Nie tylko w centrum i na osiedlu
- 2014 rok był dla nas bardzo intensywny pod względem rozwoju sieci. Od początku stycznia otworzyliśmy 8 nowych pizzerii. W 2014 roku pojawiliśmy się w Ełku, w strefie food court największej w północno-wschodniej części kraju galerii handlowej. To zupełnie inny format, niż ten, w którym działaliśmy do tej pory. Pomysł się sprawdził, bo obroty punktu od otwarcia utrzymują się na wysokim poziomie – twierdzi Marta Kołakowska, kierownik ds. rozwoju sieci. Jak twierdzi, o miejsce w galerii starało się kilku dużych graczy z branży gastronomicznej. – Była ostra rywalizacja. Jednak to nam udało się sprostać wymogom stawianym najemcom przez centrum handlowe i pozyskać odpowiedniego partnera w tej lokalizacji.
Z kolej Stopiątka w centrum Radomia prezentuje nową koncepcję wystroju wnętrza. – Zmodyfikowaliśmy jej projekt, który jeszcze mocniej nawiązuje do czasów PRL i bardziej eksponuje nasze zamiłowanie do Syreny 105. – mówi Marta Kołakowska. Franczyzodawca wprowadził nową kolorystykę lamp i krzeseł w klimacie PRL-u, kanapy rodem z Syreny 105 oraz zabawne tabliczki nawiązujące do klimatu lokali gastronomicznych tamtych czasów. – Pizzeria szybko wzbudziła zainteresowanie zarówno za strony klientów, jak i klubów kultowego samochodu. Organizujemy tam również rodzinne imprezy i przyjęcia dla dzieci.
Obie Stopiątki - w Radomiu i w Ełku - od początku działalności generowały wysokie obroty. W pierwszym miesiącu ich sprzedaż była większa o 40 proc. w stosunku do innych nowootwartych punktów – Placówki należą do młodych franczyzobiorców, zaangażowanych w biznes. Obie na starcie generują ponadprzeciętne obroty w porównaniu do innych nowych lokali. Pierwsze miesiące to dla pizzerii okres tzw. „rozbiegu” i inwestowania w lokalny marketing. Wiele naszych restauracji bardzo szybko osiąga zadowalającą sprzedaż, jednak lokale w Radomiu i w Ełku przewyższyły nasze oczekiwania – chwali się menedżerka. Według niej sukces zapewniła dyscyplina partnerów, działania według standardów sieci i rozwiązań rekomendowanych przez Stopiątkę oraz konsultacja z centralą wszystkich podejmowanych decyzji.
– Każda pizzeria ma różne otoczenie. Staramy się wybierać podobne lokalizacje pod względem liczby mieszkańców oraz ich upodobań. Inaczej jednak prowadzi się biznes w galerii handlowej, w centrum miasta czy na osiedlu. Inne są godziny otwarcia oraz potrzeby potencjalnych klientów. Razem z partnerem staramy się dopasować do specyfiki miejsca i wykorzystać maksymalnie jego potencjał – mówi Marta Kołakowska. Firma wspólnie z partnerami opracowuje indywidualną strategię dla każdego punktu oraz realizuje akcje dla całej sieci.
W 2014 roku franczyzodawca podjął działania, które miały na celu obniżenie kosztów inwestycji w biznes, zarządzania placówką oraz zwiększenia sprzedaży. Przede wszystkim spadły koszty zaopatrzenia punktów franczyzowych w produkty. Stopiątka wprowadziła napoje sygnowane własną marką w niskiej cenie dla franczyzobiorców oraz nawiązała współpracę z dystrybutorem ostrych sosów TABASCO, co również wiąże się z lepszymi warunkami zaopatrzenia. Nowy partner biznesowy pokryje koszty wymiany materiałów reklamowych, co oznacza, że franczyzobiorcy otrzymają je za darmo. (mk)
PRZECZYTAJ ARTYKUŁY
Coraz więcej franczyzobiorców Stopiątki po dwóch latach współpracy otwiera kolejną pizzerię. Ile trzeba mieć pieniędzy na inwestycję w lokal marki?
Tommy Żelazny, franczyzobiorca Stopiątki pokazuje, że czasem aby odnaleźć swoje miejsce, trzeba wrócić do korzeni.
Marcowy numer miesięcznika "Własny Biznes FRANCHISING" już w sprzedaży! Dowiedz się, w którą franczyzę zainwestować, jak zarabiać w internecie oraz jakie biznesy chętnie otwierają kobiety. Bilet na Targi Franczyza gratis!
Na pewno taki, w którym franczyzobiorcy mogą liczyć na solidne wsparcie franczyzodawcy. Przedstawiamy kilkadziesiąt konceptów franczyzowych, w których inwestycję warto rozważyć w 2023 roku.
Wybór konceptów franczyzowych w segmencie pizzerii jest bardzo duży. I wciąż kolejne marki decydują się dzielić z innymi swoją licencją na biznes.
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE
Kredigo otwiera więcej biur niż planował. Partnerzy, żeby zarobić, muszą nauczyć się dobrze weryfikować klientów.
Żeby myśleć o otwarciu własnego McDonalda nie wystarczą tysiące ani setki tysięcy złotych . Potrzeba więcej. Ile? I co franczyzobiorca Złotych Łuków dostanie w zamian?
Pieczarkarnia to opłacalny biznes nawet na niedużą skalę. Właściciel jednej hali zbiera plony co sześć tygodni. Gdy ma się więcej pomieszczeń – wtedy na zyski można liczyć co tydzień.
Wiele osób wciąż myli franczyzę z franszyzą, która jest pojęciem z rynku ubezpieczeń. Niepoprawna jest również franczyzna czy też franszczyzna.
Paweł Marynowski z ZapieCKanek startuje z franczyzą. Czym zapiekanki jego marki wyróżniają się od konkurencji?
POPULARNE NA FORUM
Dolci Sapori - Mniami
https://youtu.be/kojfdVGqIY4?si=N1J9rlZC1jf4U-2y
Biznes, który bije rekordy
Niestety jako osoba która ma bezpośrednie doświadczenie z ta franczyza, nie moge polecic wspolpracy z nimi. Te artykuly maja na celu tylko nabijanie kolejnych klientow.
Dolci Sapori - Mniami
Jestem również osobą poszkodowaną przez tą firmę 574 720 428
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...