Franczyzobiorcy korzystają z rabatów u dostawców produktów, wypracowanych przez centralę. Miesięczna opłata franczyzowa to 6 proc. od przychodu.
WIZYTÓWKA DREWNO I OGIEŃ
Sieć restauracji serwujących pizzę.
- 1 lokal własny, 1 franczyzowy
- kwota inwestycji min. 150 tys. zł
- opłata miesięczna 6 proc. od obrotu

ZOBACZ W KATALOGU



























































































PRZECZYTAJ ARTYKUŁY

Burger w środku nocy? Lokale Night Burger obsługują klientów nawet do godz. 2.30.
– Nasze puby mogą uzyskać rentowność już w pierwszym miesiącu działalności. Obroty lokali mogą spokojnie sięgać 300-400 tys. zł – mówi Kamil Przybylski, menedżer ds. rozwoju i franczyzy Przybij Piątaka.
Yurii Hulkevych trzy lata temu otworzył pierwszy w Polsce lokal franczyzowy Lviv Croissants.
PapaGyros startuje z franczyzą. Co ma do zaoferowania franczyzobiorcom?
Legendarny amerykański brand wchodzi do Polski i otwiera rynek dla inwestora z ambicją i kapitałem. Do wzięcia masterfranczyza, która może stać się jedną z największych sieci gastronomicznych w kraju.
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE

– Większość podłóg i drzwi sprzedaje się wraz z usługą montażu, dlatego ekipy montażowe to bardzo ważna część mojego biznesu – mówi Radosław Chabowski, franczyzobiorca DDD Dobre Dla Domu.
Plenti oferuje dostęp do innowacji za ułamek ich ceny. Ma też propozycje dla franczyzobiorców.
Solarium nie tylko dla opalenizny – coraz więcej klientów szuka w nim poprawy nastroju i zastrzyku witaminy D. Paradaise Studio Solarium rusza z franczyzą.
Northgate Logistics notuje szybki przyrost sieci i nie zamierza tego zmieniać. W ubiegłym roku otworzyła siedem placówek.
Franczyzę i4-Mobile można połączyć z innym biznesem. A franczyzodawca może nawet pokryć część kosztów inwestycji.
POPULARNE NA FORUM
Biznes, który bije rekordy
Niestety jako osoba która ma bezpośrednie doświadczenie z ta franczyza, nie moge polecic wspolpracy z nimi. Te artykuly maja na celu tylko nabijanie kolejnych klientow.
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...
Sushi we franczyzie - przegląd sprawdzonych pomysłów na bines
Pytanie do Redakcji: Dlaczego na pasku reklamowym pojawiają się reklamy franczyzodawców którzy działają na granicy prawa, zawierają w umowach klauzule abuzywne, są...
Ile kosztuje McDonald's?
Ciekawe że budujesz restauracje za własne pieniądze ale zostaję własnością centrali