Coraz mniej Sphinxów we franczyzie
Ósmy lokal Sphinxa w Poznaniu został otwarty w modelu operatorskim, czyli przez centralę. To ona pozostaje jej właścicielem, ale zarządza nią niezależny menedżer, wynagradzany na podstawie wyników działalności. Taki model zarządzania staje się dominujący w sieci Sphinx. Jeszcze w połowie 2012 roku tzw. operatorzy kierowali 40 punktami, franczyzobiorcy – 58, a 12 zarządzała centrala. Na początku września udział centrali stopniał do 2, franczyzobiorców – do 26, a liczba „operatorskich” Sphinxów wzrosła do 81.
- Restauracja Sphinx w Poznań City Center to nasza kolejna tegoroczna inwestycja w dużym i prestiżowym centrum handlowym. W efekcie w 2013 roku łącznie sieć zarządzanych przez Sfinks Polska lokali powiększyła się o dziewięć nowych restauracji. Wszystkie one znajdują się w bardzo dobrych lokalizacjach, co przekłada się na osiąganie wyników zgodnie z naszymi oczekiwaniami. Na tym jednak nie poprzestajemy - w przygotowaniu są kolejne otwarcia, w tym pierwszy wolno stojący Sphinx we Wrocławiu – mówi Dorota Cacek, wiceprezes Sfinks Polska.
Punkt w stolicy Dolnego Śląska zajmuje powierzchnię blisko 250 m2 i może pomieścić ponad 100 gości. Jednym z elementów wystroju wnętrza jest loża-beczka, w której mogą zasiadać goście i która pojawia się we wszystkich nowo otwieranych punktach Sphinxa.
Choć model operatorski stał się dominujący w sieci, kanał franczyzowy wciąż będzie rozwijany. Przystąpienie do konceptu Sphinx wymaga poniesienia opłaty wstępnej na poziomie 300-450 tys. zł. W przypadku przekształcania istniejącego punktu w restaurację Sphinx franczyzobiorca poniesie wyłącznie koszty dostosowania lokalu do wymogów sieci.
(gum)
ZOBACZ W KATALOGU
PRZECZYTAJ ARTYKUŁY
– Przy rzemieślniczej produkcji nie da się konkurować cenowo z lodami przemysłowymi. Jednak jakość przyciąga, nawet jeśli cena jest wyższa – mówi Dariusz Stykowski, współwłaściciel Autorskich Lodów Piccolo.
New York Pizza Department uruchomił w tym roku już 18 lokali, a do majówki ma w planie jeszcze pięć. I myśli o zagranicy.
Tommy Żelazny, franczyzobiorca Stopiątki pokazuje, że czasem aby odnaleźć swoje miejsce, trzeba wrócić do korzeni.
Felix Chicken nastawia się na mocną ekspansję. Franczyzobiorcom proponuje kilka formatów lokali.
Paweł Kamiński był pierwszym franczyzobiorcą Cofix. Dziś prowadzi już trzy kawiarnie marki i zdobył tytuł TOP Franczyzobiorcy na zeszłorocznych Targach Franczyza.
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE
McDonald’s w Polsce to 550 restauracji, które w ponad 90 proc. są prowadzone przez lokalnych przedsiębiorców.
Rozważasz otwarcie firmy? Najpierw zainwestuj w subskrypcję miesięcznika "Własny Biznes FRANCHISING" i sprawdź, jaki biznes się opłaca! Tego nie przeczytasz w internecie!
Z wykształcenia nawigator statku, z zawodu pilot samolotu. Konrad Hanc godzi pracę na etacie z prowadzeniem własnego biznesu. Od roku jest franczyzobiorcą sieci Fresh Bike.
Pieczarkarnia to opłacalny biznes nawet na niedużą skalę. Właściciel jednej hali zbiera plony co sześć tygodni. Gdy ma się więcej pomieszczeń – wtedy na zyski można liczyć co tydzień.
Żeby myśleć o otwarciu własnego McDonalda nie wystarczą tysiące ani setki tysięcy złotych . Potrzeba więcej. Ile? I co franczyzobiorca Złotych Łuków dostanie w zamian?
POPULARNE NA FORUM
Dolci Sapori - Mniami
Jestem również osobą poszkodowaną przez tą firmę 574 720 428
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...
Sushi we franczyzie - przegląd sprawdzonych pomysłów na bines
Pytanie do Redakcji: Dlaczego na pasku reklamowym pojawiają się reklamy franczyzodawców którzy działają na granicy prawa, zawierają w umowach klauzule abuzywne, są...
Ile kosztuje McDonald's?
Ciekawe że budujesz restauracje za własne pieniądze ale zostaję własnością centrali