Mimo że biznes skierowany jest do miast liczących 15-30 tys. mieszkańców, sprawdza się także w kilku tysięcznych miejscowościach.
Radosław Charubin, właściciel Lodów Bonano
Poniedziałek
26.01.2015
Dokładna liczba lodziarni Bonano będzie znana wiosną - o kosztach wejścia w biznes i ekspansji zagranicznej opowiada Radosław Charubin, franczyzodawca.
 

Lody Bonano posiadają w Polsce prawie 200 lodziarni. Czy to nie najlepszy moment na wejście na zagraniczne rynki?
W tym roku pojawiliśmy w chorwackim Zadarze. Być może współpraca z franczyzobiorcą zaowocuje podpisaniem umowy na wyłączność na całą Chorwację. Baliśmy się początkowo, że świderki Bonano przegrają z popularnymi tam lodami gałkowymi. Nasze obawy na szczęście się nie potwierdziły. Poza tym mamy coraz więcej zapytań o współpracę od Polaków mieszkających w Niemczech i na wyspach brytyjskich, którzy chcieliby tam poprowadzić lodowy biznes.

Jak przebiegał rozwój sieci od chwili jej powstania?
Pierwsza lodziarnia Bonano powstała w 2003 roku. Pierwotne założenia zakładały, że punkty sprzedaży będą powstawały na Podlasiu, ale zainteresowanie przedsiębiorców z innych regionów Polskich przeszły moje oczekiwania. Największych przyrost lodziarni Bonano miał miejsce w dwóch ostatnich latach. W 2013 roku przybyło 50 lokali, a w 2014 roku – 75. Sieć urosła do blisko 180 lodziarni. Pod koniec minionego roku podpisaliśmy ponad 20 umów franczyzowych, ale ich dokładna liczba będzie znana wiosną. Często dotychczasowi partnerzy nie poprzestają na otwarciu jednego punktu, decydując się w następnym sezonie na rozszerzenie działalności o kolejne placówki.

Jakie są warunki współpracy z Lodami Bonano?
W zależności modelu współpracy wymagana powierzchnia wynosi 10-25 m2 przy lokalu stacjonarnym, 8 m2 jeśli myślimy o prowadzeniu wyspy lodowej w galerii handlowej. W przypadku otwierania lodziarni w istniejącym już lokalu, np. w kawiarni, potrzeba 3-5 m2. Format prowadzonego biznesu decyduje o kwocie inwestycji. Na stacjonarną lodziarnię wydamy ok. 15 tys. zł, zakładając, że dzierżawimy maszynę do produkcji lodów, a 10 tys. zł pochłoną prace remontowe lokalu. Największy wydatek wiąże się w naszej branży zakup sprzętu do robienia świderków, który kosztuje 34 tys. zł. Dlatego umożliwiamy rozłożenie płatności na dwie raty, wypożyczenie lub leasing urządzenia. Miesięczne opłaty licencyjne pobieramy tylko w okresie prowadzenia sprzedaży. Przekazujemy partnerowi projekt lokalu, niezbędną dokumentację sanitarną, projekty reklamy zewnętrznej i materiałów marketingowych. Szkolenia, które odbywają się w placówce własnej i lokalu franczyzobiorcy, obejmują poznanie receptur oraz obsługę urządzeń.
rozmawiał (dw)


POPULARNE NA FORUM

Biznes, który bije rekordy

Niestety jako osoba która ma bezpośrednie doświadczenie z ta franczyza, nie moge polecic wspolpracy z nimi. Te artykuly maja na celu tylko nabijanie kolejnych klientow.

1 wypowiedzi
ostatnia 15.10.2024
Biesiadowo

Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50

1 wypowiedzi
ostatnia 29.01.2024
Kawiarnie Cafe Nescafe

Nie chciałabym tej franczyzy

6 wypowiedzi
ostatnia 29.04.2023
McDonalds opinie o franczyzie

Ja bym pomyślała o tej franczyzie

3 wypowiedzi
ostatnia 29.04.2023
Doświadczenia z Bafra Kebab

Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...

1 wypowiedzi
ostatnia 25.04.2023
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż

Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...

1 wypowiedzi
ostatnia 06.03.2023
Sushi we franczyzie - przegląd sprawdzonych pomysłów na bines

Pytanie do Redakcji: Dlaczego na pasku reklamowym pojawiają się reklamy franczyzodawców którzy działają na granicy prawa, zawierają w umowach klauzule abuzywne, są...

1 wypowiedzi
ostatnia 02.02.2023
Ile kosztuje McDonald's?

Ciekawe że budujesz restauracje za własne pieniądze ale zostaję własnością centrali

1 wypowiedzi
ostatnia 24.12.2022