Companeros jest S’poco
Jako pierwszy we franczyzie wystartował koncept S’poco Loco, który swoją ofertę przedstawił na ubiegłorocznych Targach Franczyzy. Jego właścicielem jest Tomasz Jakubiak, gospodarz telewizyjnych programów kulinarnych. - Wymyśliłem fast food, który przygotowuje się „slowfoodowo”, czyli od podstaw, z naturalnych składników i smacznie. Jakością nie ustępuje potrawom restauracyjnym, a kosztuje znacznie mniej, zakładając, że każdy klient ma w kieszeni 20 zł dziennie do wydania na konsumpcję – wyjaśnia Tomasz Jakubiak.
Jak na razie pod logo S’poco Loco działają dwa lokale – oba w Warszawie. W tym roku zadebiutowała z kolei marka Companeros. Ale Meksyk!, którą zarządza Grupa Gastromall. Grupa do tej pory we franczyzie rozwijała koncept restauracji serwujących jedzenie na wagę. Pod logo Olimp działa 18 punktów, w tym 7 franczyzowych. Do tej pory Grupa Gastromall uruchomiła dwa lokale Companeros. Pierwszy z nich działa w podziemnym pasażu dworca PKP w Krakowie, drugi natomiast ruszył w miniony weekend w Galerii Korona w Kielcach.
- Restauracja Companeros. Ale Meksyk! oferuje proste, sycące, pikantne dania z doskonałego mięsa, świeżej natki kolendry, fasoli pinto, pikantnej papryki jalapeno, kminu rzymskiego i soku ze świeżych limonek. Wszystkie przepisy inspirowane są oryginalnymi, meksykańskimi recepturami, tortille do tacos dostarcza Molino – jedyny w Polsce producent placków z czystego ciasta kukurydzianego – opisuje menu Izabela Domaradzka, koordynator ds. projektów w Grupie Gastromall. - Dla potencjalnych franczyzobiorców przygotowaliśmy kompleksowy podręcznik operacyjny zawierający wszystkie informacje potrzebne do prowadzenia działalności pod marką Companeros.
To nie jedyny przypadek, kiedy franczyzodawca oferuje w branży gastronomicznej więcej niż jeden koncept. Sfinks Polska prowadzi, poza restauracjami Sphinx, także lokale Wook i Chłopskie Jadło. Wychodząc poza gastronomię – grupa LPP posiada w swoim portfolio marki House, Cropp, Reserved, Mohito. Wynika z tego konkretna korzyść związana z pozyskiwaniem lokalizacji. Firmy mogą wynegocjować z jedną galerią handlową korzystniejsze warunki finansowe najmu dla wszystkich swoich marek. Większa liczba lokali po prostu przekłada się na większą powierzchnię najmu, a tym samym silniejszą pozycję negocjacyjną.
(dw)
ZOBACZ W KATALOGU
PRZECZYTAJ ARTYKUŁY
Dobra decyzja
/18.12.2025
Sabina Pruski pracowała w pizzerii Tibesti2go kiedy pojawiła się oferta objęcia lokalu we franczyzę. Skorzystała z niej.
The Real Pizza Company działa już w Wielkiej Brytanii i Indiach, a teraz chce wejść na polski rynek.
W tym roku Chinkalnia otworzyła trzy restauracje w Polsce, a jeszcze w grudniu uruchomi lokal na śródziemnomorskiej wyspie.
Japońska kuchnia to nie tylko sushi. W lokalach Doskoi zjemy wiele tradycyjnych dań z Kraju Kwitnącej Wiśni, a przy okazji znajdziemy pomysł na biznes.
KawoWiniarnia to nowy franczyzowy koncept restauracyjny, który wyróżnia się bogatą kartą kaw i wina. Czy ma szansę na sukces?
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE
Biznesy, które dobrze prosperują
/08.11.2023
Jaki biznes ma dziś przed sobą najlepsze perspektywy? Zamiast wróżyć z fusów, lepiej sprawdzić, którym konceptom franczyzowym dobrze się wiedzie.
Automatyczna siłownia, trening zaprogramowany w Australii albo studio w miejscowości z tysiącem mieszkańców. Rynek fitness w Polsce staje się coraz bardziej zróżnicowany i coraz częściej oparty na franczyzie.
Żeby myśleć o otwarciu własnego McDonalda nie wystarczą tysiące ani setki tysięcy złotych . Potrzeba więcej. Ile? I co franczyzobiorca Złotych Łuków dostanie w zamian?
Rynek nieruchomości nie wrócił do starych reguł – klienci oczekują dziś nie tylko pośrednika, ale przewodnika przez cały proces zakupu. Rośnie rola technologii, liczy się jakość obsługi i zaplecze operacyjne. Sprawdziliśmy, jakie możliwości oferują sieci, które zapraszają do współpracy nowych partnerów.
– Rosnące zainteresowanie napojami w szklanych butelkach tworzy nowe możliwości zarabiania w naszej branży – mówi Maciej Wojciechowski, dyrektor ds. rozwoju sieci Unikat.
POPULARNE NA FORUM
Biznes, który bije rekordy
Niestety jako osoba która ma bezpośrednie doświadczenie z ta franczyza, nie moge polecic wspolpracy z nimi. Te artykuly maja na celu tylko nabijanie kolejnych klientow.
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...
Sushi we franczyzie - przegląd sprawdzonych pomysłów na bines
Pytanie do Redakcji: Dlaczego na pasku reklamowym pojawiają się reklamy franczyzodawców którzy działają na granicy prawa, zawierają w umowach klauzule abuzywne, są...
Ile kosztuje McDonald's?
Ciekawe że budujesz restauracje za własne pieniądze ale zostaję własnością centrali