Giganci gastronomii
Według raportu PMR "Rynek HoReCa w Polsce 2013" wartość rynku gastronomicznego wyniosła ok. 20 mld złotych. Co roku notuje się wzrost na poziomie 2-3 proc. Coraz więcej Polaków wybiera spożywanie posiłków w lokalach gastronomicznych, a już tylko co trzeci z nas nie jada poza domem. A jeśli już posiłek "na mieście", to najczęściej w którymś z sieciowych lokali. Tak prezentuje się ranking największych sieci franczyzowych pod względem liczby placówek:
- Rosnące zainteresowanie usługami gastronomicznymi branży fast food bardzo nas cieszy. Wraz ze wzrostem liczby odwiedzin, rosną jednak wymagania konsumentów – komentuje Magdalena Piróg, wiceprezes największej polskiej sieci franczyzowej Da Grasso.
To zaś skłania franczyzodawców i niezależnych przedsiębiorców do ciągłej pracy nad poprawą standardów i jakości w swoich punktach. Zwłaszcza w zimę, która dla branży jest tradycyjnie najgorszym okresem w roku.
- Początki roku nie są dobrym okresem dla naszej branży. Ze względu na wzmożone wydatki poniesione w czasie świąt, Polacy rzadziej wybierają posiłki w lokalach poza domem, co wpływa na spadki w sprzedaży naszej sieci – dodaje Magdalena Piróg.
Na polskim rynku gastronomicznym w 2012 działało 137 sieci franczyzowych. To najliczniejsza grupa ze wszystkich usługowych. biznesów na licencji.
(gum), (dw)
PRZECZYTAJ ARTYKUŁY
Zainspiruj się sukcesami i poznaj sprawdzone pomysły na biznes! Grudniowy numer „Własny Biznes FRANCHISING” pełen praktycznych porad i historii przedsiębiorców już w sprzedaży!
To, że poszedłeś pracować na etat, nie oznacza, że całe życie tak musi być. Kup listopadowy numer "Własny Biznes FRANCHISING", odważ się i zmień swoje życie zawodowe.
To już ostatnia okazja w tym roku, aby spotkać się z setką franczyzodawców pod jednym dachem! Przyjdź jeszcze dziś na Targi Franczyza do Pałacu Kultury i Nauki!
24-26 października w Pałacu Kultury i Nauki możesz poznać 100 sprawdzonych pomysłów na biznes we franczyzie. Przeczytaj relację z targów i przyjdź wybrać franczyzę dla siebie!
Od 24 do 26 października w Pałacu Kultury i Nauki można poznać 100 najciekawszych franczyz w Polsce. Przyjdź i wybierz biznes dla siebie. Śledź relację z targów na żywo.
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE
Gastronomia, bankowość, usługi? Sprawdzamy, jakie branże i koncepty franczyzowe dobrze radzą sobie na rynku i jaki pomysł na biznes najprawdopodobniej sprawdzi się w 2024 roku.
Żeby myśleć o otwarciu własnego McDonalda nie wystarczą tysiące ani setki tysięcy złotych . Potrzeba więcej. Ile? I co franczyzobiorca Złotych Łuków dostanie w zamian?
Paweł Marynowski z ZapieCKanek startuje z franczyzą. Czym zapiekanki jego marki wyróżniają się od konkurencji?
Dwa gabinety pod szyldem Yasumi to za mało dla Aleksandry Michalskiej. Jakie ma plany na rozwój?
Pieczarkarnia to opłacalny biznes nawet na niedużą skalę. Właściciel jednej hali zbiera plony co sześć tygodni. Gdy ma się więcej pomieszczeń – wtedy na zyski można liczyć co tydzień.
POPULARNE NA FORUM
Dolci Sapori - Mniami
https://youtu.be/kojfdVGqIY4?si=N1J9rlZC1jf4U-2y
Biznes, który bije rekordy
Niestety jako osoba która ma bezpośrednie doświadczenie z ta franczyza, nie moge polecic wspolpracy z nimi. Te artykuly maja na celu tylko nabijanie kolejnych klientow.
Dolci Sapori - Mniami
Jestem również osobą poszkodowaną przez tą firmę 574 720 428
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...