Inwestycja ze smakiem
Czy nadal opłaca się inwestować we własny bar? W mediach słyszy się o cięciach kosztów, zwolnieniach a nawet sprzedaży firm. Na ile kryzys dotknął rynek gastronomiczny?
Jeśli ktoś chce zainwestować swoje oszczędności, to własny lokal przyniesie wiele satysfakcji. Można zyskać przede wszystkim niezależność oraz sprawdzić się w roli zarządzającego. Rynek gastronomii wciąż jest bardzo opłacalny, a ryzyko niepowodzenia minimalne. Ludzie coraz częściej jedzą na mieście i zamawiają posiłki do pracy oraz do domu. Modne stało się również spotykanie ze znajomymi w restauracjach wyspecjalizowanych w serwowaniu jednego produktu przyrządzonego na wiele różnych sposobów. Ponadto, polska tradycja kulinarna zaczyna wykraczać poza granice naszego kraju.
Owszem, choć na zagraniczną ekspansję decydują się duże sieci. Czy Nasz Naleśnik pojawi się również poza granicami kraju i czy firmowa oferta przypadnie do gustu obcokrajowcom?
Już w lutym ma nastąpić otwarcie restauracji Naszego Naleśnika w Anglii. Menu w tym lokalu zostało w części zmienione, ponieważ należało je dostosować do oczekiwań angielskich klientów. Zamierzamy w najbliższym czasie rozwijać sieć między innymi w Stanach Zjednoczonych i w Niemczech. Mamy również nadzieję, że klientom przypadnie do gustu nowy produkt – naleśnik, który jest serwowany na wynos. Tylko szybka reakcja na oczekiwania konsumentów zapewni restauracji stabilną pozycję na lokalnym rynku gastronomicznym.
rozmawiał (dw)
ZOBACZ W KATALOGU

















































































PRZECZYTAJ ARTYKUŁY

Franczyzodawca New York Pizza Department otworzył pierwszy lokal w Egipcie! Plany na dalszą ekspansję sieci na egipskim rynku są bardzo ambitne.
Restauracja Migavka wchodzi we franczyzę. Jaka jest specjalność marki i jej oferta dla licencjobiorców?
Berlin Döner Kebap otworzył nowy lokal franczyzowy, w centrum Zakopanego. Marka ma zaplanowane kolejne otwarcia aż do wiosny.
– Miasta, w których kwitnie życie studenckie to odpowiednie rynki dla pubów Przybij Piątaka – mówi Kamil Przybylski, menadżer ds. rozwoju i franczyzy Przybij Piątaka.
Islak Burger to nowy produkt i nowa franczyza na polskim rynku.
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE

Piko24 to w pełni zautomatyzowane sklepy, nie wymagające zatrudniania pracowników. Marka chce rozwijać swoją sieć poprzez franczyzę.
Czy spółki w Delaware pozwalają skutecznie ukryć majątek i tożsamość właściciela?
Nowy obiekt przy ul. Cybernetyki 10 to 125. klub sieci. Otwarcie w stolicy wpisuje się w szerszy plan wejścia marki do największych polskich miast.
- Moja opinia na mój własny temat zmieniła się. Kiedyś byłam przekonana, że jestem kobietą biznesu. Dzisiaj wiem, że bardziej jestem wizjonerką – mówi Bożena Batycka, właścicielka firmy Batycki, produkującej torebki oraz galanterię skórzaną.
Wiele osób wciąż myli franczyzę z franszyzą, która jest pojęciem z rynku ubezpieczeń. Niepoprawna jest również franczyzna czy też franszczyzna.
POPULARNE NA FORUM
Biznes, który bije rekordy
Niestety jako osoba która ma bezpośrednie doświadczenie z ta franczyza, nie moge polecic wspolpracy z nimi. Te artykuly maja na celu tylko nabijanie kolejnych klientow.
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...
Sushi we franczyzie - przegląd sprawdzonych pomysłów na bines
Pytanie do Redakcji: Dlaczego na pasku reklamowym pojawiają się reklamy franczyzodawców którzy działają na granicy prawa, zawierają w umowach klauzule abuzywne, są...
Ile kosztuje McDonald's?
Ciekawe że budujesz restauracje za własne pieniądze ale zostaję własnością centrali