Otwieramy kawiarnię z Cofix
Cofix to międzynarodowa sieć kawiarni, która w sumie liczy ponad 400 lokali. W Polsce ma ich 15, a jeszcze w tym miesiącu zostaną uruchomione dwa kolejne, w tym w warszawskich Złotych Tarasach.
– Plan na ten rok to 20 nowych punktów – informuje Magdalena Pupek, manager ds. rozwoju sieci Cofix. – Od drugiego kwartału nastawiamy się tylko na lokale franczyzowe, gdyż od początku naszym założeniem było budowanie sieci z partnerami.
Wsparcie dla partnera
Marka celuje w miejscowości od 30 tys. mieszkańców. Kandydaci na franczyzobiorców nie muszą mieć doświadczenia w gastronomii, ani w prowadzeniu własnego biznesu.
– Nauczymy franczyzobiorcę działać w tej branży od podstaw – zapewnia Magdalena Pupek.
Centrala wspiera franczyzobiorcę już na etapie poszukiwania lokalizacji. Kolejne etapy wsparcia to przygotowanie modelu finansowego oraz pomoc w negocjacjach warunków najmu, przy zaangażowaniu radcy prawnego. Centrala przygotowuje też projekt wystroju, aranżację wnętrza z uwzględnieniem procesów technologicznych oraz optymalnego wykorzystania przestrzenni, dobór oraz pomoc w zakupie sprzętów.
– Także integrację z systemami IT, poczynając od systemu sprzedażowego POS, poprzez moduł do zamówień towarów oraz kontroli stanów magazynowych aż po aplikację lojalnościową dla klientów kawiarni – wylicza Magdalena Pupek. – Pomagamy w rekrutacji i szkoleniu zespołu oraz zapewniamy wsparcie operacyjne przy otwarciu i przez cały czas obowiązywania umowy. A także w załatwieniu formalności przy uruchamianiu działalności gospodarczej przez osoby z zagranicy, co jest dość ważne w obecnych czasach.
Inwestycje i zyski
Cofix proponuje kilka formatów lokali. Pierwszy to standardowa kawiarnia, wielkości 60-150 m2, dedykowana zarówno galeriom handlowym, jak i lokalizacjom miejskim. Jest też możliwość uruchomienia wyspy lub formatów Cofix Mini i Cofix Flex. Te dwa ostatnie są mniejsze, łatwo modyfikowalne, budowane z elastycznie łączonych modułów. Najdroższy w inwestycji jest standardowy lokal – od 250 do 450 tys. zł. Koszty otworzenia pozostałych formatów są niższe, franczyzodawca szacuje je na ok. 150-200 tys. zł.
– Jesteśmy także otwarci na rebranding istniejących kawiarni. koszt inwestycji jest wtedy znacznie mniejszy – zachęca Magdalena Pupek.
Miesiąc to średni czas potrzebny na przygotowanie lokalu do otwarcia. Choć zależy to też m.in. od wybranego formatu i przebiegu negocjacji w sprawie najmu.
– Nasz rekord to kilka dni: w czwartek omówiliśmy warunki komercyjne, w piątek z obu stron prawnicy dopracowali umowę, w sobotę wieczorem weszliśmy z ekipą i sprzętem, a w poniedziałek o godz. 9 otworzyliśmy się dla gości serwując pierwszą kawę z ciastem – mówi Magdalena Pupek. – Ale nie zawsze jest tak kolorowo. Jedną umowę, podpisaną pod koniec lutego tego roku, negocjowaliśmy od kwietnia 2022.
Z aktualnych danych franczyzodawcy wynika, że szacunkowy czas oczekiwania na zwrot z inwestycji to od 18 do 30 miesięcy. Na uzyskanie rentowności czeka się około 3 miesięcy, a na osiągnięcie zaplanowanych obrotów od 3 do 6 miesięcy.
– Miesięczne przychody naszych franczyzobiorców uzależnione są od konkretnej lokalizacji, sezonowości czy nawet poczynionej inwestycji. Uśredniając kilkanaście obecnie prosperujących punktów mówimy średnio o 12 tys. zysku miesięcznie – informuje Magdalena Pupek.
Do końca czerwca tego roku Cofix nie pobiera opłaty za przystąpienie do sieci, której standardowa wysokość wynosi 30 tys. zł. Stałe opłaty miesięczne to 6 proc. od obrotu opłaty licencyjnej, plus 2 proc. opłaty marketingowej.
– Obecnie, w celu ułatwienia startu biznesu, opłata licencyjna zostaje zawieszona na pierwsze trzy miesiące – dodaje Magdalena Pupek.
Siła franczyzy
Franczyzodawca pracuje nad nową strategią marketingową dla lokali. Skupia się na zwiększaniu koszyka zakupowego i promocjach, które przyciągną nowych klientów i umocnią lojalność dotychczasowych.
– Planujemy również w wybranych lokalach organizować wydarzenia kulturalne. Np. Cofix w Białymstoku rozpoczyna współprace z lokalnym teatrem, w Warszawie rozmawiamy z młodymi muzykami czy na przykład z klubami gier planszowych – dodaje Magdalena Pupek.
Cofix nie ukrywa, że sytuacja na rynku jest trudna w szczególności dla małych firm. Z początkiem nowego roku wzrosły koszty trzech głównych elementów prowadzenia działalności – czynszu, pracowników i mediów.
– Dodatkowo musimy bardzo dużo pracy włożyć w negocjacje cen związanych z zakupem produktów – przyznaje Magdalena Pupek. – Ale tutaj bardzo pomaga nam efekt skali. Generalnie w obecnej sytuacji franczyza zaczyna mieć naprawdę dużą wartość dodaną. Siła zakupowa, marketingowa, rozłożenie kosztów prowadzenia social mediów, IT, centralne zakupy, analizy rynkowe – wszystko to są zadania franczyzodawcy, dzięki czemu nasi partnerzy mogą w pełni poświęcić się prowadzeniu własnych lokali.
WIZYTÓWKA COFIX
Międzynarodowa sieć kawiarni.
- ponad 400 lokali na świecie, 15 w Polsce
- min. inwestycja 150 tys. zł
- opłaty miesięczne: 6 i 2 proc. od obrotu (ta pierwsza zawieszona przez 3 początkowe miesiące)
![](https://img.franchising.pl/pl/4f1/688/cofix-pracownik.jpeg)
PRZECZYTAJ ARTYKUŁY
![](https://img.franchising.pl/pl/0fb/8e7/na_jedynke_1200x1200-targi_dzien_1.jpg)
60 sprawdzonych pomysłów na biznes można było poznać na wiosennych Targach Franczyza. Przeczytaj relację z tego wydarzenia.
Bez względu na to czy na inwestycję we własną firmę masz kilka, czy kilkaset tysięcy złotych, na Targach Franczyza znajdziesz biznes na miarę grubości swojego portfela.
15-16 marca na PGE Narodowym w Warszawie odbędzie się wiosenna edycja Targów Franczyza. Kilkadziesiąt sprawdzonych pomysłów na biznes, wykłady znanych i popularnych ekspertów biznesu – tego, kto myśli o otwarciu własnej firmy, nie powinno na nich zabraknąć.
Jakie biznesy zakładają dwudziestolatkowie, czy warto zainwestować we franczyzę z branży edukacyjnej i jak zarobić na Walentynkach? Przeczytaj we "Własnym Biznesie FRANCHISING".
Paweł Kamiński był pierwszym franczyzobiorcą Cofix. Dziś prowadzi już trzy kawiarnie marki i zdobył tytuł TOP Franczyzobiorcy na zeszłorocznych Targach Franczyza.
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE
![](https://img.franchising.pl/pl/04e/49c/partner_aliorbank_lc_4_fraj_franchising-1-2.jpg)
Czy warto dziś ryzykować etat dla własnej firmy? – Zdecydowanie warto – odpowiada Joanna Fraj, franczyzobiorczyni Alior Banku.
Zakładając własną działalność masz do wyboru dwie drogi: możesz otworzyć firmę pod własną marką albo przystąpić do sieci franczyzowej. Bez względu na to, którą drogę wybierzesz, musisz zarejestrować firmę.
Popeyes pojawi się w Poznaniu, KOKU Sushi chwali się pierwszym półroczem, a Salad Story odświeża menu. Przegląd tygodnia 13-20 lipca.
Żeby myśleć o otwarciu własnego McDonalda nie wystarczą tysiące ani setki tysięcy złotych . Potrzeba więcej. Ile? I co franczyzobiorca Złotych Łuków dostanie w zamian?
Pieczarkarnia to opłacalny biznes nawet na niedużą skalę. Właściciel jednej hali zbiera plony co sześć tygodni. Gdy ma się więcej pomieszczeń – wtedy na zyski można liczyć co tydzień.
POPULARNE NA FORUM
Dolci Sapori - Mniami
Jestem również osobą poszkodowaną przez tą firmę 574 720 428
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...
Sushi we franczyzie - przegląd sprawdzonych pomysłów na bines
Pytanie do Redakcji: Dlaczego na pasku reklamowym pojawiają się reklamy franczyzodawców którzy działają na granicy prawa, zawierają w umowach klauzule abuzywne, są...
Ile kosztuje McDonald's?
Ciekawe że budujesz restauracje za własne pieniądze ale zostaję własnością centrali