Egzotyczna kuchnia z food courtu
- Kryzys nie dotyka konceptów rozwijających się w food courtach w centrach handlowych – mówi Bartłomiej Brusikiewicz, właściciel Thai Wok. – Food courty to obecnie najbezpieczniejsze lokalizacje. Klienci uznają je za stosunkowo tanie miejsca i na ich rzecz rezygnują z wizyt w restauracjach.
Koncept Thai Wok powstał 5 lat temu i jak dotąd pojawił się czterech warszawskich galeriach handlowych. Obecnie franczyzodawca przygotowuje kolejne bary.
- W 2013 kolejne punkty własne powstaną w Warszawie na Placu Unii Lubelskiej, w Gdyni w CH Wzgórze, w Radomiu w Galerii Słonecznej i w poznańskim City Center. W przyszłości Thai Wok zawita również do Olsztyna i Lublina – mówi Brusikiewicz. – Prowadzenie punktu w Poznaniu chcielibyśmy jednak powierzyć franczyzobiorcy. Mamy już podpisaną umowę najmu lokalu, ale ze względów logistycznych jak również terminowych – realizowanie jednocześnie czterech inwestycji w tym samym czasie, chcielibyśmy znaleźć partnera, który przejąłby placówkę i poniósł koszty inwestycji.
Uruchomienie własnego punktu Thai Wok wymaga inwestycji w przedziale 300-400 tys. zł, zależnie od wielkości i stopnia przystosowania lokalu. Na starcie franczyzobiorcy ponoszą opłatę wstępną w wysokości 25 tys. zł, a opłata bieżąca wynosi 7 proc. od miesięcznego obrotu.
Choć kuchnia azjatycka zadomowiła się w Polsce już lata temu, to franczyzodawca nie obawia się konkurencji.
- Uważam, że nie ma w Polsce konceptu, który mógłby nam zagrozić. Bardziej obawiałbym się konkurencji w postaci jakiejś zagranicznej marki, ale takich u nas brakuje – mówi Brusikiewicz.
Azjatycką kuchnię na polskim rynku oferują m.in. takie sieci, jak Noodle w Pudle, China Box, czy należący do Sfinksa Wok, a także liczne koncepty serwujące dania sushi.
(gum)
ZOBACZ W KATALOGU
PRZECZYTAJ ARTYKUŁY
Franczyzodawca Cukrem i Solą oraz Cafe Słodziak poszerza ofertę w lokalach m. in. o croissanty z dubajską czekoladą. Ma też propozycję dla franczyzobiorców, którzy chcieliby zaoszczędzić na inwestycji.
Marka New York Pizza Department podpisała umowę z masterfranczyzobiorcą w Egipcie. Na przyszły rok zapowiada pierwsze otwarcia na egipskim rynku.
Carat Kebab chce zmienić podejście Polaków do kebabu. Zachęca też franczyzobiorców do łączenia pod jednym dachem kilku marek gastronomicznych.
Paweł Marynowski z ZapieCKanek startuje z franczyzą. Czym zapiekanki jego marki wyróżniają się od konkurencji?
Joanna i Paweł Sobkowiakowie szukali biznesu, który będzie dodatkowym źródłem dochodu. Ważne dla nich było też to, żeby dało się go połączyć z prowadzeniem ich dotychczasowej firmy, a także wychowaniem małego dziecka. Na jaką franczyzę postawili?
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE
Kredigo otwiera więcej biur niż planował. Partnerzy, żeby zarobić, muszą nauczyć się dobrze weryfikować klientów.
Żeby myśleć o otwarciu własnego McDonalda nie wystarczą tysiące ani setki tysięcy złotych . Potrzeba więcej. Ile? I co franczyzobiorca Złotych Łuków dostanie w zamian?
Pieczarkarnia to opłacalny biznes nawet na niedużą skalę. Właściciel jednej hali zbiera plony co sześć tygodni. Gdy ma się więcej pomieszczeń – wtedy na zyski można liczyć co tydzień.
Wiele osób wciąż myli franczyzę z franszyzą, która jest pojęciem z rynku ubezpieczeń. Niepoprawna jest również franczyzna czy też franszczyzna.
Warsztaty kulinarne dla dzieci, które łączą zabawę z nauką zdrowych nawyków żywieniowych, to dobry pomysł na biznes, zwłaszcza w czasach, gdy coraz więcej osób zwraca uwagę na zdrowy styl życia.
POPULARNE NA FORUM
Dolci Sapori - Mniami
https://youtu.be/kojfdVGqIY4?si=N1J9rlZC1jf4U-2y
Biznes, który bije rekordy
Niestety jako osoba która ma bezpośrednie doświadczenie z ta franczyza, nie moge polecic wspolpracy z nimi. Te artykuly maja na celu tylko nabijanie kolejnych klientow.
Dolci Sapori - Mniami
Jestem również osobą poszkodowaną przez tą firmę 574 720 428
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...