Przystąpienie do sieci Makarun wymaga zakupu licencji w cenie 15 tys. zł, a także poniesienia nakładów na przystosowanie lokalu. Te wahają się w przedziale 10-35 tys. zł. Miesięczna opłata franczyzowa wynosi 700 zł.
Sobota
26.07.2014
Makarun Spaghetti and Salad ma nowy lokal. Franczyzobiorcą została właścicielka restauracji z kuchnią włoską.
 

Barbara Przybylska już od kilku lat prowadziła lokal z kuchnią włoską w miejscowości Chojna na Pomorzu Zachodnim. Gdy na świat przyszły jej dzieci, wzięła rozbrat z biznesem, ale teraz postanowiła wrócić – i to z przytupem. Dotychczasowe menu, oparte głównie na daniach włoskich w rodzaju pierożków ravioli, lasagni czy pizzy z pieca opalanego drewnem, wzbogaciła o asortyment różnych rodzajów spaghetti dostępnych na wynos w sieci Makarun.
- Zdecydowałam się na przyjęcie szyldu Makarun ze względu na korzyści marketingowe. Dzięki niemu nasz lokal jest bardziej rozpoznawalny – wyjaśnia właścicielka firmy.

Punkt mieści się naprzeciw kompleksu szkolnego, więc właścicielka liczy, że w miesiącach szkolnych ruch będzie spory. Ale i teraz nie narzeka – kuchnia pracuje pełną parą, a restauracja zatrudnia łącznie sześciu pracowników: po trzech w kuchni i na sali.
- Zatrudnienie trzeba było zwiększyć, bo cztery osoby pracujące w pierwszym tygodniu nie radziły sobie z obsługą wszystkich zamówień – tłumaczy Przybylska.

Makarun Spaghetti and Salad ma jeszcze cztery punkty usytuowane w Rzeszowie i Krakowie. Trzy z nich działają we franczyzie. Jak zapowiada Marcin Szworak, specjalista ds. franczyzy w sieci, już niebawem dołączą do nich placówki w Wałbrzychu i Wrocławiu. - Trwają też zaawansowane rozmowy z potencjalnym franczyzobiorcą z Warszawy – mówi.

(gum)


POPULARNE NA FORUM

Piec do pizzy - jaki wybrać ?

Na polskim rynku ostatnio pojawiły się piece do pizzy z firmy Moretti Forni. Prawdziwy top topów pieców do pizzy. Dostępne są tutaj

29 wypowiedzi
ostatnia 28.12.2018
Da Grasso - opinie o franczyzie ?

BartS i jak zdecydowałeś się? Ja ciągle myślę od Dagrasso, ale też roważam Biesiadowo i New York Pizza Department. W te dwa pozostałe koncepty dużo niższe koszty...

2 wypowiedzi
ostatnia 22.12.2018
Da Grasso - opinie o franczyzie ?

Cześć, Zastanawiam się nad franczyzą Da Grasso, czy jakiś obecny franczyzobiorca mógłby się wypowiedzieć czy warto ? Jak współpraca z centralą ? Atmosfera tejże...

2 wypowiedzi
ostatnia 23.11.2018
Gastronomia w szkole.

Witam, mój syn chodzi do szkoły Zawodowej na Ul.Gintrowskiego 38 w Warszawie, przyjrzałem się, że jest tak sklepik z żywnością. Zastanawiam się ile taka pani czy pan...

1 wypowiedzi
ostatnia 14.11.2018
Catering dietetyczny

Witam. Poszukuję franczyzy na catering dietetyczny ale nie interesuje mnie wersja gdy dostaję gotowe produkty . Mam wlasną firmę gastronomiczną i moge spokojnie sam o to...

1 wypowiedzi
ostatnia 08.11.2018
Mc Donald zamyka 174 restauracje

Przecież McDonald's to nie tylko burgery. My często tam się umawiamy na kawę.

9 wypowiedzi
ostatnia 31.10.2018
Jedzenie na zamówienie

My w sumie rzadko zamawiamy jedzenie. Wolimy sami gotować.

8 wypowiedzi
ostatnia 31.10.2018
Lodziarnie Lody Przygoda - ktoś współpracuje?

Nie polecam współpracy z Lody Przygoda. Jeśli nie chcesz stracić kasy, to uważaj na tych byznesmenuf.

9 wypowiedzi
ostatnia 02.10.2018