Häagen-Dazs topnieje
Marka Häagen-Dazs zawitała do Polski w 2007 roku. W początkowym okresie, dystrybucja lodów koncernu General Mills do sklepów została powierzona zewnętrznej firmie. - W 2010 roku, gdy kończyłem moją część projektu, marka była obecna w ok. 300 sklepach i została nagrodzona statuetką Superprodukt Świata Kobiety – wspomina Tomasz Jesionek z firmy Salesmen Polska.
Plany rozwoju sieci były ambitne. Firma chciała sprzedawać lody w Polsce w 30-50 punktach. Docelowo miało być to nawet 150 "najbardziej prestiżowych lokalizacji". Niestety nie powiodło się, choć pozyskanie pierwszych franczyzobiorców nie trwało długo. Flagowa lodziarnia powstała w Warszawie przy ulicy Nowy Świat i od początku cieszyła się powodzeniem, podobnie jak punkt w Galerii Mokotów. Placówka we wrocławskim centrum handlowym Renoma nie miała tyle szczęścia i szybko została zamknięta.
Liczba lodziarni w sieć zmalała niedawno jeszcze bardziej, gdy przestał funkcjonować lokal na Mokotowie. Galeria, w której się znajdował, jest obecnie w rozbudowie. Przedstawiciele marki twierdzą, że lodziarnia wróci do obiektu, a franczyzobiorca cały czas negocjuje nowe warunki najmu. Galeria jednak nie potwierdza tej informacji.
Warunki przystąpienia do sieci przez lata nie uległy dużym zmianom. Kwota inwestycji, podobnie jak cena sprzedawanych lodów, jest bardzo wysoka. Otworzenie lodziarni w formie „classic” na powierzchni 60 m2 to wydatek min. 125 tys. euro. Häagen-Dazs nie pobiera opłat bieżących, ani składek na fundusz marketingowy, lecz samo przystąpienie do sieci kosztuje ponad 100 tys. zł (25 tys. euro).
- Muszę przyznać, że lody Häagen-Dazs są jednymi z najlepszych dostępnych na naszym rynku, gdyż są przygotowywane według tradycyjnych receptur, czyli z jajek i śmietany. Osobiście sięgam po nie od czasu do czasu - mówi Radosław Charubin, właściciel sieci Lody Bonano. - Ich cena jest jednak odstraszająca dla przeciętnego konsumenta.
A cena do najniższych nie należy - 9 zł za gałkę, która jest co prawda większa od oferty konkurencyjnych lodziarni, ale i tak 3 razy droższa od standardowej ceny.
Inne, franczyzowe sieci lodziarni nie borykają się z takimi problemami jak Häagen-Dazs. Spożycie lodów w Polsce, mimo że stosunkowo małe, cały czas rośnie, dlatego lodziarni przybywa. Lody Bonano otworzyły niedawno swoją 90 placówkę, Lody Gotti mają już 25 punktów, zaś CD Cafe zarządza już 37 lodziarniami Carte d'Or.
(boa)
ZOBACZ W KATALOGU
PRZECZYTAJ ARTYKUŁY
Franczyzodawca Cukrem i Solą oraz Cafe Słodziak poszerza ofertę w lokalach m. in. o croissanty z dubajską czekoladą. Ma też propozycję dla franczyzobiorców, którzy chcieliby zaoszczędzić na inwestycji.
Marka New York Pizza Department podpisała umowę z masterfranczyzobiorcą w Egipcie. Na przyszły rok zapowiada pierwsze otwarcia na egipskim rynku.
Carat Kebab chce zmienić podejście Polaków do kebabu. Zachęca też franczyzobiorców do łączenia pod jednym dachem kilku marek gastronomicznych.
Paweł Marynowski z ZapieCKanek startuje z franczyzą. Czym zapiekanki jego marki wyróżniają się od konkurencji?
Joanna i Paweł Sobkowiakowie szukali biznesu, który będzie dodatkowym źródłem dochodu. Ważne dla nich było też to, żeby dało się go połączyć z prowadzeniem ich dotychczasowej firmy, a także wychowaniem małego dziecka. Na jaką franczyzę postawili?
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE
Jeśli marzysz o własnym biznesie, szukasz inspiracji lub chcesz dowiedzieć się więcej o franczyzie – teraz jest idealny moment, by działać!
Kredigo otwiera więcej biur niż planował. Partnerzy, żeby zarobić, muszą nauczyć się dobrze weryfikować klientów.
Żeby myśleć o otwarciu własnego McDonalda nie wystarczą tysiące ani setki tysięcy złotych . Potrzeba więcej. Ile? I co franczyzobiorca Złotych Łuków dostanie w zamian?
Pieczarkarnia to opłacalny biznes nawet na niedużą skalę. Właściciel jednej hali zbiera plony co sześć tygodni. Gdy ma się więcej pomieszczeń – wtedy na zyski można liczyć co tydzień.
Wiele osób wciąż myli franczyzę z franszyzą, która jest pojęciem z rynku ubezpieczeń. Niepoprawna jest również franczyzna czy też franszczyzna.
POPULARNE NA FORUM
Dolci Sapori - Mniami
https://youtu.be/kojfdVGqIY4?si=N1J9rlZC1jf4U-2y
Biznes, który bije rekordy
Niestety jako osoba która ma bezpośrednie doświadczenie z ta franczyza, nie moge polecic wspolpracy z nimi. Te artykuly maja na celu tylko nabijanie kolejnych klientow.
Dolci Sapori - Mniami
Jestem również osobą poszkodowaną przez tą firmę 574 720 428
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...