Chinkalnia szykuje się do otwarć

Rentowna sieć / Franczyzodawca Chinkalni zapewnia, że sprzedaż w sieci rośnie, a lokale są rentowne i zarabiają.
Środa
12.02.2025
Chinkalnia dopina umowy najmu na kolejne własne restauracje, ale nie rezygnuje też z rozwoju we franczyzie. Franczyzowy lokal marka otworzyła nawet na Cyprze.
 

Specjalizująca się w kuchni gruzińskiej marka Chinkalnia ma już lokale w Ukrainie, Litwie, Łotwie, Polsce, a w październiku ubiegłego roku otworzyła restaurację na Cyprze. 

– Nasz tamtejszy franczyzobiorca, lokalny przedsiębiorca, otworzył restaurację w turystycznym mieście Limasol, przy plaży – mówi Piotr Greczanowski, menedżer ds. rozwoju Chinkalni. – Jej start był nawet lepszy niż zakładaliśmy. Chcemy otwierać w tym kraju kolejne lokale, myślimy też o wejściu na następne zagraniczne rynki.

Plany w Polsce

W Polsce Chinkalnia ma 26 restauracji, trwają prace nad rozbudową sieci o kolejne lokale, na razie własne. 

– Dopinamy umowy najmu – informuje Piotr Greczanowski. – Szukamy dobrych lokalizacji, co nie jest łatwe. Chcemy otwierać się w reprezentacyjnych miejscach, o dużym natężeniu ruchu, np. przy głównych deptakach, na starówkach. Wolimy dłużej poczekać na dobrą lokalizację, niż otworzyć się w miejscu, które nie daje pewności powodzenia biznesu. Koszty prowadzenia działalności mocno wzrosły, a dobra lokalizacja przyspiesza osiągnięcie rentowności i dlatego jest taka istotna. Podobnie jak zabezpieczenie finansowe na pierwszy okres prowadzenia restauracji.

Chinkalnia jest oczywiście cały czas otwarta na współpracę z franczyzobiorcami. Koszt inwestycji w restaurację zaczyna się od 250 tys. zł i zależy oczywiście od wielkości i wyjściowego stanu lokalu. Pomieszczenia powinny mieć wielkość od 100 do 180 mkw. Potrzebne jest miejsce na ogródek letni, musi być też możliwość uzyskania koncesji na alkohol. Jednorazowa opłata za przystąpienie do sieci zależy od wielkości miasta i zaczyna się od 35 tys. zł. Franczyzodawca doradza w wyborze lokalizacji, podpowiada, gdzie kupić wyposażenie, sprzęt, jakich formalności trzeba dopełnić, aby otworzyć lokal. Na otwarcie przyjeżdża ekipa z centrali, szkoli cały personel, wspiera w pierwszych dniach działalności. Franczyzobiorca może liczyć też na bieżące wsparcie w prowadzeniu biznesu, doradztwo w zakresie marketingu, centrala prowadzi też social media marki.

Jest rentowność

Franczyzodawca zapewnia, że sprzedaż w sieci rośnie, a lokale są rentowne i zarabiają. 

– W całej naszej historii w Polsce zamknęły się tylko dwie restauracje, a jedna zmieniła lokalizację – podkreśla Piotr Greczanowski. – Niezmiennie staramy się, aby koszty inwestycji były możliwie najniższe, tak aby zwrot nastąpił w okresie 12-18 miesięcy.

 

WIZYTÓWKA CHINKALNI

Sieć restauracji z kuchnią gruzińską.

  • 26 lokali w Polsce
  • minimalna wysokość inwestycji 250 tys. zł
  • opłata wstępna od 35 tys. zł

Piotr Greczanowski, menedżer ds. rozwoju Chinkalni: / "Wolimy dłużej poczekać na dobrą lokalizację, niż otworzyć się w miejscu, które nie daje pewności powodzenia biznesu."

POPULARNE NA FORUM

Biznes, który bije rekordy

Niestety jako osoba która ma bezpośrednie doświadczenie z ta franczyza, nie moge polecic wspolpracy z nimi. Te artykuly maja na celu tylko nabijanie kolejnych klientow.

1 wypowiedzi
ostatnia 15.10.2024
Biesiadowo

Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50

1 wypowiedzi
ostatnia 29.01.2024
Kawiarnie Cafe Nescafe

Nie chciałabym tej franczyzy

6 wypowiedzi
ostatnia 29.04.2023
McDonalds opinie o franczyzie

Ja bym pomyślała o tej franczyzie

3 wypowiedzi
ostatnia 29.04.2023
Doświadczenia z Bafra Kebab

Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...

1 wypowiedzi
ostatnia 25.04.2023
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż

Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...

1 wypowiedzi
ostatnia 06.03.2023
Sushi we franczyzie - przegląd sprawdzonych pomysłów na bines

Pytanie do Redakcji: Dlaczego na pasku reklamowym pojawiają się reklamy franczyzodawców którzy działają na granicy prawa, zawierają w umowach klauzule abuzywne, są...

1 wypowiedzi
ostatnia 02.02.2023
Ile kosztuje McDonald's?

Ciekawe że budujesz restauracje za własne pieniądze ale zostaję własnością centrali

1 wypowiedzi
ostatnia 24.12.2022