Przyzwoity dochód / Franczyzobiorca Krainy Serów może zarobić od 8,5 tys. zł do 25 tys. zł miesięcznie.
Wtorek
19.03.2024
Dawid Maciołek po wielu latach pracy dla dużej korporacji, otworzył sklep Kraina Serów. Dlaczego zdecydował się na tę markę?
 

Dawid Maciołek przez 19 lat pracował dla jednego z największych dystrybutorów produktów spożywczych, zanim postanowił pójść na swoje.

– Zawsze chciałem działać na własny rachunek, a po kilkunastu latach spędzonych w jednym miejscu potrzebowałem też po prostu nowych wyzwań – wspomina Dawid Maciołek.

Lokalizacja to podstawa

Szukał pomysłu, który byłby zbliżony do tego, czym się zajmował od lat. W międzyczasie odwiedził rodzinę w Holandii, a tam zauważył, jak duże znaczenie ma tam spożywanie sera. Doszedł do wniosku, że w Polsce sklep z dobrymi serami mógłby się odnaleźć. Na początku chciał go otworzyć samodzielnie, zaczął już nawet szukać dostawców w Holandii. Ale w pewnym momencie natknął się na markę Kraina Serów.

– Skontaktowałem się z właścicielem, a on zaprosił mnie na spotkanie. Porozmawialiśmy o tym, jak działa model biznesowy, jakie są warunki i zasady jego prowadzenia. To była bardzo konstruktywna rozmowa, po której przekonałem się, że warto z Krainą Serów nawiązać współpracę – opowiada Dawid Maciołek.

Największym wyzwaniem było dla niego znalezienie odpowiedniej lokalizacji. Dostał jednak duże wsparcie.

– Właściciel nie zatwierdził kilku lokali, które wydawały mi się dobre. Podobało mi się to realne podejście do biznesu. Kraina Serów ma ścisłe wytyczne co do tego, w jakim miejscu sklep ma potencjał do rozwoju – wspomina.

Pewnego dnia upatrzył sobie lokal w Galerii Rzeszów. Właścicieli galerii niełatwo jednak przekonać do sklepu z serami, który wszystkim kojarzy się z wyspą z oscypkami. A takich wysepek jest pełno. Kiedy to się udało, franczyzodawca też przyjechał na miejsce i zatwierdził lokal. Ponadto pomógł wynegocjować odpowiednią stawkę za najem.

– Umowę franczyzową wcześniej konsultowaliśmy, zgłosiłem parę uwag, które zostały uwzględnione. Zostałem też przeszkolony, m.in. pracując w jednym sklepów maki jako szeregowy pracownik. Sprzątanie, krojenie serów i obsługa klienta pokazały mi, jak ten biznes działa od środka – mówi Dawid Maciołek.

Sklep ruszył w 2020 roku. Okres był trudny, bo panowała pandemia i galerie czekały długie lockdowny.

– Powoli budowałem jednak bazę klientów. Zacząłem swój sklep promować – mówi Dawid Maciołek.

Pora na internet

Po 3,5 roku działania z biznesu jest zadowolony, choć warunki działalności na rynku spożywczym w tym czasie bardzo się zmieniły. – Konsumenci przenieśli się z zakupami do sieci. My się w internecie mocno promujemy, ale sprzedaż jest głównie stacjonarna. Myślę o uruchomieniu sprzedaży przez internet – mówi Dawid Maciołek.

Dodaje, że marka Kraina Serów radzi sobie jednak nawet na trudnym rynku, bo ma dobrej jakości produkty.

– A dobry produkt broni się sam – mówi Dawid Maciołek.

Dużą satysfakcję daje mu także to, że ma dużą swobodę i samodzielność działania. Powoli myśli o otwarciu kolejnego lokalu, ale wie, że lokalizację musi dobrze przemyśleć.

– Uważam, że potencjał tego rynku jest ogromny. Jesteśmy pierwszym w Polsce specjalistycznym sklepem z serami, a nasz malowniczy wystrój lokali przykuwa uwagę – mówi Emilia Grębowicz, menedżer operacyjny w Krainie Serów.

Koszt inwestycji we współpracę z Krainą Serów to 60-90 tys. zł. Jednorazowa opłata wynosi 4 tys. euro. Franczyzodawca przez pierwsze trzy miesiące pobiera 2 proc. od obrotu netto, a następnie – 4 proc. Zwrot inwestycji można osiągnąć po 8-24 miesiącach. Obecnie w sieci działa pięć sklepów własnych oraz dwa franczyzowe: w Rzeszowie i w Gorzowie Wielkopolskim. W minionym roku firma podpisała kontrakt z nowym franczyzobiorcą. Jej plan na 2024 rok to otworzyć trzy nowe franczyzy. Docelowo planuje otworzyć 15-20 franczyz. Franczyzobiorca może zarobić od 8,5 tys. zł do 25 tys. zł miesięcznie.

WIZYTÓWKA MARKI KRAINA SERÓW

Sieć specjalistycznych sklepów z serami  

  • kwota inwestycji: 60-90 tys. zł
  • opłata wstępna – 4 tys. euro
  • opłaty miesięczne – 4 proc. od obrotu

 

 


Dawid Maciołek, franczyzobiorca Krainy Serów / "Po 3,5 roku działania z biznesu jestem bardzo zadowolony, choć warunki działalności na rynku spożywczym w tym czasie bardzo się zmieniły".
Dominika Pronarska
dziennikarz

POPULARNE NA FORUM

Wykładziny obiektowe Gdańsk

Wykładziny obiektowe Gdańsk to kluczowy element wyposażenia wielu obiektów użyteczności publicznej oraz biznesowych w Gdańsku. Charakteryzują się one wysoką...

1 wypowiedzi
ostatnia 26.04.2024
sklepy spożywcze

Pozycjonowanie lokalne to kluczowa strategia dla firm pragnących zwiększyć swoją widoczność wśród lokalnej społeczności. Proces ten skupia się na optymalizacji...

7 wypowiedzi
ostatnia 25.03.2024
Franczyzodawca otwarty na osoby z niepełnosprawnościami

Jestem osobą niepełnosprawną ostatnio umiarkowanym czy jest szansa żebym mogła wejść we franczyznę i jako osoba niepełnosprawna

1 wypowiedzi
ostatnia 24.03.2024
Franczyza Odido w nowym wydaniu: Odido Elevator

Witam, Czy ktoś może zdecydował się na współpracę z zOdido w ramach Odido Elevator i może podzielić się doświadczeniami? Chodzi o twardszą franczyzę / wyposażenie...

1 wypowiedzi
ostatnia 30.09.2023
Nagrodzeni franczyzobiorcy

Należałoby zostawić sobie te nagrodę na spłatę powstających lawinowo długów franczyzobiorców, którzy przez kanibalizacje lokalizacji padają po kilku miesiącach....

1 wypowiedzi
ostatnia 03.02.2023
sklepy spożywcze

Polecam Franczyzę sklepów Cortez szybko rozwijająca się marka.

7 wypowiedzi
ostatnia 29.03.2022
Jubileuszowy sklep

Pani Julito proszę uciekać z sieci póki jeszcze dług nie urósł do niebotycznych rozmiarów

1 wypowiedzi
ostatnia 09.03.2022
Nowe warunki współpracy dla franczyzobiorców

Widzę ,że przestępczość zorganizowana od nowego roku w natarciu na Franchising.pl:)

1 wypowiedzi
ostatnia 27.01.2022