Cukiernia za milion
Cinnabon to marka pochodząca ze Stanów Zjednoczonych, która powstała 27 lat temu. Firmowe wypieki szybko podbiły kontynent amerykański i niedługo później zagościły w Europie. Cinnabon obecny jest m.in. w Austrii, Czechach, Wielkiej Brytanii, Grecji, Ukrainie, Rumuni, Rosji, a od niedawna również w Polsce. Firma wypracowała procedury franczyzowe, na których oparte jest prawie 800 punktów na całym świecie.
Pierwsza polska cukiernia Cinnabon powstała w katowickiej galerii Silesia City Center, gdzie parę miesięcy później otwarto też drugą placówkę. W ostatnich dniach października 2012 roku Cinnabon otworzył swój trzeci punkt na świeżo wyremontowanym Nowym Dworcu w Katowicach. We wszystkich tych miejscach klienci mogą nabyć cynamonowe rollsy, podłużne stixy oraz wyciskane ze świeżych cytryn lemoniady.
- Jeszcze przed końcem grudnia planujemy uruchomić co najmniej jedną cukiernię w Warszawie, natomiast w przyszłym roku chcielibyśmy otworzyć 3-4 nowe lokale – mówi Bartosz Chojnacki, prezes zarządu Cinnamon Polska, masterfranczyzobiorca Cinnabon w Polsce. - Skupimy się głównie na zaistnieniu w dużych miastach, takich jak Poznań, Kraków czy Wrocław.
- W chwili obecnej nie możemy jeszcze określić, w których z wymienionych miast będą poszukiwani franczyzobiorcy. Sądzę, że w drugim kwartale przyszłego roku będziemy mogli przekazać konkretne informacje i podpisać pierwsze umowy franczyzowe – dodaje Marek Grochowski, dyrektor generalny Cinnabon Polska. - Najatrakcyjniejsze dla nas lokalizacje to te w dobrze funkcjonujących galeriach handlowych w dużych miastach. Nie wykluczamy jednak placówek poza galeriami handlowymi.
Kapitał niezbędny do podjęcia współpracy z Cinnabon to 1 mln zł. W przypadku braku środków franczyzodawca pomaga w znalezieniu finansowania. Franczyzobiorcy Cinnabon mogą ponadto liczyć na pomocy przy projektowaniu ciastkarni, szkolenia dla pracowników, wspólne programy i akcje marketingowe oraz organizację gospodarki magazynowej i logistyki.
(boa)
ZOBACZ W KATALOGU
PRZECZYTAJ ARTYKUŁY
– Przy rzemieślniczej produkcji nie da się konkurować cenowo z lodami przemysłowymi. Jednak jakość przyciąga, nawet jeśli cena jest wyższa – mówi Dariusz Stykowski, współwłaściciel Autorskich Lodów Piccolo.
New York Pizza Department uruchomił w tym roku już 18 lokali, a do majówki ma w planie jeszcze pięć. I myśli o zagranicy.
Tommy Żelazny, franczyzobiorca Stopiątki pokazuje, że czasem aby odnaleźć swoje miejsce, trzeba wrócić do korzeni.
Felix Chicken nastawia się na mocną ekspansję. Franczyzobiorcom proponuje kilka formatów lokali.
Paweł Kamiński był pierwszym franczyzobiorcą Cofix. Dziś prowadzi już trzy kawiarnie marki i zdobył tytuł TOP Franczyzobiorcy na zeszłorocznych Targach Franczyza.
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE
Rozważasz otwarcie firmy? Najpierw zainwestuj w subskrypcję miesięcznika "Własny Biznes FRANCHISING" i sprawdź, jaki biznes się opłaca! Tego nie przeczytasz w internecie!
Kultowy Laska z „Chłopaki nie płaczą”, czyli Tomasz Bajer zjechał pół świata w poszukiwaniu pomysłu na siebie. Wybrał Polskę i własną firmę SzkoleniePDR.pl – gdzie dziś wraz ze wspólnikiem naprawia i szkoli innych, jak usuwać wgniecenia z karoserii samochodów.
23 i 24 maja odbędzie się w Warszawie X Konferencja Liderów Franczyzy BEST FRANCHISE. W tym roku motywem przewodnim wydarzenia będzie „Transformacja teraźniejszości w innowacyjną przyszłość”.
Pieczarkarnia to opłacalny biznes nawet na niedużą skalę. Właściciel jednej hali zbiera plony co sześć tygodni. Gdy ma się więcej pomieszczeń – wtedy na zyski można liczyć co tydzień.
Chętnych do otwierania punktów pod szyldem Furgonetka przybywa. Co firma oferuje partnerom?
POPULARNE NA FORUM
Dolci Sapori - Mniami
Jestem również osobą poszkodowaną przez tą firmę 574 720 428
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...
Sushi we franczyzie - przegląd sprawdzonych pomysłów na bines
Pytanie do Redakcji: Dlaczego na pasku reklamowym pojawiają się reklamy franczyzodawców którzy działają na granicy prawa, zawierają w umowach klauzule abuzywne, są...
Ile kosztuje McDonald's?
Ciekawe że budujesz restauracje za własne pieniądze ale zostaję własnością centrali