Gastronomia z potencjałem
Jak zmienia się rynek usług gastronomicznych w Polsce?
W porównaniu z dojrzałymi rynkami Europy Zachodniej, Polski rynek usług gastronomicznych ma bardzo duży potencjał rozwoju. Na Zachodzie wydatki na jedzenie poza domem, oraz liczba lokali per capita są na dużo wyższe niż w Polsce, więc można założyć, że w dłuższej perspektywie obie te wartości w naszym kraju znacznie wzrosną. Z drugiej strony od 2008 roku, pomimo rosnącego PKB, wartość rynku gastronomicznego spada. Jak oceniamy, jest to wynik nie tyle spadku dochodów konsumentów, co raczej pogorszenia ich nastrojów, czego efektem jest mniejsza gotowość do wydawania pieniędzy na usługi gastronomiczne.
Co czeka gastronomię w 2012 roku?
Największą nadzieją dla rodzimej gastronomii jest turniej Euro 2012 i związany z tym przypływ gości z innych krajów Europy. Jednak rynek w 2012 wciąż będzie bardzo wymagający, zwłaszcza, że obecna sytuacja spowodowana jest czynnikami zewnętrznymi, na które sama branża ma niewielki wpływ. Z drugiej strony stwarza to dużą szansę dla silnych podmiotów, takich jak Telepizza, która obecnie skupia się przede wszystkim na poprawie procesów sprzedażowych oraz wprowadzaniu innowacji w naszych produktach. Silne i sprawne firmy takie jak nasza, wyjdą z obecnej sytuacji jeszcze mocniejsze, ponieważ w momencie poprawy zewnętrznych czynników i nastrojów konsumenckich rynek zacznie gwałtownie rosnąć, a tylko takie firmy będą miały doświadczenie i potencjał inwestycyjny do wykorzystania tego wzrostu.
Na jaką pomoc mogą liczyć franczyzobiorcy Telepizzy?
Rozpoczęcie własnej działalności, a następnie jej prowadzenie to spore wyzwanie, które wymaga od franczyzobiorcy podejmowania wielu decyzji biznesowych. Dlatego Telepizza dba o fachowe wsparcie dla swoich licencjobiorców oddając im do dyspozycji sztab doświadczonych pracowników działu Operacyjnego Telepizza Poland. Nasi pracownicy codziennie udzielają wsparcia we wszystkich sprawach związanych z prowadzeniem pizzerii sieci Telepizza. Każdy z nich opiekuje się wyłącznie niewielką grupą lokali, co podnosi efektywność współpracy. Telepizza zapewnia również pomoc wyspecjalizowanych działów, które wspierają franczyzobiorcę w sprawach personalnych i administracyjnych, budowlano-technicznych, kwestiach prawnych oraz działaniach marketingowych. Dodatkowo gotowy i sprawnie działający system logistyki dostaw zdejmuje z licencjobiorcy obowiązek dbania o dostawców oraz jakość produktów i atrakcyjność cen.
Rozmawiała (mak)
ZOBACZ W KATALOGU
PRZECZYTAJ ARTYKUŁY
Od 300 do nawet 1,5 tys. sztuk – tyle pączków dziennie sprzedaje się w punktach Dobrej Pączkarni. Czy w takim razie pączki to opłacalny biznes?
Franczyzodawca Sayuri Sushi zapewnia, że restauracje pod tym szyldem są rentowne od pierwszego miesiąca działalności.
W ubiegłorocznym sezonie Lodolandia pobiła rekordy sprzedaży. Wśród franczyzobiorców marki jest dużo kobiet, które bardzo dobrze radzą sobie w biznesie.
– Sukces naszych lokali potwierdza słuszność idei otwierania wine barów, w opozycji do dużych restauracji z kartami win – mówi Piotr Stryszowski z Subtilité Wine&Bar.
Szwedzka marka Taco Bar chce wejść na polski rynek. Jakie warunki współpracy proponuje?
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE
Żeby myśleć o otwarciu własnego McDonalda nie wystarczą tysiące ani setki tysięcy złotych . Potrzeba więcej. Ile? I co franczyzobiorca Złotych Łuków dostanie w zamian?
Już w serialu „Czterdziestolatek” Janusz Gajos żartował, że w Złotym Linie trzeba uważać na Rolexy, bo można zatracić się w zabawie. Tajniki tego sukcesu zdradza właściciel Złotego Lina, Jakub Olszewski.
Franczyza pojawiła się na polskim rynku wraz z upadkiem komunizmu, a dziś jest fundamentem rozwoju małej i średniej przedsiębiorczości. W 2023 roku chętni do założenia firmy mają do wyboru 1350 konceptów franczyzowych.
Nowoczesny sprzedawca musi przełamywać schematy i ciągle zaskakiwać klienta. Tylko wtedy będzie mógł zwiększyć skuteczność swoich działań i pozyskiwać atrakcyjne kontrakty.
Aby zarobić, trzeba sprzedać rzecz należącą do klienta, którą czasowo przechowujemy, bo nie jest naszą własnością. Lombardy świetnie prosperują, a pożyczki pod zastaw są wysoko oprocentowane.
POPULARNE NA FORUM
Dolci Sapori - Mniami
Jestem również osobą poszkodowaną przez tą firmę 574 720 428
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...
Sushi we franczyzie - przegląd sprawdzonych pomysłów na bines
Pytanie do Redakcji: Dlaczego na pasku reklamowym pojawiają się reklamy franczyzodawców którzy działają na granicy prawa, zawierają w umowach klauzule abuzywne, są...
Ile kosztuje McDonald's?
Ciekawe że budujesz restauracje za własne pieniądze ale zostaję własnością centrali