Logistyka przede wszystkim

Jakie zadania czekają Pana na stanowisku dyrektora ds. rozwoju Emperii?
Jestem odpowiedzialny za wypracowanie optymalnego modelu logistyki magazynowej i transportu. W tej chwili analizujemy możliwości. Jedną z nich jest stworzenie własnego centrum dystrybucyjnego oraz systemu transportu, tak aby całą logistykę zorganizować w ramach grupy i aby asortyment przechodził wyłącznie przez nasze systemy. Dopuszczamy jednak również możliwość outsourcowania części dystrybucji, nie wykluczamy też dalszej współpracy z dotychczasowymi dostawcami. Szukamy najlepszych rozwiązań. Kolejnym etapem będzie proces efektywnego wdrożenia ich w życie, tak aby przyniosły spółce jak najwięcej korzyści biznesowych, tym bardziej, że segment detaliczny Emperii jest rentowny i ma potencjał wzrostu.
Jaki cel ma planowana zmiana modelu logistyki magazynowej i transportu? Czy można na tym etapie mówić o wymiernych efektach, które będą odzwierciedlone w wynikach i wskaźnikach finansowych?
W ramach projektu poszukujemy najbardziej efektywnego modelu dystrybucji, nie przesądzamy zakresu zmian. Głównym celem naszych działań jest takie zorganizowanie logistyki magazynowej i systemu transportu, aby z jednej strony zapewnić najwyższy poziom serwisu dla sklepów, a z drugiej strony minimalizować koszty. Skuteczne działania w obu tych wymiarach pozwolą na poprawę wyników spółki - zarówno przez poprawę oferty dla klienta końcowego, a co za tym idzie zwiększenie sprzedaży, jak i obniżenie kosztów funkcjonowania.
Emperia ostatecznie nie zdecydowała się sprzedać swojego biznesu detalicznego. Jaką rolę widzi Pan dla sieci Stokrotka, Delima i Społem Tychy na polskim rynku handlowym?
Sieci detaliczne Grupy Emperia stanowią już dziś znaczący podmiot na rynku handlu detalicznego w Polsce. Wsparcie obecnego potencjału profesjonalnie zorganizowanym systemem logistyki pozwoli nam na rozwój w kierunku modelu oferującego klientowi szeroki wybór produktów - w tym oferty produktów świeżych i regionalnych - po bardzo korzystnych cenach.
Rozmawiał (gum)
ZOBACZ W KATALOGU





















































































PRZECZYTAJ ARTYKUŁY

Cukrem i Solą otworzyło kolejny punkt franczyzowy, w planach ma też nową lokalizację własną.
KawoWiniarnia to nowy koncept restauracyjny, który wyróżnia się bogatą kartą kaw i wina. Chce rozwijać się poprzez franczyzę.
Kuchnia azjatycka jest w Polsce coraz bardziej popularna. Zauważyli to też franczyzodawcy, którzy proponują licencją na sushi bar czy restaurację z bogatszym menu.
Segment fast food ma mocną reprezentację we franczyzie. I wciąż przybywa nowych konceptów.
Poszukujemy partnerów do otwarcia pierwszego flagowego sklepu w topowej lokalizacji, który zostanie poszerzony o franczyzę obejmującą wiele jednostek.
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE

Northgate Logistics notuje szybki przyrost sieci i nie zamierza tego zmieniać. W ubiegłym roku otworzyła siedem placówek.
– Większość podłóg i drzwi sprzedaje się wraz z usługą montażu, dlatego ekipy montażowe to bardzo ważna część mojego biznesu – mówi Radosław Chabowski, franczyzobiorca DDD Dobre Dla Domu.
Przedsiębiorcy zbyt nisko wyceniają produkty i usługi ze strachu przed utratą klienta. Tymczasem mądrze skalkulowana cena nie tylko przynosi zyski, lecz także pomaga w budowaniu prestiżu marki.
Franczyzę i4-Mobile można połączyć z innym biznesem. A franczyzodawca może nawet pokryć część kosztów inwestycji.
Kozak na Ratunek pozwoli franczyzobiorcom Lucart Automotive lepiej zarabiać na wysokomarżowych usługach motoryzacyjnych.
POPULARNE NA FORUM
Biznes, który bije rekordy
Niestety jako osoba która ma bezpośrednie doświadczenie z ta franczyza, nie moge polecic wspolpracy z nimi. Te artykuly maja na celu tylko nabijanie kolejnych klientow.
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...
Sushi we franczyzie - przegląd sprawdzonych pomysłów na bines
Pytanie do Redakcji: Dlaczego na pasku reklamowym pojawiają się reklamy franczyzodawców którzy działają na granicy prawa, zawierają w umowach klauzule abuzywne, są...
Ile kosztuje McDonald's?
Ciekawe że budujesz restauracje za własne pieniądze ale zostaję własnością centrali