Z ziemi włoskiej do Polski

Segafredo Zanetti powstał w 1988 roku. Firma produkuje kawę oraz urządzenia do jej parzenia, w tym młynki i ekspresy. Segafredo Zanetti sprzedaje rocznie 7 miliardów filiżanek kawy w 400 placówkach. Od 2008 roku w Gdańsku działa pierwsza otwarta w Polsce kawiarnia. Dobre wyniki finansowe punktu sprawiły, że włoska marka planuje dzięki franczyzie zaistnieć na dworcach, lotniskach i w galeriach handlowych dużych miastach.
- Gdańska kawiarnia prowadzona jest również przez franczyzobiorcę. Lokal znajduje się w sąsiedztwie hotelu Hilton, blisko Starówki. Dzięki temu punkt odwiedza wielu zagranicznych gości, którzy znają markę z innych państw. Klienci na całym świecie mogą wypić kawę o tym samym smaku. Jako właściciel licencji na Polskę odpowiadamy za rozwój sieci i jej wizerunek. Dlatego starannie dobieramy franczyzobiorców i przykładamy dużą wagę do lokalizacji kawiarni – mówi Mirosław Klinowski, dyrektor handlowy Segafredo Zanetti Poland.
Jednorazowa opłata licencyjna wynosi 20 tys. euro. Partner otrzymuje prawo do używania logo, sprzęt do parzenia kawy, porcelanę do jej serwowania oraz materiały marketingowe. Pracownicy uczestniczą w regularnych szkoleniach. Urządzenie metra kwadratowego lokalu to wydatek rzędu 1-1,5 tys. euro. Optymalna powierzchnia kawiarni waha się między 80-120 m2.
- W naszym systemie franczyzowym partner może korzystać z oferty dostawców innych produktów: piwa, soków oraz przekąsek – dodaje Mirosław Klinowski.
(dw)

ZOBACZ W KATALOGU



















































































PRZECZYTAJ ARTYKUŁY

Cukrem i Solą otworzyło kolejny punkt franczyzowy, w planach ma też nową lokalizację własną.
KawoWiniarnia to nowy koncept restauracyjny, który wyróżnia się bogatą kartą kaw i wina. Chce rozwijać się poprzez franczyzę.
Kuchnia azjatycka jest w Polsce coraz bardziej popularna. Zauważyli to też franczyzodawcy, którzy proponują licencją na sushi bar czy restaurację z bogatszym menu.
Segment fast food ma mocną reprezentację we franczyzie. I wciąż przybywa nowych konceptów.
Poszukujemy partnerów do otwarcia pierwszego flagowego sklepu w topowej lokalizacji, który zostanie poszerzony o franczyzę obejmującą wiele jednostek.
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE

– Większość podłóg i drzwi sprzedaje się wraz z usługą montażu, dlatego ekipy montażowe to bardzo ważna część mojego biznesu – mówi Radosław Chabowski, franczyzobiorca DDD Dobre Dla Domu.
Northgate Logistics notuje szybki przyrost sieci i nie zamierza tego zmieniać. W ubiegłym roku otworzyła siedem placówek.
Przedsiębiorcy zbyt nisko wyceniają produkty i usługi ze strachu przed utratą klienta. Tymczasem mądrze skalkulowana cena nie tylko przynosi zyski, lecz także pomaga w budowaniu prestiżu marki.
Franczyzę i4-Mobile można połączyć z innym biznesem. A franczyzodawca może nawet pokryć część kosztów inwestycji.
W tym roku do sieci Beza Krówka dołączyło kilkanaście nowych punktów franczyzowych. W sumie jest ich już ponad setka.
POPULARNE NA FORUM
Biznes, który bije rekordy
Niestety jako osoba która ma bezpośrednie doświadczenie z ta franczyza, nie moge polecic wspolpracy z nimi. Te artykuly maja na celu tylko nabijanie kolejnych klientow.
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...
Sushi we franczyzie - przegląd sprawdzonych pomysłów na bines
Pytanie do Redakcji: Dlaczego na pasku reklamowym pojawiają się reklamy franczyzodawców którzy działają na granicy prawa, zawierają w umowach klauzule abuzywne, są...
Ile kosztuje McDonald's?
Ciekawe że budujesz restauracje za własne pieniądze ale zostaję własnością centrali