Gastronomia z importu
Emilia Tomaszewska, menedżer operacyjny Charley`s Philly Steaks w Polsce
Charley’s Philly Steaks to koncept międzynarodowy. Kiedy zawita do Polski?
Pierwsze otwarcie planowane jest 1 marca w warszawskim centrum handlowym Blue City. Na pomysł wprowadzenia marki do Polski wpadł przedsiębiorca, który wcześniej z powodzeniem rozwinął ją w Zjednoczonych Emiratach Arabskich. Zachęcony tamtejszym sukcesem stwierdził, że koncept przyjmie się też w Polsce, gdzie sam od lat prowadzi interesy. Wykupił masterlicencję na Polskę i rozpoczął przygotowania do otwarć.
Czy siłą napędową rozwoju sieci będzie franczyza?
Umowa z centralą sieci zobowiązuje nas do otwarcia trzech placówek własnych. Dopiero gdy tego dokonamy, rozpoczniemy rozwój we franczyzie. Plan na ten rok obejmuje oczywiście otwarcie tych trzech punktów, a także pozyskanie dwóch pierwszych franczyzobiorców.
W jakich lokalizacjach można otwierać lokale?
Charley’s Philly Steaks to koncept przeznaczony dla food courtów. Sercem każdego naszego punktu jest olbrzymi grill, przy którym kucharz przygotowuje steki na oczach klientów. Chodzi o wizualny show, który ma ich zachęcić do zjedzenia w Charley’s Philly Steaks. Lokal przy ulicy nie daje takiej możliwości.
Czyli raczej nie należy spodziewać się wielkometrażowych restauracji w stylu „steakhouse”?
Na polskim rynku na razie nie. W Stanach Zjednoczonych, skąd wywodzi się marka, testowane są już restauracje wielkoformatowe, a także lokale dla kierowców. Podpisano tam również umowę z jedną z sieci stacji paliw, przy której punktach ma pojawić się szyld Charley’s Philly Steaks.
Food court w galerii handlowej to dość konkurencyjne środowisko. Zwłaszcza w okresie, gdy klienci liczą każdy grosz i oszczędzają na wydatkach na jedzenie poza domem. Nie ma obaw przed konkurencją ze stron największych fast foodów, jak McDonald’s czy Burger King?
Charley’s Philly Steaks nie stanowi dla nich konkurencji. Celujemy w bardziej świadomego klienta, starszego, być może o nieco wyższych zarobkach. Dlatego Blue City w Warszawie to idealna lokalizacja dla nas – gwarantuje bliskość budynków biurowych. Liczymy, że tamtejsi pracownicy będą u nas częstymi gośćmi.
Zamożniejszy klient? To jakich cen można spodziewać się po Charley’s Philly Steaks?
Bez obaw, solidny posiłek będzie można zjeść w granicach 20 zł. Poza tym nasza kuchnia opiera się na mięsie wołowym. Może jest droższe, ale gwarantuje zdrowsze dania. Mięso dostarcza polski producent, a my przerabiamy je według amerykańskiej receptury. Sekretem jest procedura smażenia – 90 sekund i ani chwili dłużej.
Szacowana kwota inwestycji we własny lokal Charley’s Philly Steaks sięga 160 tys. zł. Jak wyglądają opłaty franczyzowe?
Jest jeszcze za wcześnie, by podawać konkrety. Na razie opracowujemy szczegóły dotyczące opłat franczyzowych. Na pewno można powiedzieć, że miesięczna opłata będzie uzależniona od obrotów w danej placówce. Franczyzobiorcy będą też płacić składkę na fundusz marketingowy. Szczegóły będą dostępne już niedługo.
Rozmawiał (gum)
ZOBACZ W KATALOGU
PRZECZYTAJ ARTYKUŁY
Fabryka Pizzy zamieniła się we włoską restaurację, która serwuje różnorodne dania. Czy ten ruch się opłacał?
Franczyzodawca Cukrem i Solą oraz Cafe Słodziak poszerza ofertę w lokalach m. in. o croissanty z dubajską czekoladą. Ma też propozycję dla franczyzobiorców, którzy chcieliby zaoszczędzić na inwestycji.
Carat Kebab chce zmienić podejście Polaków do kebabu. Zachęca też franczyzobiorców do łączenia pod jednym dachem kilku marek gastronomicznych.
Paweł Marynowski z ZapieCKanek startuje z franczyzą. Czym zapiekanki jego marki wyróżniają się od konkurencji?
Joanna i Paweł Sobkowiakowie szukali biznesu, który będzie dodatkowym źródłem dochodu. Ważne dla nich było też to, żeby dało się go połączyć z prowadzeniem ich dotychczasowej firmy, a także wychowaniem małego dziecka. Na jaką franczyzę postawili?
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE
Kredigo otwiera więcej biur niż planował. Partnerzy, żeby zarobić, muszą nauczyć się dobrze weryfikować klientów.
Żeby myśleć o otwarciu własnego McDonalda nie wystarczą tysiące ani setki tysięcy złotych . Potrzeba więcej. Ile? I co franczyzobiorca Złotych Łuków dostanie w zamian?
Pieczarkarnia to opłacalny biznes nawet na niedużą skalę. Właściciel jednej hali zbiera plony co sześć tygodni. Gdy ma się więcej pomieszczeń – wtedy na zyski można liczyć co tydzień.
Wiele osób wciąż myli franczyzę z franszyzą, która jest pojęciem z rynku ubezpieczeń. Niepoprawna jest również franczyzna czy też franszczyzna.
Warsztaty kulinarne dla dzieci, które łączą zabawę z nauką zdrowych nawyków żywieniowych, to dobry pomysł na biznes, zwłaszcza w czasach, gdy coraz więcej osób zwraca uwagę na zdrowy styl życia.
POPULARNE NA FORUM
Dolci Sapori - Mniami
https://youtu.be/kojfdVGqIY4?si=N1J9rlZC1jf4U-2y
Biznes, który bije rekordy
Niestety jako osoba która ma bezpośrednie doświadczenie z ta franczyza, nie moge polecic wspolpracy z nimi. Te artykuly maja na celu tylko nabijanie kolejnych klientow.
Dolci Sapori - Mniami
Jestem również osobą poszkodowaną przez tą firmę 574 720 428
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...