Lody z wyspy lub kawiarni
Marka deserów lodowych Carte d'Or zadebiutowała w 1978 roku we Francji. Po latach doświadczeń i prób z kształtowaniem własnego wizerunku otwarto pierwsze firmowe lodziarnie, które dziś mają ugruntowaną pozycję w wielu europejskich krajach. Za rozwój sieci w Polsce odpowiada firma Carte d'Or Cafe, która przejęła kawiarnie prowadzone wcześniej pod szyldem Ice Cafe. Po podpisaniu umowy z firmą Unilever, właścicielem marki Carte d'Or, lokale zostały przebrandowane, a placówki od razu zaczęły notować wyższe obroty.
- W przeciągu najbliższych dwóch lat planujemy otworzyć minimum 15 nowych kawiarni – mówi Artur Czoska, dyrektor ds. rozwoju sieci franczyzowej Carte d'Or Cafe. - Franczyzobiorców poszukujemy na terenie całego kraju. Jak pokazuje praktyka, nasz koncept sprawdza się również w mniejszych miastach takich jak Tczew czy Elbląg.
Carte d'Or Cafe oferuje franczyzobiorcom współpracę w trzech formatach. Najtańszą opcją jest prowadzenie wyspy w centrum handlowym, gdyż inwestycja może zamknąć się w kwocie 70 tys. zł. By prowadzić własną lodziarnię, wymagany jest lokal w galerii o powierzchni min. 60 m2 oraz większy kapitał. Pełnowymiarowa lodziarnio-kawiarnia premium z obsługą kelnerską wymaga 300 tys. zł w portfelu i placówki mającej co najmniej 100 m2. Wyszukiwaniem odpowiednich lokalizacji zajmuje się dawca licencji, jednak istnieje również możliwość adaptacji już istniejącej kawiarni do konceptu Carte d’Or Cafe.
W ramach pakietu franczyzowego przedsiębiorcy otrzymują elementy wystroju lokalu, wyposażenie w sprzęt chłodniczy oraz wsparcie marketingowe. Mogą liczyć także na kompleksowy program szkoleniowy dla personelu, jak i możliwość nadzoru nad pracą nowego punktu w pierwszych miesiącach funkcjonowania.
- Nieprawdą jest, że lody sprzedaje się tylko latem. Przedsiębiorcy mogą liczyć na wysokie obroty również zimą. Różnica w wynikach sprzedaży pomiędzy sezonami zmniejsza się z roku na rok, co podnosi atrakcyjność inwestowania w tę branżę. Na przykład w Niemczech sezonowość oznacza spadek sprzedaży o 10 proc., podczas gdy w Polsce o 20 proc. – dodaje Artur Czoska.
(boa)
ZOBACZ W KATALOGU
PRZECZYTAJ ARTYKUŁY
– Przy rzemieślniczej produkcji nie da się konkurować cenowo z lodami przemysłowymi. Jednak jakość przyciąga, nawet jeśli cena jest wyższa – mówi Dariusz Stykowski, współwłaściciel Autorskich Lodów Piccolo.
New York Pizza Department uruchomił w tym roku już 18 lokali, a do majówki ma w planie jeszcze pięć. I myśli o zagranicy.
Tommy Żelazny, franczyzobiorca Stopiątki pokazuje, że czasem aby odnaleźć swoje miejsce, trzeba wrócić do korzeni.
Felix Chicken nastawia się na mocną ekspansję. Franczyzobiorcom proponuje kilka formatów lokali.
Paweł Kamiński był pierwszym franczyzobiorcą Cofix. Dziś prowadzi już trzy kawiarnie marki i zdobył tytuł TOP Franczyzobiorcy na zeszłorocznych Targach Franczyza.
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE
Żeby myśleć o otwarciu własnego McDonalda nie wystarczą tysiące ani setki tysięcy złotych . Potrzeba więcej. Ile? I co franczyzobiorca Złotych Łuków dostanie w zamian?
Franczyza Kodano Optyk rozwija się w Polsce w imponującym tempie, otwierając drzwi do biznesu optycznego osobom z różnych środowisk zawodowych.
Pieczarkarnia to opłacalny biznes nawet na niedużą skalę. Właściciel jednej hali zbiera plony co sześć tygodni. Gdy ma się więcej pomieszczeń – wtedy na zyski można liczyć co tydzień.
Rozważasz otwarcie firmy? Najpierw zainwestuj w subskrypcję miesięcznika "Własny Biznes FRANCHISING" i sprawdź, jaki biznes się opłaca! Tego nie przeczytasz w internecie!
Stava wycenia rynek dowozów jedzenia, a Xtreme Fitness Gyms podpisuje Kodeks Dobrych Praktyk dla rynku franczyzy. Przegląd tygodnia 20-27 kwietnia.
POPULARNE NA FORUM
Dolci Sapori - Mniami
Jestem również osobą poszkodowaną przez tą firmę 574 720 428
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...
Sushi we franczyzie - przegląd sprawdzonych pomysłów na bines
Pytanie do Redakcji: Dlaczego na pasku reklamowym pojawiają się reklamy franczyzodawców którzy działają na granicy prawa, zawierają w umowach klauzule abuzywne, są...
Ile kosztuje McDonald's?
Ciekawe że budujesz restauracje za własne pieniądze ale zostaję własnością centrali