Gruzińskie smaki w nowych miejscach

Kuchnia gruzińska / Restauracje Chinkalnia serwują przysmaki kuchni gruzińskiej.
Czwartek
07.04.2022
W Chinkalni sporo się dzieje. Marka wkrótce otwiera kolejną franczyzową restaurację. W następnych planach są dwa lokale własne.
 

Wywodząca się z Ukrainy marka Chinkalnia serwuje gościom kuchnię gruzińską. Na chinkali czy chaczapuri zaprasza już do 15 restauracji w Polsce (a generalnie ma ich ponad 70). Wkrótce do tej listy dołączy 16. lokal – przy ul. Piotrkowskiej w Łodzi.

– Otwiera go nasz franczyzobiorca, który już prowadzi restaurację Chinkalnia w Poznaniu – mówi Piotr Greczanowski, menedżer ds. rozwoju sieci Chinkalnia. – Spodziewamy się, że lokal zacznie przyjmować gości po świętach wielkanocnych.

Kolejne kroki

Łódzka restauracja to nie jedyne plany otwarciowe marki. Obecnie koncept przygotowuje się do uruchomienia dwóch własnych lokali, w Warszawie. Będą to pierwsze własne restauracje marki w Polsce – wszystkie pozostałe działają we franczyzie.

– Generalnie spośród wszystkich ponad 70 lokali, jakie działają w kilku krajach, tylko dwa pierwsze, otwarte we Lwowie, to restauracje własne. Wszystkie pozostałe są franczyzowe – dodaje Piotr Greczanowski. – Posiadanie lokali własnych ma dla nas też prestiżowe znaczenie. Wprawdzie w Warszawie jest sporo restauracji z kuchnią gruzińską, ale mamy już wieloletnie doświadczenie i na pewno poradzimy sobie na stołecznym rynku.

Menedżer zdradza też bardziej dalekosiężne plany konceptu.

– Chcemy pojawić się w kolejnych krajach Europy Zachodniej, gdzie będziemy szukać franczyzobiorców – zapowiada Piotr Greczanowski.

Jeśli chodzi o Polskę, franczyzodawca liczy na to, że oprócz restauracji w Łodzi i lokali własnych w stolicy uda się otworzyć jeszcze 3-4 placówki franczyzowe.

Otwarcie ze wsparciem

Według szacunków franczyzodawcy, kwota inwestycji w restaurację zaczyna się od 300 tys. zł – choć trzeba zaznaczyć, że przy zmieniających się dynamicznie cenach ona także może ulec zmianie. Składa się na nią remont i adaptacja lokalu, wyposażenie, meble, sprzęt, pierwsze zatowarowanie i opłata wstępna. Optymalna powierzchnia lokalu to 120-200 m2, z możliwością urządzenia ogródka letniego.

– W ramach pakietu franczyzowego pomagamy przy wyborze lokalu, przekazujemy standardy technologiczne, podręcznik operacyjny, zapewniamy wsparcie marketingowe, rekomendujemy sprawdzonych dostawców, dzielimy się recepturami, opracowujemy model inwestycyjny, zapewniamy osobistego menedżera, który przeprowadza biorce przez wszystkie etapy otwarcia lokalu, wspólnie otwieramy restaurację oraz zapewniamy wsparcie w bieżących działaniach, szkolimy pracowników i menedżera lokalu – wylicza Piotr Greczanowski.

Franczyzodawca zapewnia, że po okresie pandemii i lockdownów restauracje przeżywają renesans.

– Muszę podkreślić, że ostatnie miesiące to jeden z najlepszych okresów jeśli chodzi o liczbę gości i sprzedaż – mówi Piotr Greczanowski

 

WIZYTÓWKA CHINKALNI

Sieć restauracji z kuchnią gruzińską.

  • 15 lokali w Polsce, ponad 70 na świecie
  • kwota inwestycji od 300 tys.
  • miesięczna opłata franczyzowa 2 proc. od obrotu

Piotr Greczanowski, menedżer ds. rozwoju sieci Chinkalnia: / "Ostatnie miesiące to dla naszych restauracji jeden z najlepszych okresów jeśli chodzi o liczbę gości i sprzedaż".

POPULARNE NA FORUM

Biznes, który bije rekordy

Niestety jako osoba która ma bezpośrednie doświadczenie z ta franczyza, nie moge polecic wspolpracy z nimi. Te artykuly maja na celu tylko nabijanie kolejnych klientow.

1 wypowiedzi
ostatnia 15.10.2024
Biesiadowo

Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50

1 wypowiedzi
ostatnia 29.01.2024
Kawiarnie Cafe Nescafe

Nie chciałabym tej franczyzy

6 wypowiedzi
ostatnia 29.04.2023
McDonalds opinie o franczyzie

Ja bym pomyślała o tej franczyzie

3 wypowiedzi
ostatnia 29.04.2023
Doświadczenia z Bafra Kebab

Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...

1 wypowiedzi
ostatnia 25.04.2023
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż

Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...

1 wypowiedzi
ostatnia 06.03.2023
Sushi we franczyzie - przegląd sprawdzonych pomysłów na bines

Pytanie do Redakcji: Dlaczego na pasku reklamowym pojawiają się reklamy franczyzodawców którzy działają na granicy prawa, zawierają w umowach klauzule abuzywne, są...

1 wypowiedzi
ostatnia 02.02.2023
Ile kosztuje McDonald's?

Ciekawe że budujesz restauracje za własne pieniądze ale zostaję własnością centrali

1 wypowiedzi
ostatnia 24.12.2022