Rzeszów i Lublin na wagę złota
Sebastian Banasik, franczyzobiorca sieci Olimp
Sebastian Banasik od kilku lat jest związany z branżą gastronomiczną. Zanim podpisał pierwszą umowę franczyzową z siecią Olimp również prowadził lokal, z tym że miał on charakter rozrywkowy. Tym razem zdecydował się na przyciągnięcie głodnych klientów. Przedsiębiorca poznał restauracje z jedzeniem na wagę w Krakowie, gdzie działał już lokal Olimpu. Wkrótce potem wspólnie z bratem otworzył biznes w Rzeszowie.
- W centrum miasta powstawała wtedy Galeria Rzeszów sąsiadująca z dworcem. Czułem, że lokalizacja będzie strzałem w dziesiątkę i przyciągnie mieszkańców. Nie myliłem się. W centrum handlowym na trzecim piętrze znajduje się osiem różnych restauracji. Ten koncept dobrze wpisuje się w food courty tego typu obiektów, o czym świadczą kolejki. Po półtora roku z innymi wspólnikami zdecydowaliśmy się na otwarcie kolejnej restauracji w centrum handlowym Lublin Felicity – mówi Sebastian Banasik.
Kolejna restauracja, której współwłaścicielem będzie franczyzobiorca, powstanie także w centrum handlowym, w Tarasach Zamkowych w Lublinie. Otwarcie planowane jest w 2015 roku. Partnerzy Olimpu, aby przyciągnąć klientów, często organizują promocję, na przykład w postaci tańszych zestawów obiadowych. Franczyzodawca przekazuje wówczas plakaty informujące o aktualnej promocji. Centrala firmy wprowadziła także karty stałego klienta, dzięki którym właściciel karty magnetycznej może liczyć na rabaty w każdej restauracji Olimpu.
- Inwestując w lokal gastronomiczny przeprowadzamy kilka analiz, w tym miasta i lokalizacji. Lepiej czasem zapłacić wyższy czynsz za lokal w znanym centrum handlowym, bo i tak inwestycja nam się zwróci. Otwierając restaurację w centrum handlowym trzeba pamiętać o dostosowanie pracy lokalu do godzin otwarcia. Zwykle są to godziny 9-21 w dni powszednie oraz w weekendy. W związku z tym należy zaplanować zmianowy system pracy. W moim rzeszowskim Olimpie liczącym 90 m2 zatrudnienie znalazło 14 osób – dodaje franczyzobiorca.
(dw)
ZOBACZ W KATALOGU
PRZECZYTAJ ARTYKUŁY
Fabryka Pizzy zamieniła się we włoską restaurację, która serwuje różnorodne dania. Czy ten ruch się opłacał?
Franczyzodawca Cukrem i Solą oraz Cafe Słodziak poszerza ofertę w lokalach m. in. o croissanty z dubajską czekoladą. Ma też propozycję dla franczyzobiorców, którzy chcieliby zaoszczędzić na inwestycji.
Carat Kebab chce zmienić podejście Polaków do kebabu. Zachęca też franczyzobiorców do łączenia pod jednym dachem kilku marek gastronomicznych.
Paweł Marynowski z ZapieCKanek startuje z franczyzą. Czym zapiekanki jego marki wyróżniają się od konkurencji?
Joanna i Paweł Sobkowiakowie szukali biznesu, który będzie dodatkowym źródłem dochodu. Ważne dla nich było też to, żeby dało się go połączyć z prowadzeniem ich dotychczasowej firmy, a także wychowaniem małego dziecka. Na jaką franczyzę postawili?
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE
Kredigo otwiera więcej biur niż planował. Partnerzy, żeby zarobić, muszą nauczyć się dobrze weryfikować klientów.
Żeby myśleć o otwarciu własnego McDonalda nie wystarczą tysiące ani setki tysięcy złotych . Potrzeba więcej. Ile? I co franczyzobiorca Złotych Łuków dostanie w zamian?
Pieczarkarnia to opłacalny biznes nawet na niedużą skalę. Właściciel jednej hali zbiera plony co sześć tygodni. Gdy ma się więcej pomieszczeń – wtedy na zyski można liczyć co tydzień.
Wiele osób wciąż myli franczyzę z franszyzą, która jest pojęciem z rynku ubezpieczeń. Niepoprawna jest również franczyzna czy też franszczyzna.
Warsztaty kulinarne dla dzieci, które łączą zabawę z nauką zdrowych nawyków żywieniowych, to dobry pomysł na biznes, zwłaszcza w czasach, gdy coraz więcej osób zwraca uwagę na zdrowy styl życia.
POPULARNE NA FORUM
Dolci Sapori - Mniami
https://youtu.be/kojfdVGqIY4?si=N1J9rlZC1jf4U-2y
Biznes, który bije rekordy
Niestety jako osoba która ma bezpośrednie doświadczenie z ta franczyza, nie moge polecic wspolpracy z nimi. Te artykuly maja na celu tylko nabijanie kolejnych klientow.
Dolci Sapori - Mniami
Jestem również osobą poszkodowaną przez tą firmę 574 720 428
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...