Nowy kebab we franczyzie
Pomysł na koncept Carat Kebab narodził się pod koniec 2019 roku, ale – jak mówi franczyzodawca – plany zepsuła pandemia.
– W lutym 2020 roku otworzyliśmy testowy lokal na warszawskim Mordorze, nastawiony przede wszystkim na sprzedaż do biur – opowiada Łukasz Błażejewski, franczyzodawca Carat Kebab. – Niestety, pandemia i lockdown spowodowały zamknięcie biur i drastyczny spadek sprzedaży, przez co musieliśmy zawiesić testy.
Wyróżnić się wśród konkurencji
Jednak pomysł, choć odłożony do szuflady, nie poszedł w niepamięć. W lutym tego roku, czyli dokładnie trzy lata później Carat Kebab otworzył lokal w Elblągu, franczyzowy.
– Prowadzi go franczyzobiorca, który ma też franczyzy dwóch naszych innych marek – wyjaśnia Łukasz Błażejewski. – Popularność naszych kebabów przerosła nasze oczekiwania. Po kilkunastu dniach okazało się, że zamiast planowanych dwóch kierowców, rozwożących dostawy, potrzeba czterech.
Franczyzodawca otworzył też lokal własny marki, w Żyrardowie i pracuje nad kolejnymi lokalizacjami.
Czym chce wyróżnić się Carat Kebab wśród – nie ma co ukrywać niemałej – konkurencji? Kebabowni na polskim rynku jest w końcu mnóstwo.
– Ale bardzo różnej, czasem bardzo kiepskiej jakości – uważa Łukasz Błażejewski. – Natomiast od 2-3 lat pojawiają się na rynku rzemieślnicze kebaby, które są takim novum, jak w 2012 roku pierwsze rzemieślnicze burgerownie. I właśnie w ten trend chcemy się wpisać.
W Carat Kebab nie będzie więc gotowego mięsa, a wszystkie sztyce są robione ręcznie według autorskich receptur, w małym zakładzie, pod osobistym nadzorem franczyzodawcy.
– Jako nieliczni w Polsce mamy sztyce wołowo-baranie, z baraniną w całych płatach, nie mieloną – podkreśla Łukasz Błażejewski. – Wyróżniają nas także sosy, które w 100 proc. są robione w lokalu. W ogóle nie używamy białej kapusty, która w większości kebabowni w Polsce jest jedynym dodatkiem. My zastępujemy ją sałatą lodową, która nadaje swieżości a dodatkowo każdy nasz kebab jest skrapiany kilkoma kroplami świeżego soku z cytryny.
Oprócz klasycznych kebabów w menu Carat Kebab są też oryginalne propozycje, jak np. kebab z mango czy dressingiem ze świeżych malin. Jest też wersja wegańska, o smaku kurczaka.
– Opracowaliśmy autorską technologię pakowania kebabów, tak aby w dostawie wyglądały dokładnie tak samo jak serwowane w lokalu – dodaje Łukasz Błażejewski. – Inne lokale mają z tym ogromny problem, bo zapakowany i dostarczony do domu kebab, po rozpakowaniu wygląda jak zgnieciona papka, co jest bardzo mało estetyczne i niewygodne do jedzenia. My sobie z tym poradziliśmy.
W dogodnym modelu
Współpracę z Carat Kebab można nawiązać w różnych formatach. Jest opcja prowadzenia działalności w formule dark kitchen – dla tych, którzy już mają lokal gastronomiczny i chcą poszerzyć ofertę. Koszt inwestycji wynosi 18-21 tys. zł netto. Można też otworzyć lokal nastawiony tylko na dostawy – wówczas należy się liczyć z wydatkami inwestycyjnymi rzędu 41-46 tys. zł netto. Kolejna możliwość to lokal z salą konsumpcyjną (też realizujący dostawy) – tutaj franczyzodawca szacuje wysokość inwestycji na 76-110 tys. zł netto. Jest też opcja zakupu food trucka. Nowa przyczepa, z homologacją i kompletnym wyposażeniem kosztuje 150-180 tys. zł netto.
Jednorazowa opłata wstępna wynosi 5 tys. zł. W zamian franczyzobiorca otrzyma kilkudniowy pakiet szkoleń, komplet przepisów, projekt wystroju lokalu, pomoc w remoncie i aranżacji, plan pierwszego zatowarowania.
– Co bardzo istotne, ekipa z ramienia centrali przyjeżdża na miejsce, pomaga w organizacji otwarcia i zostaje na pierwsze dni działania lokalu – podkreśla Łukasz Błażejewski.
Franczyzobiorcy zaopatrują się we wszystkie produkty za pośrednictwem centrali.
Miesięczna opłata franczyzowa liczona jest w procentach od obrotu.
– Lokal powinien osiągnąć rentowność po trzech miesiącach działania. Oczekiwanie na zwrot z inwestycji szacujemy na 1-1,5 roku – dodaje Łukasz Błażejewski.
WIZYTÓWKA CARAT KEBAB
Lokale serwujące kebab.
- liczba lokalizacji: 2
- opłata wstępna: 5 tys. zł
- oczekiwanie na zwrot z inwestycji: 1-1,5 roku

PRZECZYTAJ ARTYKUŁY

– Wszystkie rozmowy z potencjalnymi franczyzobiorcami opieramy m.in. na analizie rynkowej i potencjale sprzedażowym danego miejsca – mówi Rafał Piasecki z Da Grasso.
New York Hot Dog wchodzi w nowe lokalizacje i ma nowe pomysły na kolejny sezon.
– Pomożemy franczyzobiorcom optymalizować koszty działalności, aby mogli rozwijać swoje biznesy – zapowiada Robert Kuc, CEO Zdrowa Krowa.
Jaki biznes ma dziś przed sobą najlepsze perspektywy? Zamiast wróżyć z fusów, lepiej sprawdzić, którym konceptom franczyzowym dobrze się wiedzie. Kto może otworzyć restaurację McDonald's? Sprawdź w miesięczniku "Własny Biznes FRANCHISING".
Salsiccia ma już trzy lokale własne w Warszawie. Teraz startuje z franczyzą.
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE

Pieczarkarnia to opłacalny biznes nawet na niedużą skalę. Właściciel jednej hali zbiera plony co sześć tygodni. Gdy ma się więcej pomieszczeń – wtedy na zyski można liczyć co tydzień.
Zachód Nieruchomości notuje wzrost zainteresowania kupujących zarówno na rynku pierwotnym, jak i wtórnym. Franczyzodawca coraz prężniej działa też za granicą.
Żeby myśleć o otwarciu własnego McDonalda nie wystarczą tysiące ani setki tysięcy złotych . Potrzeba więcej. Ile? I co franczyzobiorca Złotych Łuków dostanie w zamian?
Targi Franczyza, które odbędą się 19-21 października w Warszawie, to targi biznesowe. A biznes lubi ludzi przygotowanych i pracowitych, którzy wykorzystują swoją szansę.
Franczyzodawca przygotował program dodatkowego wsparcia dla osób, które do końca marca zdecydują się przystąpić do sieci.
POPULARNE NA FORUM
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...
Sushi we franczyzie - przegląd sprawdzonych pomysłów na bines
Pytanie do Redakcji: Dlaczego na pasku reklamowym pojawiają się reklamy franczyzodawców którzy działają na granicy prawa, zawierają w umowach klauzule abuzywne, są...
Ile kosztuje McDonald's?
Ciekawe że budujesz restauracje za własne pieniądze ale zostaję własnością centrali
Dolci Sapori - Mniami
Jeżeli jesteś również poszkodowaną osobą przez tą firmę proszę o kontakt, do pozwu zbiorowego przeciwko tej firmie.
Dolci Sapori - Mniami
OSTRZEGAM WSZYSTKICH PRZED TĄ FIRMĄ !!!! Jako były franczyzobiorca mogę potwierdzić, że firma nie jest w żaden sposób wiarygodna, rzetelna ani godna zaufania....