Naleśnikarnia razem z telewizją
W sierpniu mija rok od kiedy Krzysztof Mocny, operator kamery pracujący dla telewizji, otworzył naleśnikarnię pod logo Nasz Naleśnik. Od 2007 roku, kiedy wyprowadził się z Gdańska, miał okazję obserwować jak rozwija się warszawska dzielnica Wilanów. Właśnie tam znalazł lokal o powierzchni 67 m2, w którym może usiąść 22 klientów. Ponadto kilkanaście osób może zając miejsca w ogródku otwartym od maja do września. Koszt posiadania ogródka w ciepłych miesiącach zamyka się w kwocie 3 tys. zł.
- W okolicy działa już kilka restauracji, między innymi pizzerie, brakowało natomiast naleśnikarni. Wilanów uchodzi za sypialnię Warszawy, dlatego najwięcej klientów mamy popołudniami i wieczorami. W ciągu dnia natomiast zamówienia składają matki z dziećmi oraz pracownicy pobliskich firm – mówi franczyzobiorca.
Naleśnikarnia na Wilanowie zatrudnia od poniedziałku do czwartku 3 osoby (obsługa + kierowca), zaś w weekendy 4 osoby. Wkrótce do personelu dołączy menedżer lokalu. Zamówienia realizowane są także z dowozem do klienta - im dalej od lokalu tym zamówienie musi być droższe, aby dostawa realizowana była za darmo. Skoro lokal działa już od 12 miesięcy można mieć już spostrzeżenia na temat sezonowości. - Najwięcej klientów notujemy w cieplejsze miesiące, mniej od listopada do lutego. Co ciekawe pogoda wpływa na rodzaje zamówień - przy chłodniejszej temperaturze lepiej sprzedają się na przykład naleśniki z mięsem, przy cieplejszej zaś - z owocami - wyjaśnia Krzysztof Mocny.
Oprócz naleśników w lokalu można też kupić alkohol, co wiązało się z wcześniejszym wykupieniem koncesji. Od franczyzodawcy przedsiębiorca otrzymał menu, przepisy oraz przeszedł szkolenie organizowane przez Naszego Naleśnika. Licencja na biznes pod logo sieci kosztuje 15 tys. zł. Minimalna kwota inwestycji z biznes wynosi 80 tys. zł, jednak w niektórych przypadkach finalna kwota może być nawet trzykrotnie większa.
(dw)
ZOBACZ W KATALOGU
PRZECZYTAJ ARTYKUŁY
Dobra decyzja
/18.12.2025
Sabina Pruski pracowała w pizzerii Tibesti2go kiedy pojawiła się oferta objęcia lokalu we franczyzę. Skorzystała z niej.
The Real Pizza Company działa już w Wielkiej Brytanii i Indiach, a teraz chce wejść na polski rynek.
W tym roku Chinkalnia otworzyła trzy restauracje w Polsce, a jeszcze w grudniu uruchomi lokal na śródziemnomorskiej wyspie.
Japońska kuchnia to nie tylko sushi. W lokalach Doskoi zjemy wiele tradycyjnych dań z Kraju Kwitnącej Wiśni, a przy okazji znajdziemy pomysł na biznes.
KawoWiniarnia to nowy franczyzowy koncept restauracyjny, który wyróżnia się bogatą kartą kaw i wina. Czy ma szansę na sukces?
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE
Biznesy, które dobrze prosperują
/08.11.2023
Jaki biznes ma dziś przed sobą najlepsze perspektywy? Zamiast wróżyć z fusów, lepiej sprawdzić, którym konceptom franczyzowym dobrze się wiedzie.
Automatyczna siłownia, trening zaprogramowany w Australii albo studio w miejscowości z tysiącem mieszkańców. Rynek fitness w Polsce staje się coraz bardziej zróżnicowany i coraz częściej oparty na franczyzie.
Żeby myśleć o otwarciu własnego McDonalda nie wystarczą tysiące ani setki tysięcy złotych . Potrzeba więcej. Ile? I co franczyzobiorca Złotych Łuków dostanie w zamian?
Rynek nieruchomości nie wrócił do starych reguł – klienci oczekują dziś nie tylko pośrednika, ale przewodnika przez cały proces zakupu. Rośnie rola technologii, liczy się jakość obsługi i zaplecze operacyjne. Sprawdziliśmy, jakie możliwości oferują sieci, które zapraszają do współpracy nowych partnerów.
– Rosnące zainteresowanie napojami w szklanych butelkach tworzy nowe możliwości zarabiania w naszej branży – mówi Maciej Wojciechowski, dyrektor ds. rozwoju sieci Unikat.
POPULARNE NA FORUM
Biznes, który bije rekordy
Niestety jako osoba która ma bezpośrednie doświadczenie z ta franczyza, nie moge polecic wspolpracy z nimi. Te artykuly maja na celu tylko nabijanie kolejnych klientow.
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...
Sushi we franczyzie - przegląd sprawdzonych pomysłów na bines
Pytanie do Redakcji: Dlaczego na pasku reklamowym pojawiają się reklamy franczyzodawców którzy działają na granicy prawa, zawierają w umowach klauzule abuzywne, są...
Ile kosztuje McDonald's?
Ciekawe że budujesz restauracje za własne pieniądze ale zostaję własnością centrali