Eksportowa gastronomia
Rodzima gastronomia nie tylko nie dała się kryzysowi, ale wykorzystała czas spowolnienia na ekspansję poza granicami Polski. W mijającym tygodniu swój lokal na Litwie uruchomiła Pizza Dominium, a wejście na zachodnie rynki sieci takich, jak Polskie Jadło czy Green Way jest już tylko kwestią czasu.
- Obecnie Dominium posiada cztery lokale za granicą. W 2009 roku otwarta została pierwsza restauracja w Dublinie (Irlandia), drugi lokal w stolicy Rumunii, Bukareszcie oraz w zeszłym tygodniu punkt w Wilnie – mówi Tomasz Plebaniak, prezes Dominium. - Decyzje o wyborze właśnie tych a nie innych miast zapadły na podstawie przeprowadzonych badań rynkowych, dotyczących m.in. zwyczajów i preferencji tamtejszych konsumentów. Są to regiony o dużym potencjale i niskim stopniu nasycenia w branży gastronomicznej, gdzie sektor restauracji typu casual dining dopiero się rozwija.
W zachodniej Europie swoją pozycję na rynku buduje już obecny w Anglii Nasz Naleśnik oraz sieć restauracji Gruby Benek, który otworzył placówkę w Niemczech.
- Jesteśmy także w trakcie zaawansowanych rozmów z kontrahentami z Czech – mówi Ilona Jakubowska, dyrektor działu marketingu i PR w Grubym Benku.
Plany ekspansji snuje także Jan Kościuszko, właściciel marek Gościniec, Lanczowisko, Polskie Jadło i Sztuka Pieroga. Wśród wymarzonych lokalizacji wymienia m.in. Austrię oraz Belgię.
Ze względu na popularność kuchni wegetariańskiej na rozwój za granicą liczy także Jerzy Szkolnicki, prezes Green Way'a.
- Planujemy otwierać lokale w Wielkiej Brytanii, Niemczech i w Szwecji - mówi Szkolnicki. - W tych krajach wegetarianizm bardzo mocno się rozwija. Wiemy też, że podaż ciągle nie jestwystarczająca. Ceny za najem lokalu są zbliżone do tych jakie spotykamy w kraju, a często nawet niższe.
(gum)
PRZECZYTAJ ARTYKUŁY
Żabka ma rekordową liczbę franczyzobiorców, inne sieci franczyzowe też nie spoczywają na laurach. Przegląd tygodnia 22-28 czerwca.
Marcowy numer miesięcznika "Własny Biznes FRANCHISING" już w sprzedaży! Dowiedz się, w którą franczyzę zainwestować, jak zarabiać w internecie oraz jakie biznesy chętnie otwierają kobiety. Bilet na Targi Franczyza gratis!
Otwieranie biznesu na obczyźnie często jawi się jako przeszkoda nie do pokonania. Tymczasem wielu osobom to się udało – ze wsparciem franczyzodawców.
Mykola i Yana Maksymiv od półtora roku prowadzą we Wrocławiu pizzerię Gruby Benek. Jak układa im się współpraca z franczyzodawcą?
Sobota 16 października to ostatni dzień Targów Franczyza 2021. Skorzystajcie z okazji, przyjdźcie do Pałacu Kultury i Nauki i wybierzcie biznes dla siebie!
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE
Gastronomia, bankowość, usługi? Sprawdzamy, jakie branże i koncepty franczyzowe dobrze radzą sobie na rynku i jaki pomysł na biznes najprawdopodobniej sprawdzi się w 2024 roku.
Żeby myśleć o otwarciu własnego McDonalda nie wystarczą tysiące ani setki tysięcy złotych . Potrzeba więcej. Ile? I co franczyzobiorca Złotych Łuków dostanie w zamian?
Paweł Marynowski z ZapieCKanek startuje z franczyzą. Czym zapiekanki jego marki wyróżniają się od konkurencji?
Dwa gabinety pod szyldem Yasumi to za mało dla Aleksandry Michalskiej. Jakie ma plany na rozwój?
Pieczarkarnia to opłacalny biznes nawet na niedużą skalę. Właściciel jednej hali zbiera plony co sześć tygodni. Gdy ma się więcej pomieszczeń – wtedy na zyski można liczyć co tydzień.
POPULARNE NA FORUM
Dolci Sapori - Mniami
https://youtu.be/kojfdVGqIY4?si=N1J9rlZC1jf4U-2y
Biznes, który bije rekordy
Niestety jako osoba która ma bezpośrednie doświadczenie z ta franczyza, nie moge polecic wspolpracy z nimi. Te artykuly maja na celu tylko nabijanie kolejnych klientow.
Dolci Sapori - Mniami
Jestem również osobą poszkodowaną przez tą firmę 574 720 428
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...