Pierwsza restauracja Sphinx powstała w 1995 roku w Łodzi. Jedenaście lat później Sfinks Polska, właściciel marki, zadebiutował na warszawskiej giełdzie.
Poniedziałek
09.12.2013
Franczyzobiorca Sphinxa, przed podpisaniem umowy, sprzedawał wyposażenie restauracji. W końcu założył własną.
 

Sieć Sphinx, zarządzana przez spółkę Sfinks Polska, powiększyła się 30 listopada o lokal, w nowootwieranej Galerii Bronowice w Krakowie. To już siódma już restauracja tej marki w stolicy Małopolski. Najnowszy Sphinx znajdzie się na poziomie pierwszym centrum handlowego. Główną część lokalu będzie stanowić sala o powierzchni 80 m2, która pomieści blisko 65 gości. Klienci będą mieli takze do dyspozycji również ogródek w food courcie galerii, gdzie przewidziano miejsca dla około 80 osób.

- Przed podjęciem współpracy ze Sfinksem prowadziłem własną firmę, działającą w branży wyposażenia dla restauracji, więc tematyka gastronomii jest mi dobrze znana. Jako najemca lokalu w Galerii Bronowice w Krakowie główny ciężar negocjacji spoczywał na mnie. Miałem jednak wsparcie ze strony Sfinksa. Pomagał też fakt, że poprowadzę restaurację rozpoznawalnej marki, której właściciel notowany jest na giełdzie - mówi Paweł Wojdyła, franczyzobiorca z Krakowa.

Ze względu na lokalizację w centrum handlowym restauracja Sphinx w Galerii Bronowice będzie otwarta w godzinach działania obiektu, czyli od samego rana do godziny 22. Optymalna powierzchnia lokalu franczyzowego to 150 m2, ale nie bez znaczenia pozostaje jego otoczenie. Restauracja powinna znajdować się w okolicy o dużym natężeniu ruchu pieszego i posiadać duże witryny. Istotna jest także możliwość uruchomienia przy niej ogródka letniego.

- W Galerii Bronowice obecne są różne marki gastronomiczne i kawiarniane. Nasza oferta jest komplementarna w stosunku do innych lokali. Jesteśmy tu jedyną restauracją casual dining oferującą dania kuchni europejskiej oraz inspirowane orientem – w Sphinxie można zjeść zarówno stek, ryby, jak i makarony, pizze, sałaty, a także desery. W nowo otwartej restauracji pracuje ok. 12 osób. Moją rolą jest codzienne zarządzanie i nadzór nad restauracją - dodaje Paweł Wojdyła.

(dw)


Daniel Wilk
dziennikarz

ZOBACZ W KATALOGU

Am Am Kebab
Amori Pomodori
Atelier Herosima
Autorskie Lody Piccolo
Bafra Kebab
Berlin Döner Kebap
Beza Krówka Lody rzemieślnicze
Biesiadowo
Bike Café
Browar Korona
BuBu Bubble Tea
Cafe Słodziak
Candy Pop
Carat Kebab
Chinkalnia
Cochise Burger
Coffeeloffee
Cofix
Crazy Bubble
Cudo Vegan Sushi
Cukiernia Sowa
Cukrem i Solą
Da Grasso
DG Restauracje
Dobra Pączkarnia
Domino’s Pizza
Donuterie
Doskoi
Easy Beer
Easy Wine
Express Pizza American Style
FABBRICA Italian Comfort Food
Falla
Felix Chicken
Fit Cake
Good Chicken
Gorąco Polecam. Smaki z Piekarni
Grande Pizza
Gruby Benek
Hotdogzna
Ice'n'go
Japanos
Kashka
Kiss Kim Chi
Koku Sushi
Krowa Mać Burgers
Kurcze Pieczone
Langos
Lodolandia & Kołacz
Lody Bonano
Lody Lida
Lviv Croissants
Makarun
Maxipizza
McDonald’s
Meron
Ministerstwo Śledzia i Wódki
Mniami Ice Cream
Mr. Kebab
New York Hot Dog
New York Pizza Department
Niewinni Czarodzieje Trzyzero
Pączki Mamy
Pączkownia Smak Sprzed Lat
Pijalnia Wódki i Piwa
Pijalnie Czekolady E.Wedel
Pizza Factory
Pizza Hut
Pizzeria Stopiątka
Prosiak Polski Kebab & Fast Food
Ramen Shop by Sushi Kushi
Salsiccia Pizzeria Napoletana
Sayuri Sushi
SiGelato
So Coffee
Stava
Steiku Haoss
Subtilité Wine & Bar
Subway
Sulaiman Kebab
Sushi Bistro
Sushi Burrito
Sushi Kushi
Szaszłykowo
Taco Bar
Tawerna Pepe Verde
The White Bear Coffee
Tibesti 2Go
Totti Pizza Rzymska
U Lodziarzy Wytwórnia Lodów Polskich
United Chicken
Wendy’s
Western Chicken
Western Tortilla
Yum Yum Kebab
ZapieCKanki
Zapiekankarnia – Zapiekanki, Bajgle, Pizza, Pasta
ŻarWok
Zdrowa Krowa