Piątek
19.08.2005
- wypowiedź Jacka Cabaja, dyrektora handlowego Telepizzy
 

Dlaczego Telepizza Poland zrezygnowała z poszukiwań franczyzobiorców zewnętrznych i skupiła się na rozwoju sieci poprzez oddawanie lokali doświadczonym pracownikom?
Telepizza Poland posiada blisko 40 lokali franczyzowych funkcjonujących od kilku lat. Część z nich prowadzą franczyzobiorcy z zewnątrz, nasi pracownicy. Dzięki temu rozwiązaniu możemy jasno określić różnice w zarządzaniu i podejściu do pracy w lokalu Telepizzy. Franczyzobiorcy zewnętrzni, którzy odnieśli sukces, to przede wszystkim osoby bardzo zaangażowane, na co dzień pracujące w lokalu i posiadające odpowiednie podejście do swoich pracowników. Niestety takich franczyzobiorców jest niewielu. Większość kandydatów oczekuje bardzo szybkiego zwrotu z inwestycji (najlepiej w ciągu jednego lub półtora roku). To niezwykle ambitny plan, zwłaszcza w wypadku kandydata, który nie chce zanadto angażować się w prowadzenie lokalu i woli pozostać biznesmenem-inwestorem. Taki plan staje się wówczas niemożliwy do realizacji. Dodatkowym problemem dla franczyzobiorców zewnętrznych jest kwestia zarządzania ludźmi. Często kandydaci, mimo ogromnego doświadczenia zawodowego, mają problemy z kierowaniem zespołem ludzi i ich motywowaniem.

Na czym polega przewaga franczyzobiorcy wewnętrznego?
Jego autem jest przede wszystkim doskonała znajomość rynku i samej Telepizzy. Ktoś taki doskonale wie, że bez własnego zaangażowania i poświęcenia nie osiągnie sukcesu. Oczywiście równie ważnym elementem jest tu wzajemna, wieloletnia współpraca z pracownikiem. Buduje ona zaufanie, a to w biznesie niezmiernie ważne. Chciałbym jednak wyraźnie podkreślić, że nie możemy jednoznacznie rozgraniczać franczyzobiorca wewnętrzny jest dobry, a franczyzobiorca zewnętrzny - zły. Współpracujemy bowiem z franczyzobiorcami zewnętrznymi, którzy doskonale radzą sobie z biznesem Telepizzy i są profesjonalistami najwyższej rangi. Wszystko jest kwestią odpowiedniego podejścia.


POPULARNE NA FORUM

Własna firma

Hej! Czy ktoś z Was ma własna firmę zmianą z gastronomią? Czekam na lokal i będę otwierać coś swojego jeszcze w tym miesiącu. Ile mniej więcej zajęło Wam...

1 wypowiedzi
ostatnia 11.04.2021
Bobby Burger

A macie może gdzieś draft umowy z bobby burgerem, chciałbym sie dowiedzieć jak to wyglada dokłanie, czy jakieś kary umowne itd, bede wdzieczny za pomoc

13 wypowiedzi
ostatnia 04.03.2021
North Fish podwojony

Proszę o pilny kontakt w sprawie franczyzy pod nr telefonu 731610809

1 wypowiedzi
ostatnia 19.11.2020
Czy minister Ziobro wyrzuci McDonald's z Polski?

Troska o Mc Donalda, który przekonał do siebie prawie całą Azję gdzie słowo ,,hamburger" z powodów oczywistych jest niemal zakazane- wydaje się po prostu zwykłym...

13 wypowiedzi
ostatnia 19.11.2020
Czy minister Ziobro wyrzuci McDonald's z Polski?

Panie Rafale! Znakomita robota. W końcu ktoś wypunktował to co wiemy od kilkunastu lat, a określenie wolna amerykana pasuje tu idealnie. Niestety z amerykańskich...

13 wypowiedzi
ostatnia 19.11.2020
Czy minister Ziobro wyrzuci McDonald's z Polski?

Pandemia pokazałą ,że król jest nagi-edukacja potencjalnych franczyzobiorców wzrasta, i koncepty np takie jak szeroko tu reklamowany Intermarche będą miały kłopot z...

13 wypowiedzi
ostatnia 14.11.2020
Czy minister Ziobro wyrzuci McDonald's z Polski?

Dziękuję za obszernie przedstawione stanowisko. Będziemy musieli zostać przy swoich zdaniach - ja nadal uważam, że zaproponowany w Raporcie projekt kodyfikacji norm na...

13 wypowiedzi
ostatnia 10.11.2020
Czy minister Ziobro wyrzuci McDonald's z Polski?

Szanowny Panie Prezesie! Cieszę się z Pana zaproszenia do dyskusji. Myślę, że możemy ją bezpośrednio prowadzić publicznie na forum. Oczywiście spotkamy się także...

13 wypowiedzi
ostatnia 09.11.2020